Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Μήνυμα Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάγκη προστασίας των νέων

Από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Την ανάγκη να προστατευτούν οι νέοι από κάθε κίνδυνο που απειλεί την υγεία τους, «σωματική και ψυχική» και τη ζωή τους «όπως είναι δυστυχώς τα ναρκωτικά» υπογράμμισε από την Αιανή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι η προσήλωση στις παραδόσεις «της πίστεως και του Γένους μας» και η αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον.


Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι είναι επιτακτικές «οι νουθεσίαι και ο ορθός καταρτισμός τους», ιδιαίτερα σήμερα, που «λύκοι μετά ενδύματος προβάτου» και «γόητες ψευτοπροφήται» επιβουλεύονται «τας ψυχάς τους» και τους «θεωρούν εύκολον λείαν» εφόσον απομακρυνθούν από την εκκλησία.

Στην προσφώνησή του ο αντιδήμαρχος Κοζάνης, Γιώργος Τζέλλος, αφού αναφέρθηκε στην πλούσια αρχαιοελληνική και βυζαντινή ιστορία της Αιανής, μετέφερε -μεταξύ άλλων- το αίτημα «αρκετών κατοίκων της Αιανής» για την άρση ενός επιτιμίου που είχε επιβληθεί το 1775 στους κατοίκους της Κάλλιανης (παλιό όνομα της Αιανής) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Σωφρόνιο, ζητώντας από τον κ. Βαρθολομαίο να το λάβει υπόψη του.

«Ευχόμεθα πλούσια τα ελέη του Παντοδυνάμου Θεού εφ’ υμάς και επί τας οικογενείας σας και επιδαψιλεύομεν υμίν την ημετέρα Πατριαρχικήν και πατρικήν ευλογίαν», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Θα σας ενθυμούμεθα όλους εις την προσευχή μας στο Φανάρι, στο Πατριαρχείο μας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα σας περιμένουμε να έρθετε».

Οι κάτοικοι της Αιανής υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και λουλούδια τον κ. Βαρθολομαίο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την πομπή συνόδευαν οι καβαλάρηδες της Αιανής, ενώ προς τιμήν του χόρεψαν και έπαιξαν μουσική παραδοσιακά συγκροτήματα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του 10ου αιώνα και αμέσως μετά τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο της Αιανής, όπου φυλάσσονται εκπληκτικά ευρήματα της αρχαίας Μακεδονικής περιόδου, μεταξύ αυτών αγαλματίδια, δόρατα, κράνη, λόγχες, θυρεοί, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, αγγεία κ.ά.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τον θαυμασμό του και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών. Το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος ξεναγήθηκε στο ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Κοζάνης, όπου θαύμασε τα εκθέματα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται αυτά μέσα στο παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής πολυώροφο κτίριο, τονίζοντας ότι αποτελούν «κειμήλια των προγόνων και των πατέρων μας» και «μας διδάσκουν ευγλώττως την ιστορίαν αυτού του ένδοξου τόπου».

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς το σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών του νομού Κοζάνης και τον πρόεδρό του, Πολυνείκη Αγγέλη, για την οργάνωση του χώρου, καθώς και προς τη διοίκηση του μουσείου και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά του δημιουργού του μουσείου, δασκάλου Κωνσταντίνου Σιαμπανόπουλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρακαθήσει το βράδυ στο δείπνο που παραχωρεί προς τιμήν του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας