Είμαστε και πάλι εδώ. Παρά την πολύπλευρη (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) κρίση, δεν το βάλαμε κάτω. 12 – 15 Ιουλίου, θα ζήσουμε και πάλι μαζί ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση, θα ζωντανέψουμε και πάλι την ελεύθερη κοινότητά μας, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε όλοι μαζί. Εκεί, στο πανέμορφο, αλλά και τόσο φιλόξενο, φυσικό τοπίο της Βλάστης Κοζάνης. Φετινή καινοτομία το φεστιβάλ θα κλείσει το μεσημέρι της Κυριακής με το μεγάλο γλέντι στο δάσος …μέχρι τελικής πτώσεως.
Γιατί οι Γιορτές της Γης δεν έχουν απλώς καθιερωθεί ως η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού κατορθώνοντας να «τραβήξουν» τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν το διαφορετικό. Αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα, απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Ακόμα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.
Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή όξυνσης της βίας και των ξενοφοβικών συνδρόμων, οι ανοιχτοί ορίζοντες των Γιορτών της Γης είναι η καλύτερη απάντηση. Γιατί η μουσική φτιάχνει γέφυρες και γκρεμίζει τα σύνορα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους εμπνέει για το διαφορετικό.
Έχοντας φιλοξενήσει όλα αυτά τα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα της βαλκανικής (και όχι μόνο) μουσικής σκηνής (πολλά για πρώτη φορά στην Ελλάδα), συνεχίζουμε και φέτος …χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, στο ίδιο μουσικό κλίμα. Με την οργανωτική ευθύνη πλέον της Πολιτιστικής Εταιρείας Βλάστης (μιας νέας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους της Βλάστης) και την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012
- Los Mujeros (9.30 μ.μ.)
Mια swing-balkan collectiva με ισχυρές επιρροές από τον παραδοσιακό, πολυεθνικό ήχο των νότιων Βαλκανίων, «χειροποίητη» μουσική, συγχρονισμένη στα δεδομένα του 21ου αιώνα.
- Συναπάντημα λύρας (Κώστας Παναγιωτίδης – Κώστας Κυριτσάκης) (11.30 μ.μ.)
Δύο δεξιοτέχνες λυράρηδες, στην ποντιακή λύρα ο πρώτος, στην κρητική ο δεύτερος, μαζί με νταούλι και λαούτο, σε ένα κεφάτο πρόγραμμα που αναμιγνύει χορούς και παραδόσεις.
Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012
- Soup (9.30 μ.μ.)
Μια νεανική μουσική παρέα από την Κοζάνη, με grunge, funk και reggea ήχο που δένεται με rock διάθεση. Η ένταση, η ζωντάνια, ο ρυθμός και η μελωδία είναι στοιχεία που σιγο-βράζουνε μέσα σε αυτή την σούπα.
- Balkan Colla (x cabaret Balkan) (10.30 μ.μ.)
H Balkan Colla δεν είναι αναψυκτικό! Eίναι 5 μουσικοί που έχουν αποκωδικοποιή-σει τις Balkan διαθέσεις των ACDC, Black Eyed Peas, Metallica κ.α. Βγαλμένοι μέσα από την Rock-Punk-Pop σκήνη των Balkan Beat Box, Gogol Bordelo και Shantel, επιστρέφουν κατασταλαγμένοι με απώτερο σκοπό να σας propabantisoun!
- Yacine & The Oriental Groove (Ισπανία) (12.00 μ.μ.)
Ένα γκρουπ γεμάτο ενέργεια, ηλεκτρικό αλλά και παραδοσιακό αραβικό ήχο, ρυθμούς που μπλέκονται μεταξύ τους, μουσικές καινοτομίες και απρόσμενες εναλλαγές! Δεν πρόκειται για άλλη μια φορά για ένα «fusion» ή για μια αναζήτηση του εξωτικού ηχοχρώματος. Οι Yacine & The Oriental Groove αναπαράγουν τον νέο ήχο της urban μουσικής της Μεσογείου.
Σάββατο 14 Ιουλίου 2012
- Koco King Agusevi Orkestar, Celal Agusev (FYROM) (9.30 μ.μ.)
Σ’ αυτή τη γωνιά της γης τα χάλκινα πνευστά ζεσταίνουν την ψυχή του πληθυσμού της και η τρομπέτα είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο όργανο, που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε σημαντικό γεγονός. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από τις Γιορτές της Γης. Φιλοξενούμε λοιπόν, φέτος την Koco King Agusevi Orkestar, του Celal Agusev από την Στρούμνιτσα της γειτονικής μας FYROM.
- BAiLdSA (10.30 μ.μ.)
Ένα γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με post punk αισθητική. Το ύφος της μπάντας τροποποιήθηκε σταδιακά μπολιάζοντας με νέα στοιχεία ska, reggae, rap το ήδη υπάρχον βαλκανικό γυφτοπάνκ υπόβαθρο.
- Tarantavirus (Ιταλία) (12.00 μ.μ.)
Οι ΤarantaVirus, είναι ένα project της μουσικής κολλεκτίβας 11/8 Records και του κορυφαίου τρομπετίστα Cesare Dell’ Anna (τους γνωρίσαμε και πέρσι όταν συμμετείχαν στις Γιορτές της Γης με ένα άλλο project, τους Opa Cupa). Εκπροσωπεί την «μείξη» του μεσογειακού πνεύματος και των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών, δημιουργημένη για ένα νεανικό και underground μουσικό γούστο. Οι ενορχηστρώσεις τους ενσωματώνουν την επιρροή της world μουσικής και τον ρυθμών της, έτσι ώστε να ανανεώνουν την παραδοσιακή μουσική του Salento με τζαζ και ηλεκτρονικές αναζητήσεις.
Κυριακή 17 Ιουλίου 2011
- Γλέντι στο δάσος (2.00 το μεσημέρι)
Έχει καθιερωθεί πλέον, κάθε χρόνο το διονυσιακό γλέντι της Κυριακής, μέσα στο δάσος είναι το χαρακτηριστικό των Γιορτών της Γης. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το όργανό σας, θα χρειαστεί για το ατέλειωτο τζαμάρισμα που θα ακολουθήσει. Φέτος πάντως το γλέντι αρχίζει με τα χάλκινα της Koco King Agusevi Orkestar. Και οι χοροί θα κρατήσουν μέχρι τελικής πτώσεως.
και ακόμη…
- Βασίλης Βασιλάτος «Percussion System», σε καθημερινά happenings, επιδείξεις και σεμινάρια κρουστών, …νταούλια, congas, ταμπούρα, cajon και κάθε λογής κρουστά, συνδυάζονται με κουβάδες, λεκάνες κι’ άλλα χρηστικά αντικείμενα και με βάση ένα πρωτότυπο υλικό από συνθέσεις για κρουστά διαμορφώνουν ένα δυναμικό και ιδιαίτερα προσωπικό ύφος.
- X-Saltibagos θέατρο δρόμου
- Απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στο κάμπινγκ
- Συζητήσεις και σεμινάρια, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπος, παρουσιάσεις της δράσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και πολλές ακόμη δραστηριότητες.
Και μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη φτηνό εισιτήριο (5 ευρώ για την Πέμπτη και 8 ευρώ για Παρασκευή-Σάββατο), που περιλαμβάνει και το κάμπινγκ και πολύ προσιτές τιμές στα κυλικεία, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τον αντιεμπορευματικό χαρακτήρα των Γιορτών της Γης και αποτελούμε επιπλέον μια εναλλακτική πρόταση διακοπών – απάντηση στην οικονομική κρίση.
ΙNFO: Η Βλάστη βρίσκεται στο Ν. Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν. Συνολικά απέχει 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 530 χλμ. από την Αθήνα. Με την Εγνατία οδό η απόσταση έχει μειωθεί αισθητά και σε λιγότερο από δυο ώρες ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί, ξεκούραστα, από τη Θεσσαλονίκη στη Βλάστη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου