«Ουδέν σχόλιο προς το παρόν. Η Τράπεζα δε σχολιάζει το θέμα», ανέφερε μιλώντας χθες το πρωί στον «Πρωινό Λόγο» το στέλεχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. Γιάννης Αποστολίδης, αναφορικά με τη αποκάλυψη (από το zougla.gr) της υπόθεσης με τις επιταγές γνωστού επιχειρηματία της περιοχής, οι οποίες φαίνεται πως δεν αποπληρώνονταν σχεδόν ποτέ με αποτέλεσμα η τράπεζα να υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά!
Η λακωνική αυτή δήλωση εξηγείται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου», από το γεγονός πως η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας θα πρέπει πρώτα να έχει την κρίσιμη συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας (ίσως και σήμερα, Πέμπτη), προκειμένου να συζητηθεί η όλη υπόθεση και στη συνέχεια, σε συνεργασία με την ΤτΕ, να κοινοποιηθούν ενδεχομένως περισσότερες λεπτομέρειες.
Η λακωνική αυτή δήλωση εξηγείται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου», από το γεγονός πως η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας θα πρέπει πρώτα να έχει την κρίσιμη συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας (ίσως και σήμερα, Πέμπτη), προκειμένου να συζητηθεί η όλη υπόθεση και στη συνέχεια, σε συνεργασία με την ΤτΕ, να κοινοποιηθούν ενδεχομένως περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το όλο θέμα είναι γνωστό εδώ και μήνες, με τη διοίκηση της Τράπεζας να έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά ενδεδειγμένων ενεργειών που προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις, ακόμη και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων του εν λόγω επιχειρηματία.
Σύμφωνα με το zougla.gr, «αιτία για να αποκαλυφθεί η υπόθεση στάθηκε η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία, μετά από ενδελεχή έλεγχο, διαπίστωσε τις «υπόγειες» διαδρομές των επιταγών, κάνοντας μάλιστα λόγο για συγκάλυψη από μεριάς της τράπεζας». Το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο δεν έχει διαψευστεί μέχρι και χθες από την τράπεζα, έχει ως εξής:
Το σύστημα συμψηφισμού
Το οικονομικό σκάνδαλο «στήθηκε» γύρω από το Διατραπεζικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Συμψηφισμού Επιταγών (Δ.Η.Σ.Σ.Ε.) και το Γραφείο Συμψηφισμού της ΤτΕ. Τι είναι όμως το Δ.Η.Σ.Σ.Ε.;
Η διαδικασία που, κανονικά, ακολουθείται όταν μια επιταγή διαχειρίζεται μέσω Δ.Η.Σ.Σ.Ε., είναι η εξής:
Το Γραφείο Συμψηφισμού της ΤτΕ αποστέλλει τις επιταγές προς πληρωμή παρακρατώντας το συνολικό ποσό των επιταγών από το λογαριασμό της τράπεζας που τηρείται στην ΤτΕ. Αντιστοίχως, η τράπεζα οφείλει να ακολουθεί την ίδια διαδικασία για το Δ.Η.Σ.Σ.Ε.
Δηλαδή, να φροντίζει να εξοφλούνται οι επιταγές από τον εκδότη-πελάτη τους ή στην περίπτωση που παραμένουν απλήρωτες, να σφραγίζονται και να ενημερώνεται το Γραφείο Συμψηφισμού (ώστε να επιστρέφονται και τα αντίστοιχα διαθέσιμα στον λογαριασμό της). Επομένως, κάθε επόμενη μέρα ο λογαριασμός της τράπεζας πρέπει ουσιαστικά να κλείνει το υπόλοιπο της προηγούμενης μέρας.
«Το Δ.Η.Σ.Σ.Ε. είναι ένα σύστημα στο οποίο κάθε μέρα εμφανίζονται οι επιταγές που είναι στα χέρια άλλων τραπεζών με εκδότες τους δικούς μας πελάτες όπως και εμείς τις επιταγές άλλων τραπεζών που έχουμε φέρει πελάτες τις καταθέτουμε και γίνεται ο συμψηφισμός τους. Πρώτα πληρώνει η τράπεζα και μετά περιμένει να πάρει τα λεφτά από τον εκδότη» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος τράπεζας.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Οι ελεγκτές της ΤτΕ διαπίστωσαν μεγάλο αριθμό επιταγών που δεν είχαν πληρωθεί, χωρίς να ακολουθηθούν οι ορθές κινήσεις.
Δηλαδή, οι απλήρωτες επιταγές δεν σφραγίζονταν, τα οφειλόμενα χρήματα δεν αντλούνταν από τον λογαριασμό των εκδοτών, δεν ενημερώνονταν το Γραφείο Συμψηφισμού και επομένως η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας είχε συνεχείς εκροές καθώς δεν επέστρεφαν τα χρήματα στο λογαριασμό που τηρεί στην ΤτΕ.
Έτσι ο λογαριασμός της αντί να κλείνει, συνεχώς διογκωνόταν, φτάνοντας μάλιστα στις 28 Ιουνίου 2011 τα 3,6 εκατ. ευρώ.
Πάντα σύμφωνα με το zougla.gr, η απάτη αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τις επιταγές ενός επιχειρηματία από την Κοζάνη, Το πόρισμα αναφέρει ότι, κατά δήλωση των στελεχών της τράπεζας, υπεύθυνη διακίνησης των επιταγών του Εισερχόμενου Συμψηφισμού για το κεντρικό κατάστημα ήταν η σύζυγος του επιχειρηματία. Η υπάλληλος μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, κρατούσε τις εν λόγω επιταγές του εισερχόμενου συμψηφισμού στο συρτάρι της. Δηλαδή, επί της ουσίας, η εταιρία καρπωνόταν το σύνολο των εσόδων από τις πωλήσεις, ενώ το κόστος προμήθειας των εμπορευμάτων (το οποίο θα πληρωνόταν μέσω των επιταγών), καλύπτονταν από τα διαθέσιμα της τράπεζας.
http://www.prlogos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου