Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Με Δανιηλίδη το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές των δημάρχων

Την ολική επαναφορά στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ, μέσω της διαδικασίας εκλογής νέων διοικήσεων στα νέα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, που αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη το ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε τις διαδικασίες συγκρότησης παράταξης, ορίζοντας ως επικεφαλής για τη μάχη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ενώ για την ΚΕΔΕ θα επενδύσει στην υποψηφιότητα του δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη.
Η εκλογική μάχη στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας (που βάσει του “Καλλικράτη” αντικαθιστά τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των επτά νομών της περιφέρειας) θα κριθεί όπως όλα δείχνουν στο νήμα. Το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 200 εκλεκτόρων του σώματος που θα εκλεγεί από τα δημοτικά συμβούλια των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Βάσει του εκλογικού συστήματος που έχει επιλεγεί, τα 3/5 των εκλεκτόρων ανά δήμο θα εκλεγούν από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και τα 2/5 από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, τα κόμματα που ελέγχουν τις πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια είναι αυτά που εκ των πραγμάτων έχουν το πλεονέκτημα. Επί παραδείγματι, από τους 33 εκλέκτορες που θα στείλει ο δήμος Θεσσαλονίκης στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ, τους 20 θα εκλέξει η παράταξη Μπουτάρη και τους υπόλοιπους 13 οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ομόφωνα Σίμος
Στη συνεδρίαση αιρετών της αυτοδιοίκησης που συγκάλεσε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, και στην οποία -εκτός των δεκάδων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων- έδωσαν το παρών ο Κώστας Ασκούνης, δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής που θα ηγηθεί της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στη μάχη για τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (πρώην ΚΕΔΚΕ), και ο Λάμπρος Μίχος, βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, όλοι συμφώνησαν ότι η επιλογή του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
Το προηγούμενο διάστημα, στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων είχε ακουστεί και το όνομα του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου, ενώ κάποιοι είχαν προτείνει και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλου, μετά τη σαφή άρνηση του Γιάννη Μπουτάρη να εμπλακεί ενεργά στα διοικητικά της ΠΕΔ. Ο δήμαρχος Θέρμης είχε προκριθεί από πολλούς με το επιχείρημα ότι διαθέτει μεγαλύτερη εμβέλεια και διεισδυτικότητα στους άλλους πολιτικούς χώρους, ιδίως στον χώρο της αριστεράς, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είχε προταθεί ως εναλλακτική λύση προερχόμενη από τον μεγαλύτερο δήμο της περιφέρειας, που δικαιωματικά θα εκλέξει τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Κόντρες με τους γαλάζιους
Ωστόσο η επιλογή του Σίμου Δανιηλίδη -με δεδομένο ότι η μάχη στην ΠΕΔ θα είναι δικομματική, καθώς λόγω εκλογικού συστήματος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα εκλέξουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκλεκτόρων- τελικά συγκέντρωσε την ομόφωνη αποδοχή όλων, καθώς μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΤΕΔΚ, έχει πολύχρονη εμπειρία ως στέλεχος της ΚΕΔΚΕ και κατά συνέπεια διαθέτει όλα τα απαιτούμενα προσόντα να δώσει τη μάχη κόντρα στον επίσης έμπειρο δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, που θα υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Η αντιπαράθεση άλλωστε του Σ. Δανιηλίδη με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς και ιδίως με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο αλλά και τον Λ. Κυρίζογλου ήταν αυτή που χαρακτήρισε όλα τα τελευταία χρόνια τη λειτουργία της ΤΕΔΚΘ.
Παράλληλα ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων που έχει κομίσει το σχέδιο “Καλλικράτης”, ενώ θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο δραστική σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη, θεωρείται ότι είναι αυτός που μπορεί να σηκώσει επάξια και αποτελεσματικά την αντιπαράθεση σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, με το κυβερνητικό στρατόπεδο να δέχεται συντονισμένα “αντιμνημονιακά” πυρά από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο, εκ των πραγμάτων εγείρεται το ερώτημα αν ο Σ. Δανιηλίδης θα καταφέρει να συσπειρώσει και αυτοδιοικητικούς που κινούνται στις παρυφές ή εκτός των κομματικών ορίων του ΠΑΣΟΚ. Όπως εκτιμάται, η διοίκηση στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα κριθεί από τη στάση των λεγόμενων “ανεξάρτητων” ή “ανταρτών” της αυτοδιοίκησης που εκλέχθηκαν κόντρα στους “χρισματικούς” υποψήφιους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα η παράταξη του Σ. Λαφαζανίδη στον Εύοσμο, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Λ. Καφαρίδης δεν πέρασε τον δεύτερο γύρο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον νυν δήμαρχο έναντι του Δ. Χατζηβρέττα, που θεωρήθηκε “δεξιά επιλογή”. Ανάλογες περιπτώσεις “μεικτής” υποστήριξης είναι οι Δ. Παπαδόπουλος στον δήμο Παύλου Μελά, ο Δ. Σαραμάντος στο Ωραιόκαστρο κ.ά.

Θεσμικά
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του όλα δείχνουν ότι δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του άμεσα, μέχρι δηλαδή να δέσει η ομάδα που θα στηρίξει εκλογικά την προσπάθεια της παράταξης. Συνεργάτες του τονίζουν ότι θα “λειτουργήσει θεσμικά, σεβόμενος τις προβλεπόμενες και για την περίπτωση αυτή διαφανείς διαδικασίες που πρέπει να προηγηθούν”, ενώ σύντομα θα καταθέσει πλαίσιο θέσεων για την ΠΕΔΚΜ. Αυτό θα εστιάζει στην ανάγκη “η ΠΕΔΚΜ να γίνει όργανο γνήσιας έκφρασης της αυτοδιοικητικής φωνής και δημιουργικός παράγοντας-μοχλός ανάπτυξης” και να λειτουργεί με βασικούς άξονες τη δημοκρατική λειτουργία, τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, τη διαβούλευση και τον διάλογο, τη συναίνεση αλλά και τη διεκδίκηση.


ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ: Φιμώνουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο πλειοψηφικός τρόπος εκλογής των εκλεκτόρων που θα λάβουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων αλλά και στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συγκεντρώνει τις διαφωνίες των κομμάτων της αριστεράς, που λίγο πολύ μιλούν για αντιδημοκρατικό πραξικόπημα στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Σε ερώτηση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ προς το υπουργείο Εσωτερικών την οποία υπογράφει και ο επικεφαλής του σχήματος Αλέξης Τσίπρας, τονίζεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος εκλογής αποτελεί “εργαλείο φίμωσης” των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για “κοπτοραπτική” μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι “το θεσμικό πλαίσιο που δόθηκε σε διαβούλευση ευνοεί τις φίλιες κομματικές δυνάμεις, ενισχύει τον δικομματισμό και εξαφανίζει από το σκηνικό την αναλογική έκφραση των μικρότερων παρατάξεων στα νέα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, και δεν άλλαξε παρά την αρνητική θέση της ΚΕΔΕ και ομοφώνως της ΤΕΔΚΝΑ (ΠΕΔ)”. Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το προωθούμενο προεδρικό διάταγμα καταργεί κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας και πλουραλισμού στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι πλέον προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει ανενόχλητη, χωρίς αντιδράσεις και διαφορετικές φωνές, τις αντιλαϊκές πολιτικές του μνημονίου και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ανάλογα και στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίζουν ότι “το νέο Π.Δ., με τη διατήρηση του δικομματισμού και των συμμάχων του με τον μανδύα των ανεξάρτητων στις δημοτικές εκλογές, περιορίζει δραματικά την έκφραση των δημοτικών παρατάξεων που υποστήριξε το ΚΚΕ και που διαφώνησαν ριζικά με τη νέα διοικητική δομή της χώρας”.

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας