Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Πρωτομαγιά, το σύμβολο του εργατικού κινήματος (video)

Του Νίκου Τσούλια*
     1η Μαΐου 1886 και τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις για 8ωρη εργασία, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ανθρώπινη ζωή. Η συλλογική δράση, η οργάνωση των εργατών και των εργαζόμενων, το συνδικαλιστικό κίνημα γεννιούνται με ορμή για να αλλάξουν την κοινωνία, για να γράψουν ιστορία, τη δική τους ιστορία.
     Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς γίνεται το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Έκτοτε οι αγώνες των εργαζομένων στην Ελλάδα και στον κόσμο θα διαμορφώνουν την αποφασιστικότητα των λαών για χειραφέτηση, για σοσιαλιστική κοινωνία.

     Η συλλογική δράση γίνεται αναβαθμός για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, για πολίτη αγωνιστή, για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη, για ισότητα, για προοδευτικές αλλαγές. Η Παιδεία, η μόρφωση, ο πολιτισμός για όλους τους νέους και τους πολίτες είναι σηματωροί για την κεντροαριστερά, για το εκπαιδευτικό κίνημα, για δημοκρατική πολιτική.
      Οι σύγχρονες εξελίξεις και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού δεν αφήνουν περιθώριο για νοοτροπίες ιδιώτευσης και παραίτησης. Η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες είναι Νόημα ζωής, ομορφιά του ανθρώπου!

*Νίκος Τσούλιας κατάγεται από την Αμαλιάδα. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΛΜΕ από το 1996 έως το 2003.
Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτομαγιά. 8 ωρο. Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Το Προφίλ μας