Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Πώς θα καλυφθεί το χαμένο «έδαφος» στα δημοτικά – Πότε θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά τον Σεπτέμβρη. 3 μαγικές λέξεις για προστασία

 Με δεδομένο ότι έχουν χαθεί μαθήματα δύο μηνών στα δημοτικά σχολεία, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει όλους τους πιθανούς τρόπους για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών 
Μπορεί ακόμη να μην επέστρεψαν οι μαθητές των δημοτικών στα σχολεία, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το τι θα γίνει με την έναρξη του σχολικού έτους
τον Σεπτέμβρη.
Με δεδομένο ότι έχουν χαθεί μαθήματα δύο μηνών στα δημοτικά σχολεία, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει όλους τους πιθανούς τρόπους για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. 
Η αρχή θα γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα επιστρέψουν οι μαθητές των δημοτικών στα θρανία. Τα σχολεία όπως έγινε χθες γνωστό, θα παραμείνουν ανοιχτά έως και τις 26 Ιουνίου, δηλαδή για δύο επιπλέον εβδομάδες από τον αρχικό προγραμματισμό.
Ωστόσο, μέσα σε αυτό το διάστημα, η ύλη που θα καλυφθεί δεν θα μπορέσει να καλύψει όλο το «χαμένο έδαφος».
Ως εκ τούτου, η πρόωρη έναρξη της σχολικής χρονιάς τον  Σεπτέμβρη θεωρείται δεδομένη και το μόνο που μένει είναι να οριστεί η ακριβής ημερομηνία.
Τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται πως είχε πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Σεπτέμβρη, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε καθώς ενέχει πολλά προβλήματα, που σχετίζονται τόσο με τον εσωτερικό τουρισμό όσο και τη γενικότερη ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, το σχολικό έτος θα ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά όχι πριν τον Σεπτέμβρη, όπως διευκρίνησε.
Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι το νέο σχολικό έτος στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να κερδίσουν οι μαθητές άλλες δύο εβδομάδες μαθημάτων και να μπορέσει να ολοκληρωθεί η κάλυψη της ύλης.
«Γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν νωρίτερα τα σχολεία όχι όμως πριν από την 1η Σεπτεμβρίου» σημείωσε η κ. Κεραμέως για να προσθέσει σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη.
«Μακάρι να μην χρειαστεί κανένα μέτρο. Ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία», δηλαδή αν θα χρειαστεί να πάμε πάλι στη λύση των τμημάτων με 15 μαθητές ή θα μπορούμε να έχουν επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα.
Δεν είναι τυχαίο που και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε σήμερα στο πρόωρο άνοιγμα των δημοτικών τον Σεπτέμβρη.
Η υφυπουργός Παιδείας μιλώντας στο Θέμα Fm επανέλαβε ότι η κάλυψη της ύλης «θα γίνει και τον Σεπτέμβριο γι’ αυτό έχω πει στα παιδιά να κρατήσουν τα φετινά βιβλία».

Επιφυλακτικοί οι γονείς για την επιστροφή των μαθητών

Ορισμένοι γονείς πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν από τους επιστήμονες συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί για την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσκόπηση κατέγραφε τον προβληματισμό μεγάλης μερίδας των γονέων για το άνοιγμα των δημοτικών.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη, βασικός προβληματισμός πριν από την επανεκκίνηση ήταν οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γινόταν.
Η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από το θέμα της καθαριότητας και της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, όλο το προσωπικό καθαριότητας έχει μετακινηθεί με ευθύνη των δήμων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Θα μπορούσε να υπάρχει προετοιμασία για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας», δήλωσε η κυρία Βαλαβάνη, ενώ για το ζήτημα του ολοήμερου, υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και πως πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις.

Οδηγίες προς τους μαθητές για τα μέτρα ασφαλείας

Τις επόμενες ημέρες θα σταλούν από τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένες οδηγίες στα σχολεία για τα μέτρα προστασίας μαθητών και δασκάλων.
Ωστόσο ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνέταξε έναν χρήσιμο οδηγό πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία κατά του κοροναϊού

Τρεις μαγικές λέξεις

Ειδικότερα ο ΙΣΑ καλεί μαθητές και δασκάλους να κρατήσουν στη μνήμη τους τρεις μαγικές λέξεις:
«Απόσταση: Δε θα πρέπει να έρχεστε ο ένας κοντά στον άλλο. Αν πρόκειται να βήξετε ή να φταρνιστείτε, απομακρυνθείτε από τους άλλους συμμαθητές σας και καλύψετε το στόμα σας και τη μύτη σας με τον αγκώνα όχι με την παλάμη σας.
Καθαρά χέρια: Θα πρέπει να πλένετε συχνά και σωστά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή να τα καθαρίζετε με απολυμαντικό διάλυμα. Μη βάζετε ποτέ τα χέρια σας στο στόμα σας, τη μύτη σας και τα μάτια σας.
Μάσκα: αν φορέσετε μάσκα, εφ’ όσον λάβετε τέτοια εντολή, ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που δείχνουν πώς τη βάζουμε και πώς τη βγάζουμε.
Προσοχή! Όταν φοράτε τη μάσκα, που πρέπει να εφαρμόζει καλά, ούτε παίζετε, ούτε τρέχετε, γιατί δυσκολεύεται η αναπνοή σας».


Πηγή:  in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας