Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Μέσα σε κλίμα χαράς και προσδοκιών οι Αγιασμοί με την έναρξη των μαθημάτων (και) στα Σχολεία στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Τελέστηκε (11-9-2019) μέσα σε κλίμα χαράς και προσδοκιών ο Αγιασμός με την έναρξη των μαθημάτων σε όλα τα Σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού (Α.Π.Β.) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Σ’ όλα τα Σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Α.Π.Β. ο αρχιερατικός επίτροπος πρωτοπ. Κ.Ι.Κ.  έστειλε το παρακάτω κείμενο.


Προς
τα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού.

Βελβεντό: 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο.
Πλατανόρεμα: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
Βαθύλακκος: Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο περιοχής Βαθυλάκκου.

Θέμα: Ευχές για την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία
για το σχολικό έτος 2019-20.

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλή σας ημέρα και καλό διδακτικό έτος με υγεία και αγάπη.

Με τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων (Τετάρτη, 11-9-2019) για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020, η ευχή και σκέπη  της Παναγίας μας και η ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου να σας συντροφεύουν, να σας φωτίζουν και να σας ενισχύουν (προσωπικά τον καθένα και όλους μαζί μέσα στις σχολικές σας μονάδες) στο πολύπτυχο και δύσκολο παιδαγωγικό σας έργο επ’ ωφελεία και προκοπή των μαθητών σας – παιδιών μας και της πατρίδας μας.

Σας ασπάζομαι αδελφικά.

με αισθήματα τιμής και αγάπης
Ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β.
πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
12-9-2019



Ο Αγιασμός (βασιλικός, νερό, κερί, θυμίαμα, πετραχήλι, ψαλμωδία) τα 26 νήπια-μαθητές, οι νηπιαγωγοί τους, οι νέοι γονείς, η μυρωδιά του σχολείου, οι επιγραφές: ‘’Παρακαλώ περάστε!’’, ‘’Καλή χρονιά σε όλους!’’ και οι εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Διονυσίου στους τοίχους - στο 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού, έφεραν στο νου μου και τον δικό μου πρώτο αγιασμό ως μαθητή της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού (δεν υπήρχε, νομίζω, τότε νηπιαγωγείο, από τον









‘’Παιδικό’’ πηγαίναμε κατ’ ευθείαν στο ‘’Δημοτικό’’) και την πρώτη μου δασκάλα σ’ αυτό την ‘’κυρία Ελενίτσα’’ Ασημοπούλου-Ζανδέ. Μας αγαπούσε και το νιώθαμε. Μας τραγουδούσε και μας δίδασκε: ‘’Αχ, πατρίδα μου, γλυκιά – πόσο σ’ αγαπώ βαθιά’’, ‘’Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα’’ που ‘’έγραφε’’ στις παιδικές μας ψυχές – με την μεταλλική καλλιφωνία της.

Η κυρία Ελενίτσα και οι άλλοι δάσκαλοί μας στο Δημοτικό (Νίκος Δαλαμπής, Νίκος Παπαευαγγέλου, Αντώνης Νούραγας, κυρία Όλγα, Μαρία Χουρχούρου – ήταν οι δάσκαλοί μου), φύτεψαν μέσα στην παιδική ψυχή μας την αγάπη (και) για την πατρίδα, μέσα στην οποία και η Μακεδονία μας, την οποία αγαπούμε και που την αγάπη μας αυτή δεν μπορεί κανείς να μας την αφαιρέσει από την ψυχή μας. Είναι η μάνα μας και ισχύει γι’ αυτήν ο λόγος του Οδυσσέα Ελύτη για τη Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’. Δεν το κρύβουμε, δεν ντρεπόμαστε και δεν φοβόμαστε να μιλάμε για τη Μακεδονία. Επαγρυπνούμε, το λοιπόν, γι’ αυτήν και την υπερασπιζόμαστε.  

Οι δάσκαλοι αυτοί με νου και καρδιά ποιούσαν παιδαγωγικό έργο μέσα από την ποίηση των μεγάλων ποιητών μας. Στην ιστορία, οι εχθροί του Ελληνισμού, μας δίδασκαν, ήταν πάντοτε απείρως πολυαριθμότεροι. Πολλές φορές μιλιούνια. Αλλά πάντοτε για τους Έλληνες ‘’η μεγαλοσύνη στα έθνη //  δεν μετριέται με το στρέμμα // με της καρδιάς το πύρωμα // μετριέται και το αίμα’’! (Κωστής Παλαμάς). Στα δύσκολα της πατρίδας κατέφευγαν στο λόγο του Ρήγα Βελεστινλή: ‘’Μην ελπίζετε εις ξένους // και υιούς νενοθευμένους // αλλά μόνον στην ανδρείαν  // των Ελλήνων την καρδίαν’’. Όσο ελέγχουμε αυτήν την ‘’καρδίαν’’ δεν φοβόμαστε κανέναν.  

Οι δάσκαλοι αυτοί, μας έμαθαν την ελληνική γλώσσα και μας έκαναν να την αγαπήσουμε. Αξέχαστες παραμένουν στη μνήμη μου οι απαγγελίες ποιημάτων (λ.χ. Τ' άλογο, τ' άλογο Ομέρ Βρυώνη \\ το Σούλι εχούμηξε και μας πλακώνει'', του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη) από δάσκαλό μου Νίκο Δαλαμπή με λόγο τραγωδού του θεάτρου. Αυτό γινόταν παντού και απέδωσε καρπούς σε όλους τους χώρους, ώστε νέοι καλλιτέχνες να γράφουν τα τραγούδια τους με ελληνικούς στίχους. Ένας από αυτούς ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που πριν από λίγες ημέρες ‘’έφυγε’’ από κοντά μας. Στην εκπομπή ‘’Βινύλιο’’ (19-5-2019) λέει ότι παροτρύνθηκε να γράφει τραγούδια στα ελληνικά από το Διονύση Σαββόπουλο και το Βαγγέλη Γερμανό: ''Ο Βαγγέλης εμένα προσωπικά μ' έχει επηρεάσει πολύ. Ο Βαγγέλης είναι από τους ανθρώπους που με κάνει να σκεφτώ - μετά το Σαββόπουλο - ότι μπορώ να γράφω τραγούδια στα ελληνικά''. Εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Ku-cD26VTBU μετά το 18:40.  

Τον Αγιασμό στο 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. Παρόντες τα νήπια-μαθητές και οι μητέρες τους, οι νηπιαγωγοί Άννα Τσιανάκα διευθύντρια, Άσπασία Παπαμίχου, Εύα Ζήγκου. Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου και από το τ. Συμβούλιο της Δ. Κοινότητας Βελβεντού η Βάγια Τζάτσου.

Οι ανοιχτές αισθήσεις των μικρών μαθητών στα του Αγιασμού που τελούσα, έφερε στο νου μου εκείνο το ωραίο ανάγνωσμα από το‘’αλφαβητάριο’’ της δεκαετίας του ’50 -’60: ‘’Ο παπάς. – Να τος ο παπάς, ο καλός παπάς μας, έλεγε η μητέρα. – Να σας αγιάσω… Καλό μήνα, έλεγε ο παπάς.’’. Δίπλα στο κείμενο ο παπάς με ράσο, καλυμμαύχι, λευκά γένια και στο αριστερό χέρι να κρατά το βασιλικό.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις: για τον άνθρωπο, την κοινωνία του, το περιεχόμενό και την ποιότητα των σχέσεων.

Πρότασή μου στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων: Προσθέστε αυτήν την σελίδα στο μάθημα της ‘’Γλώσσας’’ της Α’ Δημοτικού. Επαναφέρετε αυτό το απλό κείμενο μαζί με την εικόνα. Και αφήστε τη Χάρη του Θεού με τη συνέργεια του δασκάλου και του μαθητή να ενεργήσει. Η κοινωνία μας θα γίνεται κάθε μέρα πιο ανθρώπινη και κοινωνικά πιο δίκαιη. Αυτό άλλωστε δεν ισχυριζόμαστε απαξάπαντες ότι επιδιώκουμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο από το Θεό και την Παναγία μας, τόπο;

Εύχομαι αυτή η φωνή, που ασφαλώς δεν είναι μονάχα η δική μου, να ακουστεί και κυρίως να εισακουστεί από τον πολιτικό μας βίο. Είναι τόσο απλό, εύκολο και καλό.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
14-9-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας