Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

24ωρη Απεργία, Τετάρτη 2/10/2019

Το Δ.Σ. του Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης αποφάσισε κατά  πλειοψηφία να κηρύξει 24ωρη Γενική Απεργία για την Τετάρτη 2/10/2019 για τον Ν. Κοζάνης, ενάντια στο «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» μέσα στο οποίο με διατάξεις αντεργατικές ισοπεδώνει  όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει, με ένα πλήθος διατάξεων που καταργούν  τον πυρήνα του συλλογικού και ατομικού εργατικού δικαίου, καθώς και βασικά ζητήματα της συνδικαλιστικής δράσης.


Οι θεμελιώδεις αρχές της συρροής, της ευνοϊκής ρύθμισης και της επέκτασης υπονομεύονται με όρους κατάργησης διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον πλήρους απορύθμισης της αγοράς εργασίας.

Τα «εμπόδια» και οι υποχρεώσεις που θεσπίζονται ως πρόσθετες προϋποθέσεις για την προσφυγή στη Διαιτησία καθιστούν ουσιαστικά ανενεργό τον ΟΜΕΔ απαξιώνοντας το πλέον κρίσιμο εργαλείο των εργαζομένων στην επίτευξη συλλογικών συμφωνιών.

Εάν ψηφιστούν τα προωθούμενα μέτρα, καμία κλαδική, ομοιοεπαγγελματική ή συμφέρουσα επιχειρησιακή ΣΣΕ δεν θα μπορεί να υπογραφεί, ενώ ακόμη και αν υπογραφεί δεν θα δύναται να επεκταθεί, δηλαδή να κηρυχθεί υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο.

Θα περίμενε κανείς, ότι στην μετά μνημονίων εποχή, θα γυρνούσαμε στο παλαιό καθεστώς κήρυξης υποχρεωτικών ΣΣΕ για όλο τον κλάδο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·         Καθολική επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων χωρίς προαπαιτούμενα και αστερίσκους, που οδηγούν στην πλήρη ασυδοσία.
·         Δικαίωμα καθαρής και μονομερούς προσφυγής στην Διαιτησία του ΟΜΕΔ ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα ο κομβικός ρόλος του ΟΜΕΔ στην υπογραφή συλλογικών συμφωνιών.
·         Κατάργηση των Ενώσεων Προσώπων και της δυνατότητάς τους να υπογράφουν επιχειρησιακές συμφωνίες σε βάρος των εργαζομένων χωρίς τους εργαζόμενους.
·         Αποτελεσματικό έλεγχο της παραβατικότητας στο ωράριο εργασίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό πλαίσιο του «Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου» που οδηγεί στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εγκαθιδρύοντας το δίκαιο των εργοδοτών.
Συντασσόμαστε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της δύναμης της ΓΣΕΕ και καλούμε τους εργαζόμενους του Ν. Κοζάνης να συμμετέχουν δυναμικά στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 2/10/2019.
Όλοι στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, ώρα 11:00 π.μ.


                                                                                          Γρ. Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας