Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

25η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών – Ο ασθενής στο επίκεντρο

Η 25η Σεπτέμβρη έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU), στην Ευρώπη:
– δραστηριοποιούνται 400.000 φαρμακοποιοί,
– το 98% του πληθυσμού έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε φαρμακείο μέσα σε 30’,
– 46.000.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία,
– στα φαρμακεία παρέχονται πολλές υπηρεσίες υγείας. Σε 10 ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται για την εποχική γρίπη στα φαρμακεία, ενώ σε 20 ευρωπαϊκές χώρες οι πολίτες μπορούν να δεχθούν την υποστήριξη για διακοπή του καπνίσματος στα φαρμακεία.


Οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά και δίνουν τις επιστημονικές συμβουλές τους με σκοπό να βοηθήσουν τον πολίτη να ακολουθήσει έναν πραγματικά υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να προβεί σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους χρόνιους ασθενείς και βοηθούν στη βέλτιστη συμμόρφωση αυτών στη φαρμακοθεραπεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών, οι φαρμακοποιοί σας συμβουλεύουν:

-Προσοχή στη σωστή λήψη φαρμάκων. Τηρείτε αυστηρά τη δοσολογία του φαρμάκου σύμφωνα με τη συνταγογράφηση του ιατρού σας και τις οδηγίες του φαρμακοποιού.
-Κρατήστε τα φάρμακα μακριά από τα παιδιά.
-Συντηρείτε προσεκτικά τα φάρμακα (δροσερό και ξηρό μέρος, ψυγείο όταν απαιτείται).
-Μην πετάτε ποτέ τα φάρμακα στα σκουπίδια, υπάρχουν ειδικοί πράσινοι κάδοι στα φαρμακεία για τα ληγμένα φάρμακα, ώστε να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον.
-Μη δανείζεστε ούτε ανταλλάσσετε φάρμακα από συμπολίτες σας χωρίς οδηγία ιατρού, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία, όπως πιθανές αλλεργίες, αλληλεπιδράσεις, παρενέργειες κλπ.
-Μην αγοράζετε φάρμακα από το διαδίκτυο, δεν επιτρέπεται από το νόμο και συχνά διακινούνται πλαστά/ψευδεπίγραφα φάρμακα.
-Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά όταν δεν είναι απαραίτητα και χωρίς συνταγογράφηση από τον ιατρό σας. Τα μικρόβια αποκτούν πλέον εύκολα αντίσταση στα αντιβιοτικά και αυτά μπορεί να αποβούν αναποτελεσματικά όταν πραγματικά θα χρειάζονται να χορηγηθούν.
-Ακολουθείτε τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που συστήνεται ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άνω των 60 ετών, καρδιοπαθείς, άτομα με πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, εγκυμονούσες κ.α.).
-Οι γονείς να ακολουθούν για τα παιδιά τους το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού σε συνεργασία με τον παιδίατρό τους.
-Για θέματα υγείας μη διστάζετε να ζητάτε τη συμβουλή  του φαρμακοποιού της γειτονιάς σας. Βρίσκεται πάντα δίπλα σας.
Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κοζάνης

Η Πρόεδρος                                   Η Γραμματέας
Δερβενιωτάκη Ελισσάβετ       Καρακωστάνογλου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας