Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Απάντηση στην Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για τη ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου στα Καμβούνια

του Β. Κωνσταντόπουλου
Διαβάζω σήμερα στο kozan.gr την ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης και τις ενστάσεις που εγείρει για την ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας, που σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Δ.Μ και του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος θα εγκατασταθεί στα Καμβούνια.

Παρακολουθώ επίσης με ενδιαφέρον την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται για το ποια περιοχή είναι πληττόμενη και ποια όχι και με βάση αυτό ποιες περιοχές δικαιούνται χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ).
Διαπιστώνω όμως μια ιδιαίτερη ευαισθησία-άρνηση της Οικολογικής Κίνησης για χρήματα του ΤΔΜ,  που προορίζονται να κατευθυνθούν σε άλλες περιοχές εκτός ενεργειακών δήμων.
Ας συμφωνήσω για χάρη της συζήτησης ότι οι πόροι του ΤΔΜ με βάση την απόφαση των οργάνων της Ε.Ε προορίζονται για περιοχές που έχουν υποστεί τις συνέπειες της χρήσης λιγνίτη.


Με βάση την αρχή αυτή ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού μπορεί να θεωρηθεί πληττόμενος (έχει υποστεί τις συνέπειες της χρήσης λιγνίτη), για τους παρακάτω λόγους:

1. Η μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια (από το 1980 και μετά), οδήγησε σε μαρασμό- για να μην πούμε για εξαφάνιση- κάθε άλλης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας τόσο σε επίπεδο νομού, όσο και ιδιαίτερα στις φτωχές περιοχές του νομού Κοζάνης, δηλαδή τους δήμους Σερβίων-Βελβεντού όσο και τον δήμο Βοίου, που είχαν ως συνακόλουθη συνέπεια την πληθυσμιακή και οικονομική  συρρίκνωση των δύο αυτών δήμων.
 Με την έννοια αυτή και οι δύο δήμοι είναι πληττόμενοι. Αυτός είναι άλλωστε ο κύριος λόγος που οι δήμοι αυτοί συμπεριλήφθηκαν, και πολύ σωστά,  στην κατανομή του Ειδικού Ανταποδοτικού Τέλους (ΕΑΠ) –του γνωστού Πόρου δηλαδή- με σημαντικά ποσοστά, 7% περίπου για τον δήμο Βοίου και 5% για τον δήμο Σερβίων-Βελβεντού.
Άρα οποιαδήποτε χρηματοδότηση έρχεται στην περιοχή (όπως αυτή του ΤΔΜ) για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την χρήση του λιγνίτη, προφανώς και πρέπει να περιλαμβάνει και τους δύο δήμους Σερβίων-Βελβεντού και Βοίου.

2. Ειδικότερα τώρα για τον δήμο Σερβίων-Βελβεντού

 Α. Στην εδαφική περιοχή του δήμου λειτουργούν δύο ορυχεία, τα οποία παράγουν πάνω από 1.0 εκ. τόνους λιγνίτη, οι οποίοι κατευθύνονται για την τροφοδοσία των σταθμών της ΔΕΗ, Καρδιάς, Αμυνταίου και Φλώρινας. Η παραγωγή αυτή αποτελεί το 4% της συνολικής παραγωγής λιγνίτη της ΔΕΗ και το 10% περίπου των αναγκών των προαναφερθέντων σταθμών.
Γιατί λοιπόν ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού με 1.0 εκ. τόνους λιγνίτη να μην είναι πληττόμενος και να είναι πληττόμενος ο δήμος Φλώρινας (εξ αιτίας της Αχλάδας) με παραγωγή 2.0 εκ. τόνους λιγνίτη τον χρόνο.

 Β. Η λίμνη Πολυφύτου, για την κατασκευή της οποίας κατακλύστηκαν περίπου 75.000 στρέμματα (εκ των οποίων τα 56.000 στρ. ανήκαν στον δήμο Σερβίων-Βελβεντού  και τα υπόλοιπα 19.000 στρ. στον δήμο Κοζάνης) των πιο παραγωγικών εκτάσεων της περιοχής, τροφοδοτεί όλους τους σταθμούς της ΔΕΗ με εκατ. κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο, για την ψύξη των σταθμών αυτών.
Χωρίς το νερό αυτό δεν υπάρχει σταθμός, δεν υπάρχει εργοστάσιο, δεν υπάρχουν ορυχεία.
Άρα γιατί να μην θεωρείται πληττόμενη η περιοχή της λίμνης Πολυφύτου σε σχέση με την λειτουργία των σταθμών και των ορυχείων λιγνίτη,  αφού η ύπαρξη της λίμνης Πολυφύτου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους;

Γ. Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης μελέτης που είχαμε υποβάλλει προς το Περιφερειακό Συμβούλιο το 2013 κατά την συζήτηση για το αίτημα του δήμου Σερβίων-Βελβεντού, να θεωρηθεί ο δήμος Σερβίων-Βελβεντού πληττόμενος.
Με βάση αυτή την μελέτη ο δήμος μας πρέπει να θεωρηθεί πληττόμενος και να συμμετέχει στις οποιεσδήποτε χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις της ΔΕΗ σε ποσοστό περίπου 8%.

Δ. Αν δει κανείς από ψηλά τις κατευθύνσεις των ρύπων των καμινάδων των ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς και παλαιότερα της Πτολεμαίδας, θα διαπιστώσει ότι οι περιοχές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό είναι αντίστοιχα η περιοχή του Βελβεντού, των Σερβίων και των περιχώρων και των Καμβουνίων.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω ο δήμος μας όχι μόνο πρέπει να θεωρηθεί πληττόμενος όσον αφορά τις δραστηριότητες του λιγνίτη, αλλά και να καταστεί ισότιμος μέλος του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Η ένταξη του δήμου Σερβίων-Βελβεντού ως πληττόμενου αφορά και τις παραλίμνιες περιοχές του δήμου Κοζάνης.

Καλόν είναι λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στις όποιες διατυπώσεις απόψεων, ιδιαίτερα αν αυτές υποκρύπτουν ή προδηλώνουν ευθαρσώς τοπικισμούς και στείρους ανταγωνισμούς.

Ο νομός δεν αποτελείται μόνο από την Κοζάνη.
Κανένα αστικό κέντρο δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να επιβιώσει χωρίς περιφέρεια.
Εν προκειμένω η Κοζάνη δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την επιβίωση των Σερβίων και του Βοίου.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ψάχνεις να βρεις Βασίλη; Ο σύντροφος Κουκουλόπουλος όταν ήταν παντοδύναμος το 1997 όταν σχεδίαζε τον Καποδίστρια κράτησε για τον Δήμο Κοζάνης και μια νησίδα εδάφους πέρα από τα όρια του Δήμου του και ανάμεσα Ελλήσποντο και Υψηλάντη. Ήταν η έκταση της παλιάς Χαραυγής. Σκέψου κάτι σαν το Δυτικό Βερολίνο. Την κράτησε αυτή την έκταση ως τμήμα του Δήμου Κοζάνης μόνο και αποκλειστικά για να καρπώνεται ο Δήμος Κοζάνης την ιδιότητα του πληττόπμενου και βεβαια με το πληθυσμιακό κριτήριο να αρπάζει τη μερίδα του λέοντος από τον τοπικό πόρο του Νομού. Έτσι μας διοίκησαν ο Πάρης και οι συν αυτώ. Και συ ψάχνεις να βρεις ποιος είναι ενεργειακός Δήμος; Μην το ψάχνεις. Άδικος κόπος.

Ανώνυμος είπε...

Αρπακτικά πουλιά !Τα καημένα τα χωριά στο σκοτάδι γενικά !

Ανώνυμος είπε...

ακομα παντως δεν εχει διασφαλιστει οτι η μαβε ΔΕΝ θα γινει χωματερη αμιαντου

Ανώνυμος είπε...

Ξυπνηστε και το δημαρχο ναπει και αυτος κατι!ο κωνσταντοπουλος ειναι αντιπολητευση

Ανώνυμος είπε...

Αυτά και χειρότερα μπορεί να έγιναν τότε (1997) ώστε η ενεργειακή Κοζάνη να παίρνει χρήματα που δεν της έπρεπαν. Τα έπαιρνε από άλλους δήμους. Με αυτά και μ΄ αυτά όμως γιγαντώθηκε και έγινε μια πολη που κανένας πλέον δεν αγαπάει. Συν τοις άλλοις μάζεψε και χιλιάδες ανθρώπους από τα χωριά τα οποία ερήμωσαν. Όλοι κατέφθαναν στην Κοζάνη ώστε να βρουν αγοραστές τα καινούργια διαμερίσματα που εγιναν στις νέες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Από τη μια τα σεισμοδάνεια (λόγω του σεισμού του 1995) και από την άλλη η τηλεθέρμανση ήταν τα κερασάκια στην τούρτα της ερήμωσης της υπαίθρου του Νομού. Αν ήταν μάγκες ο Παπαφιλίππου που εμπνεύστηκε πρώτος την Τηλεθέρμανση και ο Κουκουλοπουλος που την κατασκεύασε μετά, θα ξεκινουσαν τα δίκτυα Τ/Θ πρώτα από τα μικρά χωριά για να ειναι ενα κίνητρο να συγκρατηθεί ο πληθυσμός εκει και κα΄τι πρωτογενές να παράγεται για την τοπική οικονομία. Όμως αυτό δεν βόλευε τα συνάφια των επαγγελματιών της πόλης. Ήθελαν οι ανόητοι όλους τους χωρικούς να είναι κάτοικοι της Κοζάνης. Και άδειασε η επαρχία σε λιγότερο από μια 15ετία. Σχολεία έκλεισαν, χωριά ερήμωσαν, αγροτικές καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν. Όλοι έσπευσαν να γίνουν βιομηχανικοί εργάτες στη ΔΕΗ, στους εργολάβους και στις επιχειρήσεις της πόλης. Η ασφιξία όμως δεν άργησε να ρθει. Και άρχισε να φέυγει κόσμος από την ευλογημένη πόλη. Τα τελευταία χρόνια η Κοζάνη έχασε το 1/10 του πληθυσμού της αλλά δεν επέστρεψαν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο και στα χωριά τους. Τι να κάνουν άλλωστε έκει χωρίς σχολεία για τα παιδιά τους και χωρίς άλλες βασικές υποδομές; Έφυγαν λοιπόν όλοι σε μεγαλύτερες πόλεις εσωτερικού και εξωτερικού. Μετά βγήκε ένας ντόπιος πολιτικός-ονόματα δε λέμε- και μας ζάλιζε με το brain-drain. Την φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Αυτός ήταν από αυτούς που δημιούργησαν την ασφυξία και άρχισαν να φεύγουν εκατοντάδες νέοι αλλά μετά ήταν απο εκείνους που έβγαζαν κηρύγματα για την επιστροφή των νέων όχι ακριβώς στον τόπο τους και στα χωριά τους, αλλά στην πόλη της Κοζάνης και αν ήταν δυνατόν να τους πάρουν οι γονείς από τα γενναία εφάπαξ κανένα διαμέρισμα στα απούλητα της ΖΕΠ. Στο κάτω κάτω εκεί στην ΖΕΠ θα πάει και η Ποντοκώμη. Στα κατσάβραχα. Ναι, ναι. Έτσι έπρεπε. Στην Κοζάνη να μαζευτούν όλοι. Για να είναι οι δημογέροντες χαρούμενοι. Για να μην χάσει την τραγουδιστική του φόρμα ο έτερος πρόεδρος των παπουτσιών. Για να παραμένει χαρούμενος ο άλλος Πρόεδρος των πυτζαμών. Όλοι στον ενεργειακό δήμο της Κοζάνης.
Και όταν κατά το 2008 πρόβλεψαν ότι άρχισε να τελειώνει ο λιγνίτης και να περιορίζονται τα έσοδα του τοπικού πόρου, βρήκαν άλλη διέξοδο επιχορήγησης. Το υδατόσημο. Άλλη μαγκιά αυτή. Θα συσταθεί για να επιχορηγεί τους γειτνιάζοντες δήμους της λίμνης Πολυφύτου. Ναι αλλά η Κοζάνη δεν είχε πρόσβαση στη λίμνη. Τι κάνουμε βρε κουτά σε μια τέτοια περίπτωση; Κάνουμε τον Καλλικράτη και παίρνουμε όσα εδάφη μας λείπουν για να φτάσουμε στη λίμνη. Μετά βάζουμε κάτω έκταση και πληθυσμό και τους τρώμε όλους λάχανο στη μοιρασιά. Παίρνουμε αναλόγως το 75% του νέου τέλους της λίμνης. Και η ζωή θα συνεχίζεται. Και ο Βασίλειος θα συνεχίζει να βγάζει το περιοδικό ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση ως ανησυχία για το ποιόν και την προοπτική της πόλης-τέρατος, εδώ και 200 κοντά τεύχη. Αυτή είναι και η συμβολή του πνευματικού κόσμου σε όλο αυτό το χάλι.
Είστε τυχεροί που ο σοφός λαός κοιτάζει ακόμα σιωπηλός και ποιος ξέρει ως πότε… αντί να πάρει μια φούρκα τρανή-τρανή και να αρχίσει τα κυνηγητά. Δεν πάτε να ενεργηθείτε λέω εγώ, ενεργειακοί δημότες όλοι σας!!!!

Το Προφίλ μας