Του Άγγελου Μόσχοβα
Ραγδαίες
είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά το «ναι» της ΔΗΜΑΡ στην
Συμφωνία των Πρεσπών. Η Φώφη Γεννηματά έθεσε εκτός της ΚΟ τον Θ.
Θεοχαρόπουλο και προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο τέλος Μαρτίου.
Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ
«Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των
Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του
και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Επίσης με απόφαση της Προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 23 του
Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του
Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη
βάση.
Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα».
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ
Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ όπου πέρασε οριακά το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είχε εισηγηθεί θετικά έβαλε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και στην ψηφοφορία που ακολούθησε 29 ψήφισαν «ναι», 22 «παρών» και 2 αποχή.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκε να αποφασιστεί η υπερψήφιση της Συμφωνίας, κάτι που είχε εισηγηθεί νωρίτερα και η εκτελεστική επιτροπή με ψήφους 11 προς 5. Η μειοψηφία πρότεινε να απόσχει ο κ. Θεοχαρόπουλος από την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία, ή να δηλώσει «παρών», υπενθυμίζοντας την τελευταία απόφαση του κόμματος να συνδεθεί η ψήφος με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.
Στην εισήγησή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». «Αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος σύμφωνα με το ΑΠΕ και επικαλέστηκε την ανάλογη καθαρή στάση για υπερψήφιση της Συμφωνίας από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργο Παπανδρέου.
«Τη δική μου θέση εξάλλου υπέρ της Συμφωνίας την εξέφρασα καθαρά και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Και στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά. Και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Εμμέσως πλην σαφώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε στη Φώφη Γεννηματά που δήλωσε ότι όποιος διαφοροποιηθεί από το Κίνημα Αλλαγής θα έχει συνέπειες, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ' όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών. Με καθαρή θέση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα το κόμμα μας θα πετύχει τους στόχους του», είπε.
Η «μάχη» στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ
Στην Κεντρική Επιτροπή δόθηκε «μάχη» για το τελικό αποτέλεσμα. Πολλά κορυφαία στελέχη, ανάμεσά τους ο Θόδωρος Μαργαρίτης υπερασπίστηκαν την ανάγκη να μην δώσει η ΔΗΜΑΡ άλλοθι στην εργαλειοποίηση του σκοπιανού από τον πρωθυπουργό.
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ιστορικό στέλεχος του κόμματος κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για παρών ή αποχή. «Η επιλογή για Παρών ή Αποχή εξασφαλίζει της ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής» είπε. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «οφείλουμε παρά τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών».
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης επεσήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μην βλέπουμε μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση προχώρησε χωρίς συναινέσεις και με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη». Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας τη θέση του κόμματος για τη προκήρυξη εκλογών επεσήμανε ότι η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται σε ουδέτερο χρόνο και δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογισθεί αυτό το δεδομένο.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου