Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ ’68, ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

«Όταν ταξιδεύει κάποιος Γάλλος στο εξωτερικό, νιώθει να του συμπεριφέρονται  σαν να μόλις αναρρώσει από θανατηφόρα ασθένεια: Και πώς ξέσπασε η επιδημία των οδοφραγμάτων; Και τι πυρετό έδειχνε ο υδράργυρος στις 5 μμ στις 29 Μάη; Χτύπησε τη ρίζα της ασθένειας το φάρμακο «Ντε Γκωλ»; Υπάρχουν κίνδυνοι υποτροπής; Ακόμα κι αν αυτές οι ερωτήσεις δεν τίθενται ευθέως ,  εύκολα  μπορεί κάποιος να τις διακρίνει στους τίτλους των εφημερίδων στα περίπτερα και στα πρακτορεία. Αλλά υπάρχει και μια ερώτηση που ποτέ δεν τίθεται, ίσως γιατί φοβούνται να ακούσουν την απάντηση. Αλλά από μέσα τους όλοι θα ήθελαν να ξέρουν, είτε με ελπίδα είτε με φόβο: είναι  η ασθένεια μεταδοτική;»
[Ρομπέρ Εσκαρπίτ, «Le Monde», 23 Ιουλίου 1968]

Την Κυριακή 20 Μαΐου, στις 6.30μμ στο καφέ   Splendor, η νέα ιστοσελίδα RedTopia.gr διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για τον γαλλικό Μάη του ’68. Τη γαλλική εργατική και νεολαιίστικη εξέγερση και το μεγάλο διεθνές επαναστατικό κύμα που πυροδότησε. Για μια δεκαετία ο «διεθνής Μάης» γεννούσε παρενέργειες, κλόνισε συστήματα , οδήγησε σε νικηφόρους αγώνες και κατακτήσεις, άλλαξε τον κόσμο.
Σας καλούμε για συζήτηση. Συζητάμε για τα γεγονότα, τα αίτια, τα συμπεράσματα.
Είναι επίκαιρος ο Μάης του ’68; Μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την ανάλυση της πραγματικότητας και τη δράση μας στο σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας