Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η ιερή πανήγυρη του Αγίου Αθανασίου στην Αγία Κυριακή_Σκούλιαρη.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με πασχαλινή λαμπρότητα και χαρά και τη συμμετοχή πολλού λαού γιορτάστηκε (8-5-2016, Κυριακή του Θωμά) στην ορεινή και ηλιόλουστη (ψηλά στις κορφές των Πιερίων) Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), η μνήμη της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μεγάλου, που είναι και το μεγάλο πασχαλινό πανηγύρι της Σκούλιαρης κάθε άνοιξη. 

Πυρήνας του ιερού πανηγυριού είναι η Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε (8-5-2016) στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Σκούλιαρης. Το εξωκλήσι βρίσκεται πάνω από το χωριό, ο χωματόδρομος που οδηγεί σ’ αυτό είναι 5 χλμ. από τη Σκούλιαρη. Πολλοί συνηθίζουν να ανεβαίνουν με τα πόδια από μονοπάτι (πολύ ανηφορικό μεν) που συντομεύει όμως κατά πολύ την απόσταση. ‘’Είναι τάμα, να μας βοηθάει ο Άγιος και όλο τον κόσμο’’, λένε (καθώς σκουπίζουν τον ιδρώτα στο πρόσωπό τους) και το πιστεύουν. Είναι ένας προσωπικός μόχθος για τον Άγιο με άπλωμα της χάρης στην οικουμένη. Οι τέτοιου είδους συνοδοιπορίες μπορούν να γίνουν η αιτία και το παράδειγμα για μια ευχαριστιακή νοηματοδότηση των ποικίλων δραστηριοτήτων  από τους ορειβατικούς συλλόγους.  

Τον Αγιασμό, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της αρχιερατικής περιφέρειας Βελβεντού, ο οποίος ψάλλοντας το ‘’Χριστός Ανέστη’’ και ευλογώντας με τη λαμπάδα από το τρικέρι της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Βαραδάτο, μετέφερε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τις αναστάσιμες ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Τους Ύμνους της ημέρας έψαλαν στο αναλόγιο ο Αναστάσιος Τέτος και ο Βασίλης Καρανώτας.















Στο φετινό πανηγύρι υπήρξε συνεορτασμός πολλών Αγίων: του Αγίου Αποστόλου Θωμά (το γεγονός της ψηλάφησης και της σωτήριας ομολογίας του), η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστή, η μνήμη του Αγίου Αθανασίου (η ανακομιδή του λειψάνου του).

Είχαμε το χρόνο και διαβάσαμε το Γ’ Ανάγνωσμα του Εσπερινού: ‘’Αγαπητοί, εάν τις είπη, ότι αγαπά τον Θεόν, και τον αδελφόν αυτού μισή, ψεύστης εστίν. Ο γαρ μη αγαπών τον αδελφόν αυτού ον εώρακε, τον Θεόν, ον ουχ εώρακε, πώς δύναται αγαπάν; Και ταύτην εντολήν έχομεν απ’ αυτού, ίνα ο αγαπών τον Θεόν αγαπά και τον αδελφόν αυτού’’. (Καθολική Επιστολή Ιωάννου Α’, 4,20-21). Αν κάποιος πει ‘’αγαπώ το Θεό’’, μισεί όμως τον αδερφό του, είναι ψεύτης. Γιατί, πραγματικά, αυτός που δεν αγαπάει τον αδερφό του, τον οποίο βλέπει, πώς μπορεί να αγαπάει το Θεό, τον οποίο δε βλέπει; Αυτή την εντολή μας έδωσε ο Χριστός: Όποιος αγαπάει το Θεό πρέπει ν’ αγαπάει και τον αδερφό του. 

Η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου μετά τη Θ. Λειτουργία από το εξωκλήσι μέχρι το χωριό γίνεται με τα πόδια μέσα από την κατηφορική πλαγιά του βουνού (μέσα από πεύκα και ευωδιαστές αγριοτριανταφυλλιές και πλούσια βλάστηση από λογής – λογής χόρτα) και ακολουθούν όσοι θέλουν και μπορούν. Την εικόνα βάσταξε ο Παναγιώτης Σταμκόπουλος από το Πλατανόρεμα.

Στο προαύλιο του ενοριακού Ναού (που είναι συγχρόνως και η πλατεία του χωριού) ο παπάς διαβάζει την Ευχή του ελαίου, οι πιστοί ψάλλουν με χαρά και αγαλλίαση το ‘’Χριστός Ανέστη’’, αντιφωνούν ‘’Αληθώς Ανέστη!’’ και παπάς χρίει το μέτωπό τους με το διαβασμένο, από την κανδήλα του Αγίου, λάδι.

Το τρισάγιο στο Ηρώο των υπέρ της πίστεως και της ελευθερίας θυσιασθέντων και αδίκω θανάτω θανατοθέντων, η κατάθεση στεφάνων από την τοπική Κοινότητα Αγίας Κυριακής και από το Σύλλογο ‘’Η Τσιούκα’’, η σιγή ενός λεπτού, η ψαλμώδηση του Εθνικού  Ύμνου είναι (εδώ και λίγα χρόνια) μέρος της γιορτής. Παρέστησαν από την τοπική αυτοδιοίκηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων - Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου, ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Τέτος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης, ο δημ. σύμβουλος Μιλτιάδης Ζορμπάς, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Βελβεντού Δημήτριος Πιτσιάβας, η πρόεδρος του ΚΑΠΗ και μέλος του Συμβουλίου της Δ.Κ.  Βελβεντού Ελευθερία Θεοχαροπούλου, η πρόεδρος της κοινωφελούς του Δήμου Παναγιώτα Μαλιούρα.     

Ο παραδοσιακός χορός (ανδρών-γυναικών), η συμμετοχή του παιδικού τμήματος της ΤΣΙΟΥΚΑ με τις παραδοσιακές στολές (και με δασκάλα χορού την Ελένη Πλιάτσα και πρόεδρο τον Αθανάσιο Παπαστάμκο), η συμμετοχή (φέτος) του χορευτικού τμήματος του ΚΑΠΗ Βελβεντού με τις παραδοσιακές στολές Σκούλιαρης και Βελβεντού (με δασκάλα χορού τη Δώρα Αγοραστού) και η συμμετοχή στο χορό των πανηγυριστών αποτελούν τη γιορτινή συνέχεια του πανηγυριού.

Η ορχήστρα του Σάκη Τζίτσα (κλαρίνο) έπαιξε θαυμάσια τα δημοτικά τραγούδια. Τα είπαν οι καλλίφωνοι τραγουδιστές Βούλα Παπατσιμούλη και Στέλιος Παπάς.

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή και οι γυναίκες (πολλές) ετοίμασαν το ‘’κουρμπάνι’’, φαγητό βραστή γίδα με πλιγούρι. Το κουρμπάνι μοιράστηκε σε όλους.  

Τα πανηγύρια αυτά είναι και ονομάζονται ιερά. Γίνονται από τον οβολό των απλοϊκών, από την πίστη και τη θέληση, την επιμονή και την εργατικότητα, έχουν δοξολογικό και ευχαριστιακό χαρακτήρα, σ’ αυτά είναι αποδεκτοί όλοι, ο καθένας αισθάνεται ότι χωρεί και νιώθει ο εαυτός του, άγιοι και αμαρτωλοί μαζί χαίρονται τη χαρά του Χριστού και κάνουν μαζί και εν Χριστώ το Πάσχα, είναι εκκλησία, όλος ο βίος (προσωπικός και κοινωνικός) αγιάζεται, αποκτά Χάρη. Όλα γεμάτα φως!

Ανέκαθεν οι κατέχοντες και οι τα χρήματα έχοντες ασκούσαν γοητεία. Ακόμα και στους αντισυστημικούς εραστές του όποιου κοινοτισμού. Και όχι μόνο. 

Συγχαρητήρια σε όλους που κοπίασαν για την ι. πανήγυρη και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή: Στέργιο Γκέκα, Δημήτριο Τσέγκο, Μαρία Δ. Τέτου και Γραμματή Στάμκου.  
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος (9-5-2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας