Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση ΚΚΕ με αφορμή την κινητοποίηση για το Μαμάτσειο Νοσοκομείο

Το ΚΚΕ έγκαιρα με παρεμβάσεις (στο κοινοβούλιο, στο κίνημα κ.α) προειδοποίησε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής για τους κινδύνους που διαμορφώνονται για την ομαλή λειτουργία του Μαμάτσειου  Νοσοκομείου Κοζάνης από την ακολουθούμενη πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα, που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος.
          Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στον κλάδο της υγείας προασπίζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, περιορίζει τις δαπάνες στην υγεία για να εξασφαλίσει νέα κονδύλια για  χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων. 
          Τα καλέσματα και η συμμετοχή κομμάτων και φορέων στο πανκοζανίτικο συλλαλητήριο δεν πρέπει να κρύψει τις ευθύνες που έχουν για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
          ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ψήφισαν το καλοκαίρι το 3ο μνημόνιο που προωθεί νέες μειώσεις στις δαπάνες για την υγεία και τώρα υποκριτικά, είτε επίσημα σαν κόμματα είτε μέσα από στελέχη τους στους φορείς τοπικής διοίκησης και το συνδικαλιστικό κίνημα καλούν σε «αγώνα» ενάντια στα αποτελέσματα της πολιτικής που στήριξαν και στηρίζουν. Πρόσφατές είναι οι δηλώσεις του περιφερειάρχη για το πέρασμα της λειτουργίας των Νοσοκομείων από το κράτος στην Περιφέρεια. Επίσης μια σειρά δημοτικές αρχές  της περιοχής με μπροστάρη και τη δημοτική αρχή Κοζάνης πρωτοστάτησαν στη δημιουργία Κοινωνικών Ιατρείων δημιουργώντας αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης μέσα από τον «εθελοντισμό» και την «φιλανθρωπία» μιας και αποδέχτηκαν μοιρολατρικά τον μονόδρομο των μνημονίων. Δεν πέρασαν ούτε 5 μέρες από την πανεργατική – πανελλαδική απεργία με αφορμή την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 που προβλέπει νέες μειώσεις στις δαπάνες για την υγεία (10 εκ.ευρώ λιγότερα για τα νοσοκομεία) και κατ’επέκταση στον προϋπολογισμό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού σε αρκετούς χώρους δουλειάς όχι μόνο δεν έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας αλλά σε πολλές περιπτώσεις την υπονόμευσαν, ενώ τώρα καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Οι προτάσεις για  πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας και  προσέλκυση ιδιωτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό που προτείνουν οι πλειοψηφίες στους Ιατρικούς Συλλόγους δεν αποτελεί λύση και διαιωνίζει τα προβλήματα που υπάρχουν.
          Όλοι τους πέρα από τις διακηρύξεις για το «αγαθό» της υγείας συμφώνησαν και συμφωνούν με την πολιτική της Ε.Ε στη υγεία που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, κινούνται στη λογική ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα, αφού αποδέχονται ότι δίπλα στον δημόσιο τομέα πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί και ο ιδιωτικός με έλεγχο. Βρίσκονται μακριά από το αίτημα για δωρεάν για όλους χωρίς εξαιρέσεις, αποκλειστικά δημόσια υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο.
          Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματα της. Καπιταλιστικό κέρδος και δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για το σύνολο του λαού δεν μπορεί να συνυπάρχουν. Τα κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση των Νοσοκομείων δεν πρέπει να κρύψουν την ευθύνη όλων αυτών που με τον ένα η τον άλλο τρόπο στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, που προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι είναι μονόδρομος ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο δρόμος της Ε.Ε και των μνημονίων, ότι δεν υπάρχει της δρόμος και τον καλούν μοιρολατρικα να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση. Τον καλούμε  να μπει μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα και να απαιτήσει:             
·         Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και νοσηλευτές.  Καμία σκέψη για κλείσιμο κλινικών.
·         Πλήρης  και επαρκής  χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.
·         Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους. Της στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της Υγείας. Κατάργηση των χαρατσιών, πληρωμών και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
·         Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο, προσερχόμενοι στο νοσοκομείο να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες και επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
Ένα τέτοιο ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης, αναδεικνύει την αιτία του προβλήματος και στοχεύει στη ριζική επίλυσή του, μπορεί να συσπειρώσει την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής και να εξασφαλίσει συνέχεια και συνέπεια στον αγώνα για Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Υγεία  στο ύψος των σύγχρονων αναγκών  με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Με αυτήν την προοπτική πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας για να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια στην Υγεία. Για βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, χωρίς μονοπώλια και ΕΕ, για να μπορεί ο λαός να αξιοποιεί της της δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του.
Κοζάνη 8/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας