Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Κάτι κινείται στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Τα φαινόμενα απατούν. Παρά την επιφανειακή όξυνση μπορεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, το πολιτικό σκηνικό από παράγοντας αποσταθεροποίησης της οικονομίας να εξελιχθεί σε επιταχυντή θετικών εξελίξεων.
Τα γεγονότα στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η διαφαινόμενη κυβερνητική προσγείωση στην πικρή πραγματικότητα των Μνημονίων, αλλάζουν τα δεδομένα και αφήνουν τις πρώτες χαραμάδες αισιοδοξίας.
Άλλωστε, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, διαμορφώνεται ένα πολιτικό κλίμα που μπορεί να αποκληθεί ατύπως και δοκιμή για Σύμφωνο Συμβίωσης.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, για πολλούς λόγους η κάθε πλευρά, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τους νέους τους ρόλους και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
«Εφ΄ ω ετάχθη» ο καθένας λοιπόν. Κι έτσι αρχίζουν να κινούνται και οι δύο.
Η κυβέρνηση, και κυρίως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αισθάνονται για δεύτερη φορά και για διαφορετικούς λόγους τώρα ότι «μας τέλειωσαν πια τα χρήματα και οι δυνάμεις» και πως η μόνη λύση είναι να τελειώνουμε με τα προβλεπόμενα στο τρίτο Μνημόνιο μέτρα, για να περάσει έτσι η χώρα στην επόμενη φάση.
Αλλά και τα νέα δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, συντείνουν προς μια συναινετική στάση, προς μια άτυπη, έστω, συνεννόηση.
Β. Μεϊμαράκης ή Κυρ. Μητσοτάκης, όποιος κι αν εκλεγεί στην κορυφή της ΝΔ στις 10 Ιανουαρίου, θα χρειασθεί χρόνο για να οργανώσει στα μέτρα του το κόμμα και να επιδείξει ανάλογη σοβαρότητα στην άσκηση της αντιπολιτευτικής τακτικής του.
Η επιλογή του ενός ή του άλλου δεν θέτει σε δοκιμασία την ενότητα του κόμματος, ούτε κανείς από τους δύο φαίνεται διατεθειμένος να εκβιάσει με λαϊκισμούς και κινητοποιήσεις λύσεις που ορισμένοι φανατικοί του κόμματος ονειρεύονται.
Εξάλλου, μετριοπαθείς και οι δύο, γνωρίζουν ότι το πολιτικό συμφέρον απαιτεί όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περάσει η ίδια όλα τα σκληρά μέτρα και να «πιει το πικρό ποτήρι του Μνημονίου», που τόσο επίμονα και ηρωικά είχε καταγγείλει στο παρελθόν.
Έτσι, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία οι δύο σημερινοί πρωταγωνιστές της σκηνής, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που τροφοδοτούσαν έξι χρόνια τώρα -από διαφορετικό μετερίζι- την πολιτική οξύτητα και είχαν γκρεμίσει όλες πλέον τις γέφυρες επικοινωνίας, να προσεγγίζουν τους ίδιους στόχους.
Αν αυτή η προσέγγιση δεν μείνει βήμα μετέωρο, αλλά γίνει πιο ουσιαστική, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και για τους δύο πολιτικούς αντιπάλους, για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά πρωτίστως και για την εθνική οικονομία.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας