Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών Β/θμιας εκπαίδευσης που διατέθηκαν στα Δημόσια ΙΕΚ και προβλήματα των σπουδαστών σε αυτά

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Το Υπουργείο Παιδείας αφού καθυστέρησε την έναρξη της χρονιάς στα Δημόσια ΙΕΚ κατά 2 μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού, έρχεται να καλύψει τα χιλιάδες κενά με πλεονάζων προσωπικό από τη Β/θμια εκπαίδευση. Το προσωπικό αυτό σε αρκετές περιπτώσεις έχει προκύψει από συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ.
Η διάθεση του προσωπικού στα Δημόσια ΙΕΚ για τη συμπλήρωση του ωραρίου του έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς να υποβάλλουν αίτηση προτίμησης οι ενδιαφερόμενοι, χωρίς γνωμοδότηση των τοπικών υπηρεσιακών συμβουλίων. Η σχετική υπουργική απόφαση δεν έλαβε υπόψη της την διάθεση εκπαιδευτικών σε πάνω από 2 σχολεία, τη δυνατότητα διάθεσής τους για ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, σχολικά προγράμματα, το μειωμένο ωράριο για λόγους υγείας κλπ., με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στοιχεία αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετακινούνται εκπαιδευτικοί εκτός των δ/νσεων που ανήκουν οργανικά.
Σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει με το χρόνο υπηρέτησης σε ΙΕΚ. Η προϋπηρεσία δεν ξεκαθαρίζεται αν θα λογίζεται κανονικά στη δευτεροβάθμια ή θα είναι στη μη τυπική εκπαίδευση οπότε δεν θα μετράει ως διδακτική  προϋπηρεσία.
Επιπλέον με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ, ισχύει το καθεστώς αναπλήρωσης των μαθημάτων, έτσι ώστε να συμπληρώνεται συγκεκριμένος αριθμός ωρών, διαφορετικά το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχτηκε. Με βάση αυτό τον κανονισμό οι εκπαιδευτικοί που διατέθηκαν από την Β/θμια εκπαίδευση πιέζονται ν' απασχοληθούν επιπλέον υπερωριακές ώρες από αυτές που διατέθηκαν, να κάνουν αναπληρώσεις σε αργίες, σαββατοκύριακα και Χριστούγεννα ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει τι γίνεται σε  ημέρες  που λειτουργούν τα ΙΕΚ και όχι τα σχολεία πχ 30 Ιανουαρίου, ενώ πιέζονται ν' αναλάβουν και γραμματειακή υποστήριξη.
Το Υπουργείο Παιδείας επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει και τι θα συμβεί με τις αναπληρώσεις των ωρών από τυχόν άδειες που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί (π.χ. αναρρωτικές, κανονικές, γονικές ή συνδικαλιστικές) ή από τις απεργίες που πραγματοποιούν.
Ταυτόχρονα η απογευματινή λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ εξαναγκάζει τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ωράριο να εργάζονται την ίδια ημέρα και στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια. Όλες αυτές οι ενέργειες καταστρατηγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα και προωθούν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Την ίδια στιγμή με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε βιβλία και σε υλικοτεχνική υποδομή στα Δημόσια ΙΕΚ, οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται να συγγράψουν σημειώσεις χωρίς να υπάρχει υποστήριξη και σε μαθήματα που δεν είναι του αντικειμένου τους και να τις δώσουν στους σπουδαστές είτε με φωτοτυπίες, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-   Τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη διαδικασία υποχρεωτικής διάθεσης και μετακίνησης των εκπαιδευτικών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αιτήσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών, κριτήρια και γνωμοδοτήσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων;
-   Τι άμεσες ενέργειες θα κάνει ο Υπουργός έτσι ώστε να μην καταστρατηγούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα σε ότι αφορά τις αναπληρώσεις ωρών, τις υπερωρίες, τις βάρδιες και την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών;
-   Με ποιο τρόπο θα υποστηρίξει το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών και πως θα  καλυφθούν οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά στα δημόσια ΙΕΚ έτσι ώστε κανένας σπουδαστής να μην πληρώνει γι' αυτά;


Οι Βουλευτές

Γιάννης Δελής
Λιάνα Κανέλλη
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας