Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Φυλαχτείτε, τράβηξαν πάλι κόκκινες γραμμές

Του Βασίλη Στεφανακίδη  
Τελικά, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν λένε να βάλλουν μυαλό από τα παθήματα τους. Ενα χρόνο τώρα, εκτίθενται με μαξιμαλιστικούς στόχους και ρητορείες (σχισίματα μνημονίων, διώξιμο τρόικας,επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ουκ έστιν άλλων φιλολαϊκών μέτρων) και στο τέλος αναγκάζονται από τους δανειστές, να υπογράφουν μνημόνια και να ακολουθούν μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις και παραταύτα επιμένουν να κοροϊδεύουν εαυτόν και αλλήλους.

Μόλις προχθές εξαναγκάσθηκαν να αποσύρουν άρον-άρον από τη Βουλή το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα καθώς η γενική οδηγία είναι “τέρμα οι μονομερείς ενέργειες” και “δεν νομοθετείτε τίποτα που να εμπεριέχει δημοσιονομικό κόστος χωρίς  την προηγούμενη έγκριση της τρόικας”.
Κι ενώ όλες, μα όλες οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει μέσα  στο 2015, καταπατήθηκαν μέχρι που

έσβησαν, αίφνης χθες,  στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προς το υπουργικό Συμβούλιο, μας παρουσίασε και πάλι ...μια νέα  κόκκινη γραμμή!
“Είναι κόκκινη γραμμή για μας” είπε “ η μή μείωση των συντάξεων”!
Δεν ξέρω πόσοι το πιστεύουν αυτό, όταν τα δεδομένα είναι γνωστά και μάλιστα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό που έχει ήδη ψηφιστεί.
Μέσα στο 2016 πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό είναι απαίτηση, γράφηκε και δεν σβήνει.
Με ποιο μαγικό τρόπο άραγε, θα βρεθούν αυτά τα χρήματα ώστε και να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό, και να έχουν τα ταμεία λεφτά για να δίνουν συντάξεις αλλά και να μη γίνουν περικοπές, μόνο ο Τσίπρας  το ξέρει.

Τη στιγμή που , όπως δείχνουν τουλάχιστον, ανησυχούν βαθύτατα  για το πως θα περάσουν  από τη Βουλή το ασφαλιστικό και πως  θα ξεπεράσουν το τείχος  της τρόικας που εξ αρχής ζητάει περικοπές συντάξεων και όχι μόνο στις επικουρικές που δεν θα πείραζε η  υπερήφανη μας κυβέρνηση όπως πι προηγούμενοι που είχαν συμφωνήσει στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά και στις κύριες, ώστε να καταστεί το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο.
Μήπως  θα τους πείσει με ισοδύναμα μέτρα ανάλογα με αυτά που παρουσίασε για να αποφύγει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και αφορούσε 300 εκατ και όχι 1,8 δισ;
'Η μήπως θα σκεφτεί κανένα πρόσθετο φόρο ακόμα  γι αυτούς τους έχοντες των 1000 και των 1500 ευρώ;

Κόκκινη γραμμή λοιπόν και πάλι. Λες και δεν θα ήταν σοφότερο να βγουν και να πουν πως στόχος μας είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις ή αν  δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να κοπούν  στο ελάχιστο δυνατό.

Θα μου πείτε λόγια είναι, να περάσουμε και να περάσουν όσο γίνεται πιο ήρεμα τις γιορτές.
 Μετά βλέπουμε, όπως είδαμε και το παράλληλο πρόγραμμα.
Κάτι θα σκεφτούν στο μεταξύ να μας παρουσιάσουν το τελικό αποτέλεσμα μετά από τις “σκληρές διαπραγματεύσεις” ως τεράστια  επιτυχία της κυβέρνησης που ξέρει να διαπραγματεύεται και όχι σαν τους άλλους οι οποίοι μπλα.,μπλα...
Γιατί ως γνωστόν παρ΄ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία, δεν ευθλύνεται για τίποτα γιατί τα κάνει όλα τέλεια.

Για όλα  φταίνε αυτοί που μας κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια Ακόμα και για τα 40 δισ που χάθηκαν από τις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο αλλά και για το γεγονός πως πουλήθηκαν   για ένα κομμάττι ψωμί και το δημόσιο έχασε 25 δισ από τη συμμετοχή του σε αυτές όπωςβέβαια και για τα capital control που μας ταλαιπωρούν όλους.
Ποιος αμφιβάλλει άλλωστε πως το δυνατό σημείο της κυβέρνησης είναι η επικοινωνία και η στρεψοδικία;
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας