Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Nτρίπλα στο εμπάργκο από τον AΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Να διαθέσει έγκαιρα την παραγωγή του μέσω του καλοχτισμένου, όπως το χαρακτήρισε, δικτύου εξαγωγών κι εναλλακτικών αγορών που διαθέτει κατάφερε ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού αντισταθμίζοντας τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο. Αυτό αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του επιτυχημένου συνεταιρισμού, Νίκος Κουτλιάμπας στο πλαίσιο  εκδήλωσης, αφιερωμένο στον ίδιο και στον ΑΣΕΠΟΠ, που διοργανώθηκε το βράδυ της  Δευτέρας 25 Μαΐου στην Αθήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιανού.
Ο κ. Κουτλιάμπας περιέγραψε το μοντέλο λειτουργίας του συνεταιρισμού που  μετρά πάνω από 50 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, 400 μέλη, ένα μεγάλο τραπεζικό αποθεματικό και εξάγει στρατηγικά το 50% της παραγωγής του.
Ο συνεταιριστής εξήγησε και την πιστωτική λειτουργία του ΑΣΕΠΟΠ όπου τα χρήματα των κερδών αποτελούν κεφάλαιο για την στήριξη των μελών του συνεταιρισμού στην ετήσια καλλιέργεια, στις προσπάθειες επέκτασής τους ή ακόμα και σε μία στιγμή ανάγκης. Σκοπός του συνεταιρισμού σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Κουτλιάμπα, είναι να αναδειχτεί σε «συνεταιριστικό κέντρο», μεταδίδοντας την πετυχημένη του τεχνογνωσία.
Όπως ανέφερε, κύρια στρατηγική του ΑΣΕΠΟΠ είναι να αποφεύγει τόσο τις επιδοτήσεις όσο και τον τραπεζικό δανεισμό και ως σήμερα το έχει καταφέρει. Αντίθετα, λειτουργεί ο ίδιος ως ένας ιδιότυπος πιστωτικός οργανισμός. Το Κεφάλαιο κίνησης του Συνεταιρισμού διατίθεται στους παραγωγούς για εξυπηρετήσουν ανάγκες που προκύπτουν ή ακόμα και για την αγορά νέας γης.
Μία ακόμα δυνατότητα πίστωσης, που στην πραγματικότητα αποτελεί μορφή δανεισμού, είναι η παροχή των φυτοπροστατευτικών από τον συνεταιρισμό με δυνατότητα αποπληρωμής από τους καλλιεργητές στον τέλος του έτους. Με τα φυτοπροστατευτικά, διατίθενται σχεδόν σε τιμή κόστους στους παραγωγούς το συνολικό κόστος πέφτει δραματικά.
Αγορά κοινόχρηστων μηχανημάτων
Αυτή την περίοδο ο Συνεταιρισμός σκέφτεται να κάνει το επόμενο βήμα, την αγορά κοινόχρηστων μηχανημάτων. Λαμβάνοντας υπόψιν το υπερβολικό κόστος πολύ χρήσιμων μηχανημάτων, τα οποία όμως σπάνια χρησιμοποιούνται, υπάρχει ο σχεδιασμός απόκτησης αυτής της υλικοτεχνικής υποδομής και η παραχώρησή τους στους καλλιεργητές έναντι ενοικίου.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Κουτλιάμπας, «για όλα αυτά το Δημόσιο και η ΠΑΣΕΓΕΣ μας θεωρούνε αιρετικούς», αλλά σημασία έχει ότι το μοντέλο λειτουργεί προς το συμφέρον του παραγωγού.

Αυστηρότητα και ελευθερία
Ο συνεταιρισμός ακολουθεί πολύ αυστηρές προδιαγραφές καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής, ενώ η καθοδήγηση του συνεταιρισμού είναι απόλυτη σε κάθε στάδιο. Ο κάθε παραγωγός είναι ελεύθερος να επιλέξει τι πρακτικές θα ακολουθήσει, από αυτές που του προτείνει το ΑΣΕΠΟΠ, με σκοπό να βελτιστοποιήσει την παραγωγή του. Κάθε καλλιεργητής οφείλει να διατηρεί ένα Ημερολόγιο Αγρού, στο οποίο καταγράφονται οι εργασίες που έγινα, ο επιβλέπων γεωπόνος και οι στιγμή που έγινε το κάθε τι από αυτά. Αν το Ημερολόγιο Αγρού είναι έλειπες, ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να παραλάβει το προϊόν.
Στην διαδικασία της συλλογής ο καρπός διαχωρίζεται σε ποιότητες, αναλόγως με το μέγεθος, τον χρόνο ωρίμανσης και ορισμένα είδη φυτοπροστατευτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί (καθώς κάθε εξαγωγικός προορισμός έχει άλλες προδιαγραφές). Αυτή είναι και η στιγμή κεφαλαιοποίησης της αξίας του προϊόντος από τον παραγωγό, αφού όσο πιο προσεκτικά δούλεψε, τόσο περισσότερο θα πληρωθεί.
http://www.agronews.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

aivres yiati den vazeis ta sxolia,

Το Προφίλ μας