Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Η Γιορτή της Ανάληψης του Κυρίου στα εξωκλήσια της ελληνικής υπαίθρου (Βελβεντό, Ίμερα, Λεύκαρα)

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου τελέσαμε (21-5-2015) γιορτή της Ανάληψης του Κυρίου, τη Θεία Λειτουργία στα τέσσερα εξωκλήσια της αρχιερατικής περιφέρειας Βελβεντού (στα Λεύκαρα ένα, στην Ίμερα ένα και δύο στο Βελβεντό) με την προσέλευση πολλών πιστών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης
(του Δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού κ. Αθανασίου Κοσματόπουλου, του αντιδημάρχου κ. Νικολάου Τέτου, του δημοτικού συμβούλου κ. Παύλου Γεμενετζίδη, του προέδρου της Τ.Κ. Λευκάρων κ. Ιωάννη Λεωνίδα, του προέδρου της Τ.Κ. Πλατανορέματος κ. Γεωργίου Λαγογιάννη).   

Η Δεσποτική γιορτή της Ανάληψης του Κυρίου στα μικρά, πετρόχτιστα εξωκλήσια της ελληνικής υπαίθρου χώρας, τα συναρμονισμένα με τον πιο αρμονικό τρόπο στο ανοιξιάτικο, εκρηκτικό τοπίο, τα πεντακάθαρα με την πιο λεπτή φροντίδα προσωπικής αγάπης στο υλικό κτίσμα και στο γεγονός (το ακατάληπτο και ανερμήνευτο) που αυτό διαλαλεί μέσα στη ροή των χρόνων, είναι γιορτή που σε οδηγεί κατευθείαν στην υπαρξιακή αποδοχή, του διακηρυχθέντος από τους αυτόπτες Μαθητές- Αποστόλους, γεγονότος, της εν σώματι Ανάληψης του αναστημένου Χριστού κατά την 40η ημέρα από την Ανάστασή Του, από τη γη στους Ουρανούς.







Είναι η δόξα για την (περιγραπτή, κτιστή και φθαρτή) ανθρώπινη φύση, καθώς όχι μόνο προσλαμβάνεται και ενώνεται, ασυγχύτως και ατρέπτως, με την (απερίγραπτη, άκτιστη και άφθαρτη) θεϊκή φύση στην υπόσταση του Υιού, όχι μόνο που ο Χριστός την ανασταίνει και την απαλλάσσει από τη φθαρτότητα, αλλά και που δεν την εγκαταλείπει (ως τάχα κατώτερη και ευτελέστερη) όταν έρχεται η ώρα της ένδοξης Ανάληψής Του στους Ουρανούς, παρά την παίρνει μαζί Του στη δόξα του Πατέρα Του, ώστε από τώρα και για πάντα να είναι ο Χριστός ‘’σύνθρονος ενσαρκωμένος’’ με τον Πατέρα. ‘’Θαύμα καινοπρεπές! η βρότειος γαρ φύσις εις ουρανούς ανήλθεν, η ενωθείσα Λόγω, Θεώ τω παντοκράτορι’’. (Παρασκευή μετά την Ανάληψιν, Κάθισμα εις τον Όρθρον). ‘’Ανήλθες Ζωοδότα Χριστέ, προς τον Πατέρα και ανύψωσας, ημών το γένος, φιλάνθρωπε, τη αφάτω ευσπλαχνία σου’’ (Πέμπτη της Αναλήψεως, Κανών, Ωδή γ΄).

Στα μικρά, πετρόχτιστα, χαμηλοτάβανα και πεντακάθαρα εξωκλήσια, τα διασπαρμένα στην ύπαιθρο χώρα, νιώθεις όλη τη λειτουργική θεολογία της Εκκλησίας να διαποτίζει ολόκληρη την ύπαρξή σου, να τη φωτίζει, να την ελευθερώνει, να την ανυψώνει, να της παρέχει τη δυνατότητα της συν-χώρεσης, αναιρώντας ενστάσεις άρνησης οργανωσιαστών.  

Οι πιστοί λειτουργήθηκαν, γιόρτασαν και πανηγύρισαν στα όμορφα και φροντισμένα στην πιο μικρή λεπτομέρεια εξωκλήσια της Ανάληψης του Κυρίου, κοινωνώντας στο θεανθρώπινο αυτό γεγονός.

Οι θαυμάσιοι ύμνοι της ημέρας ψαλλόμενοι από τους ψάλτες (Γιάννη Τζινίκο, Γιώργο Καραγιάννη, Βασίλη Καρανώτα, Δήμητρα Κίτση, Γιάννη Παπαγόρα, Γιώργο Πιτσιούγκα, Αριστείδη Σταμάτη, Φρειδερίκη Κτενίδου, Αγαθή Σιδηροπούλου, Δημήτριο Κονακλίδη, Γεώργιο Φούντογλου, Αχιλλέα Καγιόγλου, Σταύρο Γεμενεντζίδη) τέρπουν ‘’τον έγκριτον της Εκκλησίας λαόν’’ (Κανών, Ωδή α’ Κυριακής του Θωμά).

Οι εκκλησάρηδες (Γιώργος Καραγιάννης, Άννα Κρομμύδα, Γιάννης και Αικατερίνη Παπαγόρα, Μανώλης Παπασπανός, Αγαθή και Πελαγία Σιδηροπούλου, Σαΐα Σταυρίδου, Ιωάννα Πεχλιβανίδη, Παρασκευή Γεμενετζίδου, Αρετή Καραποναρλίδου) λάμπουν μέσα στη χάρη και στην ομορφιά, που αναδύονται από τα ιερά εξωκλήσια και από τις εν αυτοίς τελούμενες ιερές Ακολουθίες στα πρόσωπα των πιστών.

Η ημέρα της Ανάληψης του Χριστού είναι πάμφωτη και λαμπρή για όλη την κτίση: ‘’Έλαμψεν η φαιδρά, και πάμφωτος ημέρα, της του Δεσπότου θείας, εις ουρανούς ανόδου, λαμπρύνουσα τα σύμπαντα’’. (Παρασκευή μετά την Ανάληψιν, Κάθισμα εις τον Όρθρον). ‘’Η γη εορτάζει και χορεύει, αγάλλεται και ο ουρανός, τη Αναλήψει σήμερον, του Ποιητού της κτίσεως, του προφανώς ενώσαντος, τα διεστώτα βουλήματι’’. (Πέμπτη της Αναλήψεως, Κανών, Ωδή γ’.).

Ακολούθησε εορταστικό κέρασμα στα καταπράσινα και περιποιημένα προαύλια των εξωκλησιών όπου οι ευχές των πιστών ως προέκταση της Θείας Λειτουργίας πιστοποιούσαν στα πρόσωπα όλων το αίτημα της Ευχής: ‘’εν ειρήνη προέλθωμεν’’.   

Ο αρχιερατικός επίτροπος Βελβεντού
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος
(22-5-2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας