Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Το Βίτσι, η «Χρυσή Αυγή» και τα πίτουρα…

του Παναγιώτη Πλιάτσιου, Πρωινός Λόγος, 03-09-2013
Προσωπικά έχω πάει στην περιβόητη αυτή «Γιορτή Μίσους» που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Βίτσι. Ως ανταποκριτής του Alpha, πριν 4-5 χρόνια νομίζω, σε εποχές που κανείς σχεδόν δε μιλούσε για τη «Χρυσή Αυγή», κλήθηκα να ανεβώ εκεί και να καταγράψω τις εικόνες. Πρωτόγνωρη και, ασφαλώς, πολύτιμη δημοσιογραφικά και όχι μόνο η τότε εμπειρία. Μερικές εκατοντάδες κόσμου, λιγοστές ομάδες της «Χρυσής Αυγής» από Θεσσαλονίκη κυρίως, γραφικοί βασιλόφρονες και κάποιοι ακραιφνείς Νεοδημοκράτες ήταν παρόντες, με τον κόσμο, ασφαλώς, να είναι αρκετά λιγότερος από ότι την περασμένη Κυριακή.
Κλασική η εκδήλωση, οι απτόητοι παπάδες έψαλαν την επιμνημόσυνη δέηση, η ομιλία του απόστρατου αξιωματικού γεμάτη μίσος και εμφυλιοπολεμική ρητορική και από κοντά τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» να δίνουν τον τόνο, με συνθήματα, σημαίες και όλα τα υπόλοιπα που είδαμε, σε μεγαλύτερο βαθμό, και φέτος.
Τότε, όμως, όλα φαίνονταν απλά γραφικά. Και ελάχιστοι ή ακόμη και κανείς, δε θα μπορούσε να διανοηθεί πως μερικά μόλις χρόνια μετά η «Χρυσή Αυγή» θα ήταν στο κοινοβούλιο και θα φλέρταρε με την τρίτη θέση σε εκλογές. Και πως η «γιορτή μίσους» στο Βίτσι θα αποτελούσε μια από τις εκδηλώσεις-κορωνίδες του κόμματος, με την παρουσία τριών βουλευτών και εκατοντάδων μελών του, σε μια ακόμη επίδειξη του γνωστού «τσαμπουκά», με «θύμα», αυτή τη φορά, τη βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αντωνίου. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποφάσισε να ανακατευτεί με τα πίτουρα και στο τέλος είδε να την…τρώνε οι κότες και να γλιτώνει στο παρά πέντε το ξύλο από τους φανατισμένους Χρυσαυγίτες.
Όπως, λοιπόν, γράφαμε στη «Γνώμη» της 28ης Αυγούστου, ανάλογες εκδηλώσεις είναι άκρως διχαστικές και νοσηρές. Και, όπως αποδείχθηκε, ρίχνουν νερό στο μύλο της «Χρυσής Αυγής», η οποία έστησε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου στο Βίτσι. Το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε, ουσιαστικά νομιμοποίησε και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος (αλήθεια, απουσίαζε;;;), στέλνοντας από το προσωπικό του γραφείο τη σχετική πρόσκληση της Ένωσης Αποστράτων Καστοριάς. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως το φετινό…πάθημα θα έγινε μάθημα. Και την επόμενη χρονιά δε θα δούμε κανέναν αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, όποιος και αν είναι αυτός, να στέλνει ανάλογες προσκλήσεις…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Πλιατσιε, η ΧΑ δεν "χτυπάει" μεγάλα ποσοστά μόνο στην Καστοριά, αλλά σε όλη την Ελλάδα.Και Γιαυτο το φαινόμενο, την κυρία ευθύνη, την έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που χρεωκοπησαν το πολιτικό σύστημα.0σον αφορά τις "γιορτές μίσους" κάποιοι και από τις 2 πλευρές έν έτει 2013 έχουν μυαλά του 1949. Και μεταφυτευση μυαλων, η ιατρική επιστήμη ακόμη δεν έχει κάνει...

Το Προφίλ μας