Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Εκδήλωση για τα μέσα και τη δημοκρατία στην εποχή της κρίσης

του Γιάννη Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
 Η σχέση μέσων ενημέρωσης και δημοκρατίας βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση «Κοζάνη τόπος να ζεις» και η «Εναλλακτική Δράση».
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος, Γιάννης Σμυρλάκης, αρχισυντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος ΕΡΤ3 και η  Ιωάννα Κωσταρέλλα, επικοινωνιολόγος.

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου αναφέρθηκε στο έλλειμμα δημοκρατίας των πολιτικών κομμάτων, ενώ χαρακτήρισε τη χώρα «αποικία χρέους». «Αυτή τη στιγμή η Δημοκρατία βρίσκεται προς την κατάλυση της με όχημα όχι πια τα όπλα όπως συνέβη στην επταετία 1967-1974, αλλά με όχημα τον εκφοβισμό του πολίτη από τα μεγάλα Μ.Μ.Ε, τα οποία εκφοβίζουν τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο χώρο των μέσων, ενώ έκανε αναφορά και στο καθεστώς ιδιοκτησίας των καναλιών με τις προσωρινές άδειες.
Συμπλήρωσε επίσης πως «η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν μπορούμε να την υπερβούμε, αν δεν υπερβούμε προηγούμενως τον εκφοβισμό ο οποίος επιχειρείται μέσα από ένα οργανωμένο κύκλωμα κρατικοδίαιτων οικονομικών συμφερόντων,  τα οποία ελέγχουν την ενημέρωση και κατευθύνουν τον ελληνικό λαό προς τη συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής».
Ο κ. Χρυσόγονος τέλος μίλησε και για τα «άκρα» σημειώνοντας πως « τα άκρα ενισχύονται όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ασφυξία για τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και την προοπτική τους.  Υπό τις ίδιες συνθήκες ύφεσης, που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, ο ναζισμός στη Γερμανία βρέθηκε στο 44%, το 1933. Η απάντηση στην αμφισβήτηση της δημοκρατίας βρίσκεται στην ανακοπή της οικονομικής κατάρρευσης και στην ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, γιατί σήμερα έχουμε μια επίφαση της, αφού ψηφίζουμε αλλά δεν αποφασίζουμε».
Ο Γιάννης Σμυρλάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο εγχείρημα της εφημερίδας των συντακτών, ενώ ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης μίλησε για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και τον αγώνα που δίνουν οι δημοσιογράφοι της.
Από την πλευρά της η Ιωάννα Κωσταρέλλα τόνισε ότι η κρίση λειτούργησε ως μεγα-επιταχυντής των εξελίξεων στο χώρο των μέσων, αναδεικνύοντας προβλήματα επί μακρόν συσσωρευμένα, προσθέτοντας ότι τα μίντια πρέπει να προσεγγιστούν ως εργαλείο ενημέρωσης και πληροφόρησης, όχι ως μια αρένα των λεόντων, ούτε ένα τσίρκο που προσφέρει θέαμα.
Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους των διοργανωτών ο Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Αντώνης Κύρινας, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε εκ μέρους των απολυμένων της ΕΡΑ Κοζάνης η δημοσιογράφος Δέσποινα Αμαραντίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας