Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθήματα ιστορίας

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ 
Στην ταινία «Μαθήματα αμερικανικής ιστορίας» ο Ντέρεκ, ένας οργισμένος νέος που ο πατέρας του δολοφονήθηκε από έναν μαύρο άνδρα, ασπάζεται τη ναζιστική ιδεολογία και υπό την καθοδήγηση μιας ακροδεξιάς οργάνωσης ωθείται στον άγριο φόνο. Μέσα στη φυλακή αλλάζει συμπεριφορά και βγαίνοντας πια προσπαθεί να σώσει τον αδερφό του από το φανατισμό.
Η ζωή δεν είναι ταινία, αλλά η ουσία όλης της ιστορίας έχει να κάνει με το μίσος που σε συνδυασμό με την ανασφάλεια, τις δύσκολες συνθήκες ζωής και την έλλειψη αγάπης οδηγεί στις ακρότητες. Η ιστορία επαναλαμβάνεται σε όλες τις κοινωνίες, όπου δοθεισών των συνθηκών, το μίσος μετατρέπεται σε τυφλή βία.

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να καταδικάζουμε μόνο κάθε φορά τα γεγονότα, αλλά να δείξουμε την απαραίτητη σύνεση και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτού του άγριου φαινομένου. Ως πολίτες, γιατί οι πολιτικοί έχουν αποδείξει εδώ και καιρό ότι αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Πως; Ξεκινώντας από έναν λόγο απαλλαγμένο από το μίσος. Εναν λόγο χωρίς αναφορές σε «εμφύλιο», «γουναράδικα» και κυρίως χωρίς προσπάθειες συμψηφισμού ακροτήτων. Επίσης, αφήνοντας κατά μέρος τις αποπροσανατολιστικές συζητήσεις για το αν και κατά πόσο πρέπει να διδάσκονται τα αρχαία ή τα θρησκευτικά στο σχολείο. Τα κλειστά σχολεία, τα σχολεία των συνθημάτων και όχι της ελεύθερης συζήτησης, εκκολάπτουν  νεοσσούς με φασίζουσες τάσεις.
Το κράτος δικαίου και η τήρηση του συντάγματός μας επαφίεται σε όλους μας, με το να κρατήσουμε τη λογική μας αυτή την κρίσιμη στιγμή και χωρίς μελοδραματισμούς και θεωρίες της πλάκας να αντιληφθούμε ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας