Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τι να τα κάνεις τα λεφτά;

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Θα κινούνταν στα όρια  της γραφικότητας η κατάσταση με τα πήγαινε-έλα τόσο καιρό των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, αν δεν ήταν τόσο επώδυνη για όλους τους μικροκαταθέτες που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στο τραπεζικό σύστημα.
Πέρσι γύρω στο Μάϊο όσοι είχαν χρήματα σε προθεσμιακούς ή άλλους λογαριασμούς τα «μάζεψαν» άρον-άρον για το –υποτίθεται- ασφαλές κυπριακό καταφύγιο. Τότε εκατομμύρια ευρώ είχαν μετακινηθεί μαζικά από το φόβο μιας πιθανής χρεοκοπίας, για να επαναπατρισθούν το φθινόπωρο.

Χιλιάδες άνθρωποι δεν ήξεραν τι να κάνουν με τα χρήματά τους και ρωτούσαν δεξιά και αριστερά για τις καλύτερες λύσεις. Ολοι έπαιζαν τους τραπεζίτες και έδιναν συμβουλές, από τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό μέχρι την αποθήκευση χρημάτων στα στρώματα.
Πέρασε –τουλάχιστον προσωρινά- η μπόρα της ελληνικής χρεοκοπίας, για να ξαναδούν όσοι δεν πρόλαβαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους πίσω, το ίδιο έργο. Με τη διαφορά ότι οι κυπριακές τράπεζες έκλεισαν προσωρινά και η απώλεια μέρους των χρημάτων φαίνεται αναπόφευκτη.
Οσοι μιλούσαν για δεδομένα και εγγυημένα βρίσκονται μπροστά σε μια πραγματικότητα που λέει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται πλέον σίγουρη και ασφαλής επένδυση, μια και η αξιοπιστία του συστήματος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

H ιδια φωτογραφία της, πάντα σε όλα τα άρθρα.Δεν μπορεί να βάλει η δα Κωσταρέλλα μια καινούργια και καλύτερη φωτο;

Το Προφίλ μας