Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Κινητοποιήσεις των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε συμβολική κατάληψη του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης προχώρησαν χθες οι καθηγητές του, θέλοντας με την διαμαρτυρία τους αυτή να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία αναμφίβολα έχουν επιπτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και στο Ωδείο, το οποίο επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, ενώ οι εκπαιδευτικοί υποβαθμίζονται.
Η διαμαρτυρία τους εντασσόταν στα πλαίσια πανελλαδικής κινητοποίησης των καθηγητών στα δημοτικά ωδεία όλης της χώρας, οι οποίοι εξέφρασαν με τον τρόπο αυτό τις έντονες αντιδράσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάκης Κουκουμπέσης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης: «Η συμβολική κατάληψη που κάνουμε σήμερα εντάσσεται στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της πανελλήνιας ομοσπονδίας μουσικών τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα δημοτικά ωδεία υποβαθμίζονται και οι καθηγητές έχουν πάρα πολλά προβλήματα». Βασικό πρόβλημα για τους καθηγητές των ωδείων είναι η υποβάθμιση των πτυχίων τους , μιας και θεωρούνται δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.), ενώ πάγιο αίτημα τους είναι να θεωρούνται ως τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.), μετά από τόσα χρόνια σπουδών.
Ένα ακόμη ζήτημα που τους απασχολεί είναι το ωράριο των σπουδών τους, σημειώνοντας πως ενώ είναι εκπαιδευτικό προσωπικό αμείβονται σαν τεχνικό προσωπικό. Επίσης, όπως ο ίδιος σημείωσε, υπάρχουν πολλά προβλήματα συμβασιούχων, αναφορικά με τις εγκρίσεις των θέσεών τους, με την μισθοδοσία τους κ.α. «Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε τη συμβολική αυτή κατάληψη, όχι κατά τις απογευματινές ώρες που λειτουργεί το ωδείο. Καταλαβαίνουμε τους γονείς που πληρώνουν πλέον από το υστέρημά τους, αλλά και τους μαθητές. Η κατάληψη έγινε τις πρωινές – μεσημεριανές ώρες» σημείωσε ο κ. Κουκουμπέσης.
Κατά τη φετινή περίοδο, στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης απασχολούνται περί τα 30 άτομα, ενώ τα παλαιότερα χρόνια στο Δ.Ω.Κ. απασχολούνται μέχρι και 60 άτομα. Όλα αυτά έχουν σαν επίπτωση αριθμητικά να έχει πέσει ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης. Χαρακτηριστικά, φέτος υπήρξαν 470 εγγραφές περίπου (450-500 άτομα φοιτούν), ενώ πρόκειται για ένα Δημοτικό Ωδείο στο οποίο φοιτούσαν μέχρι και 700, μπορεί και περισσότεροι, μαθητές. Το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης και οι καθηγητές του κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και να μην λείψει η μουσική παιδεία από τα παιδιά, και από την πλευρά τους ζητούν την επίλυση των ζητημάτων τους από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας