Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ψήφισμα ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

ΕΣΔΕΠ/ΠΔΜ  ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας
                                                                                                                Φλώρινα, 31 Μαρτίου  2013
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  ΨΗΦΙΣΜΑ
Το ΔΣ  του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διαπιστώνει ότι ο N.4093/12 και οι τροποποιήσεις που επέφερε σε αυτόν ο Ν.4111/13 συνιστούν σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου.  Σύμφωνα με τις νομικές αυτές ρυθμίσεις, η παραπομπή σε δίκη δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, ακόμα και για πλημμέλημα, καθώς και η παραπομπή τους για πειθαρχικό παράπτωμα, αυτοδίκαια συνεπάγονται αργία (παύση από τα καθήκοντά τους, 70% μείωση του μισθού τους) χωρίς να έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Ι. Παντή, ο οποίος απειλείται με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, επειδή του ασκήθηκε αμετακλήτως ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, για μια υπόθεση χωρίς τεκμήρια ενοχής. Το πρόβλημα είναι προφανώς ευρύτερο, καθώς όχι μόνο Καθηγητές ΑΕΙ αλλά  και γιατροί νοσοκομείων, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπάλληλοι στους Ο.Τ.Α. αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας. Δεδομένων των καθυστερήσεων απόδοσης δικαιοσύνης, αυτοί οι πολίτες τελούν σε καθεστώς ηθικής σπίλωσης, εργασιακής ασάφειας και οικονομικής ομηρίας.
Ο ΕΣΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δηλώνει την αλληλεγγύη στο συνάδελφο Γιάννη Παντή και σε όλους/όλες τις συναδέλφους που υπάγονται στην ηθική σπίλωση και οικονομική ανασφάλεια βάσει του Ν.4093/12.
Καλεί τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, να τροποποιήσει τον νόμο, προκειμένου το πειθαρχικό δίκαιο να συμβαδίζει με τις επιταγές του κράτους δικαίου, το Σύνταγμα της χώρας και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Πρόεδρος

Άννα Σπύρτου
Επίκουρος Καθηγήτρια
Παιδαγωγικό Τμήμα  Δημοτικής Εκπαίδευσης       
Ο Γραμματέας

Γιάννης Ζιώγας
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Εικαστικών και                                                                                                                            Εφαρμοσμένων Τεχνών                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας