Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Κλοπή στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας στην Καστοριά

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ιερόσυλοι βεβήλωσαν την ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά, καθώς παραβίασαν την πόρτα, μπήκαν μέσα και έκλεψαν ιερά αντικείμενα μεγάλης θρησκευτικής αξίας. Όπως έγινε γνωστό από την ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, ιερόσυλοι εισήλθαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας και αφαίρεσαν αφιερώματα, τιμαλφή και τάματα. Μάλιστα η μητρόπολη επισημαίνει ότι «παρέβλαψαν πως οτιδήποτε προσφέρεται στο Θεό δεσμεύεται ως προς τη χρήση του μόνο για τη δόξα του Θεού.
Το χαρακτηρίζει ως «άλλο ένα συμβάν στην Καστοριά, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των δυσάρεστων και αποκαρδιωτικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αξία των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν ανέρχεται στις 15.000 € ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν στον Ιερό Ναό.
Η μητρόπολη Καστοριάς συνδέει την κλοπή στο μοναστήρι με την απογύμνωση του ακριτικού νομού από συνοριακούς φύλακες, καθώς ως γνωστόν μεταφέρθηκαν μαζικά στον Έβρο. «Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα που η Καστοριά στερείται των υπηρεσιών φύλαξης από τους συνοριοφύλακες λόγω της μετακινήσεώς τους στον Έβρο. Η χρονική σύμπτωση των δύο γεγονότων δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Ως εκ τούτου η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει την επιπόλαιη απόφαση απομάκρυνσης των συνοριοφυλάκων από την παραμεθόρια περιοχή του Νομού Καστοριάς και συνιστά στο ποίμνιο να έχει ιδιαίτερα αυξημένη την προσοχή του», υπογραμμίζει η μητρόπολη.
Να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας είναι το αρχαιότερο Μοναστήρι της ευρύτερης περιοχής (1081 μ.Χ.) και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Συνεπώς η συγκεκριμένη κλοπή προσβάλλει βαθύτατα όλους τους κατοίκους της Καστοριάς.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕΡΒΙΩΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ;;ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ;;

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη η ευλογία του Πατριάρχη... Μετά την επίσκεψη σε Σέρβια (Αγ. Κυριακή) και Καστοριά (Μαυριώτισσα) κλάπηκαν αντικείμενα μεγάλης αξίας...

Το Προφίλ μας