Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Κατάληψη στον Λογκά Ελάτης-Σε απόγνωση οι κάτοικοι!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Καμβουνίων, παραμένοντας για 11η ημέρα σήμερα στο δρόμο που οδηγεί στον αρχαιολογικό ανασκαφικό χώρο Λογκάς Ελάτης, ζητώντας να προσληφθούν με κριτήρια εντοπιότητας στα δίμηνα της αρχαιολογίας, στα έργα της ΔΕΗ στον αρχαιολογικό χώρο.
Οι κάτοικοι που παραμένουν άνεργοι για πολλούς μήνες, δηλώνουν απελπισμένοι ενώ σύμφωνα με πρόσφατη εξέλιξη, η ΔΕΗ μέσω του υπευθύνου του έργου τους ανακοινώθηκε ότι άλλο δίμηνο δεν πρόκειται να υπάρξει, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μετέωροι!
  Ειδικότερα, ο Διευθυντής - Υπεύθυνος του έργου του φράγματος Ιλαρίωνα της ΔΕΗ Κώστας Παπαϊωάννου, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία από τους κατοίκους που παραμένουν στην κατάληψη, τους απέκλεισε από την πλευρά της ΔΕΗ το ενδεχόμενο να γίνουν δίμηνα. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι δηλώνουν αγανακτισμένοι, αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι να δικαιωθούν.
«Αποφασίσαμε με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής του πρώην δήμου Καμβουνίων να κλείσουμε τον δρόμο που οδηγεί στις ανασκαφές της αρχαιολογίας γιατί θεωρούμε ότι η ΔΕΗ μας κορόιδεψε. Και η ΔΕΗ και η αρχαιολογία», αναφέρει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, λέγοντας πως στους κατοίκους είχαν  υποσχεθεί ότι θα γίνουν δύο δίμηνα, μπορεί και τρία, για να καλυφθούν όλοι οι άνεργοι της περιοχής έστω και για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των 2.5 μηνών, κάνοντας έστω 60 ημερομίσθια. Τελικά «αναιτιολόγητα» όπως ο ίδιος σημειώνει και χωρίς να ξέρουν τίποτα οι κάτοικοι, το έργο στο φράγμα Ιλαρίωνα σταμάτησε. Εμείς το θεωρούμε κοροϊδία από μέρους της ΔΕΗ και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θα το τραβήξουμε μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να περάσει κάτι άλλο» αναφέρει.
Οι κάτοικοι συνέχιζαν μέχρι εχθές για 10 ημέρες την κινητοποίησή τους, μια και για μια ολόκληρη περιοχή που μαστίζεται για την ανεργία, η απασχόληση σε ένα δίμηνο αποτελεί εν έτη 2012 ένα «φως» στον ορίζοντα. Οι κάτοικοι εξέφρασαν τα παράπονά τους για την ανυπαρξία και έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς υπευθύνων, αφού δέκα ημέρες τώρα συνέχιζαν τον αγώνα τους χωρίς κανείς να έχει πάει στην περιοχή και να έχει ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους, ούτε από τη ΔΕΗ (μέχρι χθες), ούτε από την Αρχαιολογία, ούτε από την Περιφέρεια. «Μας απαξιώνουν, αλλά εμείς δεν πτοούμαστε, θα παλέψουμε και θα κάνουμε ότι χρειαστεί. Θα φτάσουμε ως εκεί που μπορούμε. Θα είμαστε παρόντες».
Οι κάτοικοι (άνεργοι, πολύτεχνοι, με υποχρεώσεις, οικογένειες και παιδιά) καταγγέλλουν πως τους είχαν υποσχεθεί απασχόληση σε δεύτερο ή και τρίτο δίμηνο στο έργο και πως πλέον με το κλείσιμο των εργασιών τους «κοροϊδεύουν».
«Δεν ζητάμε τίποτα το παράλογο, παρά να δουλέψουμε», λέει ένας άλλος κάτοικος. Και προσθέτει: «Είμαστε άνεργοι. Οι περισσότεροι έχουν να δουλέψουν μήνες. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, αφού έχουμε οικογένεια και παιδιά και κάπως πρέπει να συντηρήσουμε την οικογένειά μας».
Οι ίδιοι καταγγέλλουν τον διαγωνισμό ως «φωτογραφικό», και ζητούν καλύτερη μέριμνα σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια πρόσληψης.  «Δουλεύουν μέσα στα χωράφια μας. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς και πιο οργανωμένους α παλέψουμε», λέει χαρακτηριστικά μια άλλη κάτοικος. Και το πρόβλημα παραμένει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας