Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών

Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών
Διατυπώσαμε πριν τις εκλογές τη θέση ότι και μέσα στην κρίση υπάρχουν περιθώρια για μέτρα κοινωνικής προστασίας. Και ένα από τα πιο σημαντικά είναι η διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό τους βίο και κυρίως για τις νέες γενιές.

Για τον σκοπό αυτό παρουσιάζουμε την Πρόταση Νόμου για την δημιουργία ενός εθνικού κεφαλαίου – αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, που κατάθεσε πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


Με την πρότασή μας μεταφέρουμε πόρους στο κοινωνικό κράτος από την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου (υδρογονάνθρακες) και την ανάπτυξη της χώρας ενδυναμώνουμε τον κοινωνικό ιστό, ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων.

Διαβάστε την Πρότασή μας, τα συγκεκριμένα άρθρα, τις θέσεις που εκφράζουμε.

Στείλτε μας τις δικές σας απόψεις, τις προτάσεις και την κριτική σας. Να είστε βέβαιοι ότι θα τις αξιοποιήσουμε και στη διάρκεια του διαλόγου που θα γίνει στη Βουλή.

***
ΚΟ ΠΑΣΟΚ 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στην Πρόταση Νόμου για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών
  1. 1.       ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
Είναι βασική και κύρια υποχρέωση της πολιτείας να μεριμνά για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό τους βίο.

Όμως είναι γνωστό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αναμένεται να διογκωθεί  κατά τα επόμενα έτη, είτε λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, είτε λόγω της μεγάλης αύξησης της ανεργίας στην χώρα.

Υποχρέωσή μας είναι επομένως να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης μας προς τις ερχόμενες γενιές και τη διασφάλιση της ομαλής συνταξιοδότησής τους από το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Για τον σκοπό αυτό η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει Πρόταση Νόμου, για την δημιουργία Ειδικού Κεφαλαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ), το οποίο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία αποθέματος για την πρόσθετη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και την εν γένει διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η μεταφορά πόρων από τα έσοδα του κράτους από τα μερίσματα, τα δικαιώματα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από την διάθεση αδειών για έρευνες.

Υπολογίζουμε ότι στα επόμενα 25-30 χρόνια, μπορεί τα έσοδα αυτά να ξεπεράσουν τα 150 δις ευρώ, οπότε η διάθεση ενός σημαντικού μέρους τους (άνω του 70%) στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορεί να αποτελέσει μια νέα ιδιαίτερα μεγάλη πηγή χρηματοδότησης.

Έτσι ενέργειες που προωθούν την αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας θα συνδεθούν άμεσα με την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Σημειώνουμε ότι ανάλογη εμπειρία υπάρχει στη Νορβηγία με την ίδρυση του Government Petreleum Fund. Το ταμείο αυτό χρηματοδοτείται από φόρους στο πετρέλαιο, και στο φυσικό αέριο που καταβάλλουν οι Νορβηγοί καταναλωτές, από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας (Statoil ASA).

Σημαντικό είναι μάλιστα ότι για την διαχείριση των κεφαλαίων αυτών τηρείται ένας ηθικός κώδικας, ώστε να μη γίνουν επενδύσεις σε εταιρείες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιούν παιδική εργασία και ευθύνονται για περιβαλλοντικές καταστροφές και διαφθορά.

Ένας τέτοιος, «ηθικός κώδικας» μπορεί να ισχύσει και για το υπό σύσταση Κεφάλαιο, ώστε να δίδεται η διάσταση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης και στις επενδύσεις του.

  1. ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

Με το άρθρο 1 προβλέπεται η ίδρυση του Ειδικού Κεφαλαίου υπό την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» (ΕΤΚΑΓ) και καθορίζεται ο σκοπός του, δηλαδή η δημιουργία αποθεματικού για την χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως η διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.

Με το άρθρο 2 καθορίζονται οι πόροι του ΕΤΚΑΓ που θα είναι ποσοστό των εσόδων του δημοσίου από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Με το άρθρο 3 καθορίζονται οι όροι αξιοποίησης των κεφαλαίων του ΕΤΚΑΓ και προβλέπεται η ανάθεση της διαχείρισής του σε ειδική επιτροπή διαχείρισης.

Με το άρθρο 4 προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΤKAΓ, της διαδικασίας χρηματοδότησης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την ρύθμιση των θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του.

Με το άρθρο 5 καθορίζονται οι διαδικασίες που διασφαλίζουν την διαφάνεια και τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας του, καθώς και σχετική ενημέρωση της Βουλής.

Με το άρθρο 6 προβλέπεται η συγκρότηση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ηθικής, για τη θέσπιση κινήτρων επενδύσεων, στο πλαίσιο των αρχών της Ηθικής Επιχειρηματικότητας.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
«ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΕΩΝ»

Άρθρο 1: ‘Ιδρυση – Σκοπός

  1. Ιδρύεται  Ειδικό Κεφάλαιο με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ΕΤΚΑΓ), το οποίο εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομικών,  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το Ειδικό αυτό Κεφάλαιο τηρείται ως λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  2. Σκοπός του ΕΤΚΑΓ είναι η δημιουργία αποθεματικού για την χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και κυρίως για την διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενιών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται ο χρόνος έναρξης καταβολής των ποσών που προβλέπονται ως πόροι του ΕΤΚΑΓ από το άρθρο 2, καθώς και ο χρόνος διάθεσης των πόρων του ΕΤΚΑΓ στους προς τους ΦΚΑ.

Άρθρο 2: Πόροι

  1. Πόροι του ΕΤΚΑΓ είναι: Ποσοστό από τα έσοδα του Δημοσίου (μερίσματα, δικαιώματα, φορολογία) από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.  Εξαιρούνται ο περιφερειακός φόρος 5% που προβλέπεται στο άρθρο 161 §1 του ν. 4001/2011, καθώς και το ποσοστό 20% των μισθωμάτων ή μεριδίων παραγωγής που κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, που τηρείται  στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 164 παρ. 6 του ν. 4001/2011.
  2. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται κατ’ έτος με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί όμως να είναι κατώτερο του 70% των ετησίων εσόδων από τις ως άνω πηγές.

Άρθρο 3: Οικονομική Διαχείριση

  1. Η αξιοποίηση των κεφαλαίων του ΕΤΚΑΓ γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων. Λαμβάνονται υπόψη και οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Ηθικής που προβλέπεται στο άρθρο 6 του παρόντος.
  2. Η διαχείριση του ΕΤΚΑΓ ασκείται από Επιτροπή Διαχείρισης, η οποία αποτελείται από πέντε (5) τακτικά μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά. Τα μέλη της Επιτροπής προτείνονται ως εξής:
α) ένα (1) μέλος, ως Πρόεδρος, με τον αναπληρωτή του, από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,
β) ένα (1) μέλος, με τον αναπληρωτή του, ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, από τον Υπουργό Οικονομικών,
γ) ένα (1) μέλος, με τον αναπληρωτή του, ως εκπρόσωποι του Υπουργείου  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και
δ) δύο (2) μέλη, με τους αναπληρωτές τους, ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Γεν. Γραμματεία Κοιν. Ασφαλίσεων), από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ο Πρόεδρος, τα μέλη και ο Γραμματέας της Επιτροπής, με τους αναπληρωτές τους, διορίζονται, για τριετή θητεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Άρθρο 4: Λειτουργικά Θέματα

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται:
  1. Η αποζημίωση των μελών και του Γραμματέα της Επιτροπής Διαχείρισης, η οποία βαρύνει τον Προϋπολογισμό του Λογαριασμού Βελτίωσης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΒΚΑ).
  2. Ο τρόπος λειτουργίας του  ΕΤΚΑΓ, ο τρόπος απόδοσης των πόρων του, η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων και των κλάδων σύνταξης, η οικονομική οργάνωση και λογιστική λειτουργία του και η λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 5: Διαφάνεια – Έλεγχος

  1.  Η Επιτροπή Διαχείρισης  εκδίδει σε εξαμηνιαία βάση εκθέσεις με τα οικονομικά μεγέθη του Ταμείου. Οι εκθέσεις υποβάλλονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
  2. Για την διασφάλιση της διαφάνειας της λειτουργίας του ΕΤΚΑΓ, το Υπουργείο Οικονομικών επιλέγει με διαγωνιστική διαδικασία Ανεξάρτητο Φορέα Ελέγχου εγνωσμένου κύρους, η έκθεση του οποίου  επίσης δημοσιεύεται.

Άρθρο 6: Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ηθικής

Συστήνεται Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ηθικής, το οποίο αποτελείται από Πρόεδρο και πέντε (5) μέλη, οι οποίοι διορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εντός 6 μηνών από τον διορισμό των μελών του, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ηθικής θεσπίζει Κώδικα Δεοντολογίας βάσει του οποίου γίνονται οι επενδύσεις του Ταμείου. Ειδικότερα, με τον Κώδικα Δεοντολογίας θεσπίζονται κριτήρια που αφορούν στην εταιρική κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη των εταιρειών, στις οποίες επενδύει το Ταμείο (παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβαλλοντική υποβάθμιση κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας