ai-vreS: Ντόρα, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Πώς αισθάνθηκες, ως εκλεγμένη βουλευτής;
Ντ. Τσικαρδάνη: Για να είμαι ειλικρινής, δεν πρόλαβα να αισθανθώ πολλά πράγματα. Δεν πρόλαβα να σχεδιάσω επιλογές, να προγραμματίσω παρεμβάσεις, να συνεργαστώ με ανθρώπους. Πριν την ορκωμοσία, κυρίαρχη η αβεβαιότητα και η αγωνία για τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συνεχείς συνεδριάσεις, περίσκεψη, σκεπτικισμός. Για μένα και πολλά χιλιόμετρα. Όταν φτάσαμε στην ορκωμοσία, ήταν ήδη δεδομένη η άμεση διάλυση της Βουλής. Ουσιαστικά, η ορκωμοσία μας σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου προεκλογικού αγώνα. Εκείνο που μου έμεινε από την διήμερη θητεία μου, θα έλεγα, ότι είναι κυρίως, η τρομακτική ένταση των ημερών.
ai-vreS: Η πορεία σου έως τώρα, πολιτική αλλά και προσωπική, δείχνει ότι δεν φοβάσαι τις ανατροπές και τις ρήξεις. Μάλιστα ήσουν επικεφαλής δημοτικής κίνησης με το όνομα «Σέρβια: Ανατροπή Τώρα!». Κινούμενη πάντοτε στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, στο Ρήγα Φεραίο, στην Ε.Α.Ρ, στο Συνασπισμό, στο ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα στη Δημοκρατική Αριστερά, νιώθεις ότι η εκλογή σου δικαιώνει τις προσδοκίες που είχες τότε ως φοιτήτρια της Νομικής όταν άρχιζες τη συνδικαλιστική σου δράση;
Ντ. Τσικαρδάνη: Η εκλογή μου είναι μία μεγάλη τιμή για μένα, στον βαθμό, που, υποθέτω, ότι εμπεριέχει και μία αναγνώριση της όποιας συνεισφοράς μου. Άρα λοιπόν, είναι και μία δικαίωση. Πρόκειται όμως, για δικαίωση πολύ πικρή, σε μια στιγμή οριακή για τη χώρα και την κοινωνία. Και, όπως ξέρετε, ανήκω σε μία αριστερά και μία κατηγορία πολιτικών, που αδυνατεί να διαχωρίσει την προσωπική διαδρομή από την συλλογική. Υπ’ αυτήν την έννοια, οι προσδοκίες που είχα, ως Ρηγίτισσα φοιτήτρια κάποτε, όχι μόνον ΔΕΝ δικαιώθηκαν, αλλά διαψεύστηκαν κιόλας.
Ελπίζω και αγωνίζομαι, να μην εξελιχθούν σε εφιάλτη.
ai-vreS: Στο προσωπικό σου blog http://tsikardani.wordpress.com/ το Νοέμβρη του 2011 έγραφες (προφητικά;) για αναλογίες της τότε ελληνικής πραγματικότητας με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Πώς σχολιάζεις την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή;
Πώς σχολιάζεις την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή;
Ντ. Τσικαρδάνη: Ναι, όντως το έγραψα και είναι κάτι που με απασχολεί καθημερινά. Δεν επρόκειτο για καμμία προφητεία βεβαίως, απλά η ιστορία διδάσκει και, ενίοτε, δείχνει και τον δρόμο. Οι αναλογίες με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης πληθαίνουν καθημερινά, σε βαθμό, που τρομάζει. Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή καταδεικνύει την άμεση σχέση ανάμεσα στην οικονομική κρίση, την εξαθλίωση, την πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια (ανεξαρτήτως λόγου ή δικαίου του λόγου) και την ανάπτυξη ακραίων εθνικιστικών κινημάτων βίας και μισαλλοδοξίας. Ο άνθρωπος που ευημερεί δεν έχει λόγους να μισεί. Το πρόσφατο επεισόδιο με τις βουλευτίνες Λιάνα Κανέλλη και Ρένα Δούρου και όλα, όσα το ακολούθησαν, κατέδειξε, ότι η Χ.Α. επέλεξε, όχι μόνον να ασκεί βία, αλλά και να τη διαφημίζει, ώστε να προκαλεί φόβο. Νομίζω, ότι η απάντηση είναι η εμβάθυνση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας μας, η διαφάνεια και αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος, δηλαδή η επανάκτηση της αξιοπιστίας του. Αλλά και σε επίπεδο πολιτών, η συμμετοχή, η κοινωνική αλληλεγγύη, η καθαρή δημόσια λειτουργία και ο σεβασμός των θεσμών, δηλαδή η άφοβη και α-φοβική λειτουργία του πολίτη.
ai-vreS: Ποιο κατά τη γνώμη σου είναι το «στοίχημα» για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας;
Ντ. Τσικαρδάνη: Απερίφραστα οι μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις σε όλο το μήκος και πλάτος της κρατικής μηχανής, της αυτοδιοίκησης, των ρυθμιστικών μηχανισμών της οικονομίας, των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για κομβικό σημείο της αντίληψής μας , που μας διαχωρίζει σαφέστατα από την κυρίαρχη αντίληψη του υπολοίπου αντιμνημονιακού μπλοκ. Παραθέτω εν τάχει το γιατί: ι) γιατί διά των μεταρρυθμίσεων θα εκσυγχρονιστεί η λειτουργία των παρεχομένων υπηρεσιών, άρα, ιι) θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής του πολίτη και, ιιι) θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό όφελος, αφού η σημερινή λειτουργία είναι απαράδεκτα κοστοβόρα. Τέλος, διά των μεταρρυθμίσεων μόνον μπορεί να πληγεί η συγκρότηση του πελατειακού κράτους, που ευθύνεται άμεσα για τις σημερινές καταστάσεις.
ai-vreS: Στην τοπική προεκλογική εκστρατεία σας, χρησιμοποιήσατε το σύνθημα «Η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί βουλευτή του Ν. Κοζάνης και, ο Ν. Κοζάνης χρειάζεται βουλευτή της ΔΗΜΑΡ». Γιατί αλήθεια χρειαζόμαστε βουλευτή της ΔΗΜΑΡ;
Ντ. Τσικαρδάνη: Κατ’ αρχήν, γιατί υπάρχει ένα θέμα δημοκρατίας. Γιατί εκπροσώπους πρέπει να αναδεικνύει η ψήφος όλων και όχι μερικών. Και αντίστροφα: εκπρόσωποι μπορούν να είναι και άλλοι, εκτός απ’ τους συνήθεις επί εικοσαετία και πλέον. Επιπλέον όμως, γιατί η ΔΗΜΑΡ είναι μία σταθερά αριστερή, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική δύναμη, με το βλέμμα της στραμμένο στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Επιπλέον απέδειξε, ότι μπορεί να είναι προωθητικός παράγοντας σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία τοπικού βουλευτή μπορεί, νομίζουμε, να λειτουργήσει εξίσου προωθητικά, τόσο για το ίδιο το κόμμα, όσο και για τον τόπο. Έχουμε και έχω αποδείξει στο παρελθόν, ότι η όποια δύναμη και χρησιμότητά μας, αντλείται από το γεγονός, ότι είμαστε ζυμωμένοι με τα υλικά του τόπου αυτού, ζούμε κι αναπνέουμε τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις διαψεύσεις του. Ζητάμε να δοκιμαστούμε…
ai-vreS: Ντόρα, σ' ευχαριστούμε πολύ.
ai-vreS: Ντόρα, σ' ευχαριστούμε πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου