Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα των Λέξεων !...

 Του Ν. Χρυσολωρά από το Reporter.gr
“Εκτροπή”, “εξορίες”, “Ιουλιανό πραξικόπημα”... Από τον πολιτικό λόγο των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς, δύο είναι τα πιθανά συμπεράσματα που θα μπορούσε να εξάγει κανείς: είτε δεν αναγνωρίζουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της Βουλής, είτε αδυνατούν να αντιληφθούν το βάρος των λέξεων. Όπως και να 'χει, το φαινόμενο είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα για τη βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, για το ΚΚΕ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Διακηρυγμένος στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι η κατάλυση του υφιστάμενου Συντάγματος και η επιβολή “δικτατορίας του προλεταριάτου” (όπου ως “προλεταριάτο” νοούνται τα “πεφωτισμένα” μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι θέσεις των οποίων, σύμφωνα πάντα με το “Υπουργείο Αλήθειας”, αποτελούν αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης).



Είναι επομένως σαφές ότι το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει ότι η παρούσα κυβέρνηση - αλλά και κάθε άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση - είναι νόμιμη, αφού “η επανάσταση δεν έχει χρόνο για εκλογές”. Έτσι, είναι αναμενόμενο να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν παράνομη την παρακώλυση των δημόσιων συγκοινωνιών από τους οπαδούς του, ή τη νομοθεσία που επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των χορηγιών στα κόμματα. Τέλος, το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αποκλειστικός επίγονος όσων υπέστησαν διώξεις κατά την ταραγμένη μετεμφυλιακή περίοδο και, ως εκ τούτου, τα σημερινά μέλη του έχουν λουστεί στη Κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Η πεποίθηση αυτή φυσικά δεν αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα, αλλά είναι άδικος κόπος να προβάλλει κανείς λογικά επιχειρήματα σε οπαδούς του Στάλιν.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι ανάλογες θέσεις φαίνεται να υιοθετεί εσχάτως και ο Συνασπισμός, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις δημόσιες τοποθετήσεις των εκπροσώπων του.
Είναι άλλωστε διαφορετικό να αμφισβητεί κάποιος την ορθότητα των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβερνώσα παράταξη και να μάχεται για την ακύρωσή τους, είτε από το βήμα της Βουλής, είτε με προσφυγές στη δικαιοσύνη, είτε με πορείες διαμαρτυρίας και διαφορετικό να χαρακτηρίζει “πραξικόπημα” όποια πρωτοβουλία δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Στη δεύτερη περίπτωση, νομιμοποιεί εμμέσως με τον πολιτικό του λόγο την απείθεια στις εντολές των δικαστηρίων, τη μαζική ανυπακοή στους νόμους, ακόμη και τη βία ενάντια σε ένα “δικτατορικό” υποτίθεται καθεστώς. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μετατρέπεται από συντεταγμένο κράτος σε χαμαιτυπείο και αντί να τιμωρείται στις κάλπες η εκάστοτε κυβέρνηση για τις όποιες εσφαλμένες επιλογές της, τιμωρούνται καθημερινά οι πολίτες, επειδή άλλοι πολίτες κάνουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μία στιγμή κατά την οποία όμοια βάρη μοιράζονται σε ανόμοια εισοδήματα και ο πέλεκυς των αναγκαστικών περικοπών πέφτει επί δικαίων και αδίκων, ο τόπος χρειάζεται μία νηφάλια φωνή από τα αριστερά. Για να γίνει αυτό όμως, το λιγότερο που απαιτείται από τους εκπροσώπους της, είναι να ξέρουν τι λένε. Και αν ορισμένοι εξ αυτών δεν έζησαν στο πετσί τους το τελευταίο πραξικόπημα, όπως άλλωστε και πολλοί από εμάς, θα έπρεπε τουλάχιστον να ρωτήσουν, να διαβάσουν και να μάθουν τι συνέβη τότε, πριν παρασυρθούν σε άστοχους παραλληλισμούς. Δυστυχώς, όμως, ο πολιτικός λόγος της “κινηματικής” αριστεράς δείχνει ότι η αβάσταχτη ελαφρότητα των λέξεων, δεν είναι παρά η θλιβερή έκφραση της αβάσταχτης ελαφρότητας των σκέψεων...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο συντακτης του αρθρου εχει δικιο...
το ΚΚΕ φταιει για την χρεωκοπια της χωρας,
για το διεθνες ρεζιλικι,
την προσφυγη στο ΔΝΤ,
τη Siemens,
τους κουμπαρους,
το βατοπεδι,
τα υποβρυχια που γερνουν,
τις γκριζες ζωνες στο Αιγαιο,
τα Ιμια και τον Οτσαλαν,
την αποκρατικοποιηση της δημοσιας περιουσιας και των ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ κρατικων επιχειρησεων(ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΛΙΜΑΝΙΑ)
και τοσα άλλα,αναριθμητα που εχουν φερει τη χωρα στο τελμα και στο χειλος του γκρεμου...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΡΕ ΝΤΑΛΑΡΑ?????
ΕΛΕΟΣ...

lemonoshof είπε...

Φίλε μου 12:44, δυστυχώς έτσι είναι, στα φοιτητικά μου χρόνια πίστευα ότι αριστερά = επανάσταση, περνώντας τα χρόνια κατάλαβα ότι οι διοικούντες της αριστεράς στην Ελλάδα δεν έκαναν ποτέ ορθή αντιπολίτευση γιατί τελικά το μόνο που τους νοιάζει είναι να διατηρήσουν το «μικρομάγαζό» τους. Ξύλινη γλώσσα, στήριξη του κάθε είδους αλητοσυνδικαλισμού, εκμετάλλευση των παλαιοτέρων (που παρεμπιπτόντως είναι οι μόνοι αγνοί αριστεροί), στείρα κριτική χωρίς ούτε μία πραγματική πρόταση, επιβίωση του κάθε είδους «τελειωμένου ινστρούκτωρα» στην Ελληνική ύπαιθρο.
Ναι φίλε μου, έχουν ευθύνη, που κάποτε ακόμη και αυτοί θα πρέπει να την αναλογιστούν.

Ανώνυμος είπε...

12:44 Ακριβώς έτσι,όταν πας την Ελλάδα στο δντ και δεν συμμαζεύεται το πράμα με τίποτα αρχίζουν οι παπαριές..

Ανώνυμος είπε...

Και ποιες είναι ρε μάγγες οι προτάσεις και οι λύσεις των μη αριστερών?
Εμείς φάγαμε,εσείς χρωστάτε?

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε lemonoshof,
αν εχουν μια φορα οι αριστεροι ευθυνη για την αντιπολιτευση που ασκουν,
οι πασοκοδεξιοι που κυβερνουν ειναι για δημοσια εκτελεση....
ελεος με τα φερεφωνα του πασοκ και τα παγκαλο-σκυλα που το μονο που τους νοιαζει ειναι να χτυπησουν την αριστερα μπας και επιβιωσει το πασοκ...
κανεις δεν ειναι αγιος αλλα να υπαρχει και ενα μετρο στην κριτικη ιδιο για ολους.

lemonoshof είπε...

Φίλε των 9:58, δεν διαφωνώ καθόλου με την πρόταση περί δημόσιας εκτέλεσης, απλά δεν αντέχω να βλέπω τους «δήθεν» αριστερούς να καταστρέφουν την αριστερά.
Και επειδή από ότι διάβασα η τελευταία φράση σου ήταν «να υπαρχει και ενα μετρο στην κριτικη ιδιο για ολους», όταν ακούς μια υγιή κριτική για την αριστερά, κοίτα μήπως κάτι από αυτό που θα λεχθεί είναι όντως σοβαρό και μη κρύβεσαι με το κεφάλι στην άμμο θεωρώντας τους πάντες πασοκοδεξιούς και παγκαλόσκυλα.

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη εσυ lemonoshοf αυτη την κριτικη τη θεωρεις υγιη???

Ανώνυμος είπε...

Ας είν' καλά το ΚΚΕ και ο Κοκολιός για ν' ανεβαίνει η επισκεψιμότητα του blog.

Το Προφίλ μας