Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ο ΔΙΑΣ γκαζώνει και στην περιφέρεια

Λύση στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων του δρόμου ελπίζουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ότι θα βρουν με την ενεργοποίηση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις πρωτεύουσες σχεδόν όλων των νομών. Ήδη στους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας δραστηριοποιήθηκαν μοτοσικλετιστές αστυνομικοί, καθώς το μέτρο της δίκυκλης αστυνόμευσης χαρακτηρίστηκε επιτυχημένο από την ηγεσία της αστυνομίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Περίπου 350 αστυνομικοί περιπολούν εδώ και ένα δεκαπενθήμερο στις γειτονιές των αστικών κέντρων σε Μακεδονία και Θράκη. Η παρουσία τους αναμένεται να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι επιτελείς της αστυνομίας.  Μετά τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας της δίκυκλης αστυνόμευσης στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αποφασίστηκε η επέκταση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. στις περισσότερες αστυνομικές διευθύνσεις της ελληνικής περιφέρειας.



“Το μέτρο θεωρήθηκε πετυχημένο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παρόμοια προβλήματα, σε μικρότερο βαθμό, υπάρχουν και στην επαρχία, για αυτό κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου και αλλού. Τα οφέλη της δίκυκλης αστυνόμευσης, η ευελιξία που δίνει τη δυνατότητα της άμεσης επέμβασης θα έχουν θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή τους”, επισήμανε μιλώντας στη "Μ" ο διευθυντής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Κανάλης.
Το σώμα των δικυκλιστών αστυνομικών ενισχύθηκε με 1.060 αστυνομικούς που εντάχθηκαν για τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. μετά από ειδική εκπαίδευση. Το ένα τρίτο περίπου απ’ αυτούς στελεχώνει τις ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης στη Βόρεια Ελλάδα. Η κατανομή των αστυνομικών έγινε με βάση την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε περιοχής και τη συχνότητα των κρουσμάτων εγκληματικότητας, όπως αποτυπώθηκαν στις στατιστικές των προηγούμενων ετών. Αστυνομικοί σχολίαζαν ότι μετά την έξαρση περιστατικών μικροεγκληματικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα, το πρόβλημα αρχίζει να επεκτείνεται και στις μικρότερες πόλεις.
Στις περιοχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπηρετούν συνολικά 120 αστυνομικοί, 24 ανά αστυνομική διεύθυνση. Στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. της Δυτικής Μακεδονίας απασχολούνται συνολικά 84 αστυνομικοί, 24 σε Καστοριά και Κοζάνη και από δώδεκα σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Γρεβενά, ενώ στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας οι μάχιμες ομάδες αποτελούνται από 132 αστυνομικούς, με τη μεγαλύτερη δύναμη στην αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας, με 36 αστυνομικούς, 24 σε Πιερία και Σέρρες, 20 στην Πέλλα, 16 στο Κιλκίς και 12 στη Χαλκιδική.


Έλλειψη μοτοσικλετιστών στην Πέλλα

Με ελλείψεις βγήκαν στους δρόμους οι δικυκλιστές αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στα Γιαννιτσά. Από το υπουργείο προβλέφθηκε η στελέχωσή της με 28 αστυνομικούς στο νομό Πέλλας, αλλά στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. των Γιαννιτσών τοποθετήθηκαν, αντί για 24, μόνον 16 αστυνομικοί, καθώς δεν υπήρχαν στην υποδιεύθυνση άλλοι οδηγοί αστυνομικοί! Ακόμη ένα τμήμα της ομάδας που συγκροτήθηκε στη Βέροια, αποφασίστηκε να μετακινηθεί στην Αλεξάνδρεια, καθώς κρίθηκε ότι και εκεί πρέπει να λειτουργήσει ομάδα ΔΙ.ΑΣ., παρότι αρχικά δεν είχε προβλεφτεί. Η τοποθέτηση άλλων αστυνομικών στο σώμα θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση υπηρεσιών, όπως εξηγούσαν αστυνομικοί που συμμετείχαν στον σχεδιασμό. Ακόμα, οι δικυκλιστές αστυνομικοί πρέπει να είναι καλοί οδηγοί και νέοι σε ηλικία, γεννημένοι από το 1970 και μετά. “Στη διεύθυνσή μας υπάρχει λειψανδρία”, σχολίασαν αξιωματικοί της Πέλλας, επισημαίνοντας πως “έχουμε δίκυκλα αλλά δεν υπάρχουν αστυνομικοί να τα οδηγήσουν”. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να και κάτι που δεν άλλαξε..........

Περιπολίες....παλιά πεζοπόροι αστυνομικοί......
σήμερα.....δίκυκλα αλλά δεν υπάρχουν αστυνομικοί να τα οδηγήσουν....
παρα την ...αξιοκρατία και τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών που πληρώνουμε.

Γιατί άραγε ???????
και
παραμένει ο ΙΔΙΟΣ λόγος ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ??????

Ποιές οι διαφορές των 2 (δυο) εποχών ......ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ??????

Το Προφίλ μας