Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΚΥΑ για τον κάθετο άξονα «Φλώρινα – Κοζάνη – Λάρισα» δεσμεύει το κράτος

του Θωμά Δημητριάδη
Η Εγνατία οδός είναι ένα έργο γεωπολιτικής σημασίας και οι κάθετοι άξονες του σηματοδοτούν την χωρική ανάπτυξη κάθε περιοχής της Βόρειας Ελλάδας από την οποία διέρχεται η Εγνατία των 670 χιλιομέτρων και των 6,5 δις ευρώ τόνισε με έμφαση ο Υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης χτες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου προήδρευσε σε σύσκεψη φορέων της αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Μαγκριώτης εξήγγειλε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με βάση την οποία ανατίθεται ο κάθετος άξονας «Νίκη Φλώρινας  - Κοζάνη – Λάρισα» στην «Εγνατία Οδό».



Όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης με αυτή τη λύση που προέκρινε η κυβέρνηση, δίνεται οριστική απάντηση στα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο συγκεκριμένος οδικός άξονας, ενώ όλες οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο με την αναμόρφωση του προγράμματός του. Δεν πρόκειται να χρεωθούν τίποτα οι περιφέρειες, αλλά το έργο θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από την κεντρική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.
Στην αμέσως επόμενη αναθεώρηση των διευρωπαϊκών δικτύων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η ένταξη του συγκεκριμένου οδικού άξονα, ώστε να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότησή του από το επόμενο πλαίσιο στήριξης. Όπως τόνισε: «ο κάθετος άξονας Νίκη Φλώρινας – Κοζάνη – Λάρισα», ολοκληρώνει ένα ευρύτατο δίκτυο υποδομών και ενοποιεί τον χώρο των πέντε περιφερειών της Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, δίνοντας δυνατότητες μεγάλων αναπτυξιακών ρυθμών». Επίσης αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Κρυσταλλοπηγή – Ιεροπηγή  - Σιάτιστα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει το 1,3 δις ευρώ, θα είναι έργο δεκαετίας όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης και άμεσα θα ξεκινήσουν τα έργα των Τμημάτων Φλώρινα – Νίκη και Κορομηλιά – Ιρεοπηγή/Κρυσταλλοπηγή για τα οποία έχουν εξοικονομηθεί περίπου 200 εκ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης φορείς της Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασαν τις απόψεις τους για το ζήτημα και έθεσαν υπόψη του Υφυπουργού προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ενδοπεριφερειακή οδική σύνδεση.
Νωρίτερα πριν την σύσκεψη στην Περιφέρεια ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης επισκέφθηκε το σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο κόμβος του αεροδρομίου Κοζάνης και σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία πρέπει να συνδεθεί με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ελλάδα ώστε να μπορέσει να αποκτήσει εξωστρεφή χαρακτηριστικά, κάτι που θα γίνει με την κατασκευή του κάθετου άξονα «Νίκη Φλώρινας – Κοζάνη – Λάρισα».
Πηγή : ΕΡΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΩΣΤΡΕΦΉ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ?

Το Προφίλ μας