Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

La Chandeleur: Η Ημέρα της Κρέπας, ένα γαλλικό έθιμο στο ΓΕΛ Σερβίων

Από το kozanimedia.gr

Chandeleur ονομάζεται η Υπαπαντή του Χριστού, η εμφάνιση της Παρθένου Μαρίας στο Ναό μαζί με το Χριστό, σαράντα μέρες μετά τη γέννησή του. Το όνομα handeleur προέρχεται από το chandelle που σημαίνει «κερί» στα Γαλλικά, γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles, δηλαδή «Γιορτή των κεριών». Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους, θα τους προστατέψει και θα τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου.


Στη Γαλλία  η Chandeleur είναι γνωστή ως η «Ημέρα της κρέπας». Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σε έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Το στρογγυλό τους σχήμα συμβολίζει τον ήλιο, την επιστροφή της άνοιξης και την ευφορία της γης.

Στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Σερβίων αναβιώσαμε το έθιμο αυτό και παρασκευάσαμε κρέπες στο σχολείο επιστρατεύοντας κρεπιέρες, μερέντα, σιρόπι σοκολάτας, μπανάνες και όλη μας τη μαγειρική τέχνη, μαθαίνοντας ταυτόχρονα και εντρυφώντας στη Γαλλική κουλτούρα. Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Δώρα Ρουσοπούλου.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Γαλλία χαρακτηρίζεται για την αθεΐα της οπότε μπορεί και χρησιμοποιεί μεταφορικές λέξεις και εκφράσεις από την θρησκευτική παράδοση στην καθημερινή μαγειρική. Το ερώτημα που δημιουργείτε είναι γιατί στο Λύκειο προάγεται αυτή η λογική από το θεϊκό στη μαγειρική? Είναι πραγματικά κομμάτι στα πλαίσια της γαλλικής διδασκαλίας ? Οι θεολόγοι του γυμνασίου και του Λυκείου τι έχουν να πουν για αυτό ? Γιατί καλή η μαγειρική και επαυξάνουμε αλλά όταν μπλέκετε με θρησκεία τότε αλλάζει το πράγμα.

Το Προφίλ μας