Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Οι επιτροπές του φωτός

Του Πάσχου Μανδραβέλη

Ενα είναι σίγουρο: για το δυστύχηµα των Τεµπών θα πέσει άπλετο φως, όσο ακριβώς έπεσε και στη θλιβερή υπόθεση των υποκλοπών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν πολλά. Είναι, κατ’ αρχάς, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Ενα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας» (Τέμπη, 1.3.2023)· «Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα αυτό, είπα “όλα στα φως”» (υποκλοπές, 7.11.2022).

Το άλλο στοιχείο είναι ότι πρόεδρος και των δύο «επιτροπών του φωτός» υπήρξε ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος. Είναι εκείνος ο ευπρεπής βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Χρήστο Ράμμο «πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ». Γνωμάτευσε πως ο σεβαστός δικαστής «την έχει δει θεός» και δήλωσε ότι «ο κ. Ράμμος αυτή τη στιγμή –το επαναλαμβάνω και τον προκαλώ– είναι το delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ» (Kontra, 26.1.2023). Λέγαμε τότε πως δεν ξέραμε ότι για ένα σκάνδαλο υπήρχαν κυβερνητικές φάλαγγες, σε αυτές υπολόγιζαν και μια Ανεξάρτητη Αρχή, που τελικώς τους βγήκε «πέμπτη». Το δεύτερο που πρέπει να αναφωνήσουμε είναι: «Ε ρε, τι είχε να γίνει αν τα έλεγε ο κ. Παύλος Πολάκης αυτά…».

Τα καμώματα της πρώτης επιτροπής, που προήδρευε ο κ. Μαρκόπουλος, είναι γνωστά και συνετέλεσαν τα μάλα στην καταδικαστική απόφαση της χώρας από το Ευρωκοινοβούλιο. Δημόσιοι υπάλληλοι αρνήθηκαν να καταθέσουν στο κυρίαρχο όργανο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μια εισαγγελέας είπε –ούτε λίγο ούτε πολύ– ότι θα μπορούσε να παρακολουθεί ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ολα αυτά η κυβέρνηση τα πέρασε αβρόχοις ποσίν και γι’ αυτό επιβράβευσε τον πρόεδρό της κάνοντάς τον πρόεδρο σε μια δεύτερη «δύσκολη» επιτροπή.

Τα μεγαλεία της έτερης «επιτροπής του φωτός» πήραν δημοσιότητα, ίσως επειδή υπήρχε το αίμα δεκάδων παιδιών. Φευ! Κι εδώ μεγαλούργησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαρακτήρισε την επιτροπή «γουρλίδικη», επειδή δύο μέλη της έζησαν το μεγάλο όνειρο κάθε βουλευτή και έγιναν υπουργοί. Εσπευσε δε να κλείσει τις εργασίες της επιτροπής, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η αποστολή των εγγράφων της δικογραφίας από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας. Για το θέμα αυτό η Εισαγγελία Εφετών έστειλε επιστολή προς τον ίδιο τον πρόεδρο της επιτροπής, με κοινοποίηση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη που τα είχε ζητήσει. Αντ’ αυτού, αποφάσισε να ψέξει και αυτούς τους δικαστές. «Δεν γνωρίζω ποιες φιλικές σχέσεις μπορεί να έχει ένας βουλευτής Λαρίσης με τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας», είπε…

Η επιτροπή κατέβασε ρολά πριν καταθέσουν οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών όσων αδίκως χάθηκαν. Συνεπώς, πρέπει να παρακαλέσουμε: «Οχι άλλο φως. Τυφλωθήκαμε…».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας