Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα του 2024 ναρκοθετείται από μια Κυβέρνηση που, εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, με σειρά στοχευμένωνεπιλογών, διευρύνει το χάσμα ανισοτήτων ανάμεσα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τη μια και στα συμφέροντα λίγων ισχυρών εταιρειών από την άλλη.
Η προώθηση ολιγοπωλιακώνπρακτικών στις Α.Π.Ε., για την οποία η Ε.Ε. στηλίτευσε τη Χώρα μας, αποτελεί μόνο την “κορυφή του παγόβουνου” τωνακραίων ανισοτήτων. Προς χάριν πέντε μεγάλων εταιριών, από τον Αύγουστο 2022 ο ηλεκτρικός χώρος παραμένει ερμητικά κλειστός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δυσχεραίνοντας την ελάφρυνση του λειτουργικού τους κόστους.
Ταυτόχρονα, ενώ η Χώρα έχει στα χέρια της το πανευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο των 36 δις του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μένει “εκτός νυμφώνος”, ότανπερισσεύει η “γενναιοδωρία”προς τους “μεγάλους”.Βάσει των επίσημων στοιχείων για την πορεία υλοποίησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης (έως 31.5.2023), 178 μεγάλες κατά βάση επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με 2,72 διςδάνεια του Ταμείου, τα οποία έχουν μεσοσταθμικόεπιτόκιο2% και μέση διάρκεια αποπληρωμής 13 έτη.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ρευστότητας και τα συσσωρευμένα χρέη απειλούν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καθημερινά εμπόδια πολλαπλασιάζονται. Αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. “Άβυσσος” ανάμεσα στα συνεχώς αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού και τα επιτόκια καταθέσεων. Εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών. Αφόρητο ενεργειακό κόστος. Δυσθεώρητες τιμές ενοικίων. Εξαύλωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Άδικη φορολόγηση, ενώ η μεγάλη φοροδιαφυγή“ζει και βασιλεύει”εις βάρος των συνεπών επιχειρήσεων, έμεινε δε στο απυρόβλητο του άδικου, αναχρονιστικού και αναποτελεσματικού πρόσφατου φορολογικού νόμου.Έλλειψη μέτρων θωράκισης της υγιούς επιχειρηματικότητας, με την αισχροκέρδεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό να “ανθίζουν”. Αυταρχικός τρόπος άνωθεν οριζόντιας επιβολήςμισθολογικών και εργασιακών παραμέτρων, ερήμην των κοινωνικών εταίρων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως συνέβη με τον κατώτατο μισθό και με την αυθαίρετη διαδικασία “ξεπαγώματος” των τριετιών. Μακροχρόνια απόγνωση επιχειρήσεων σε περιοχές που πλήττονται από την κλιματική κρίση.
Ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παλεύουν να μην “κατεβάσουν ρολά” και να αποφύγουν το “λουκέτο”, ο κ. Μητσοτάκης επαίρεται για μια “ανάπτυξη” η οποία βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση, στον τουρισμό και στο realestate με τη goldenvisa που οδηγεί στον αφελληνισμό της οικονομίας, με τα μακροοικονομικά μοντέλα να προεξοφλούν ότι σε δύο χρόνια θα αλλάξει κλίμακα υποχωρώντας κάτω από το 2%.
Σε μια φράση,όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,για τη Ν.Δ. το αναπτυξιακό όραμα της Χώρας ταυτίζεται με το αναπτυξιακό σχέδιο 5-10 μεγάλων επιχειρήσεων.Αντιπροτείνουμε την άμεση συγκρότηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου “Made in Greece”, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας. Θέτουμε στο επίκεντρο μια ισχυρή, ανθεκτική, καινοτόμα, εξωστρεφή, ανταγωνιστική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας.
Ενεργειακή δημοκρατία και φορολογική δικαιοσύνη είναι τα σημεία “κλειδιά”.Εκδημοκρατισμός της ενέργειας, με άνοιγμα του ηλεκτρικού χώρου στους πολλούς, όχι μονάχα στους ισχυρούς. Πάταξη της φοροδιαφυγής, με κίνητρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ένα αληθινά –όχι μονάχα επικοινωνιακά- ψηφιακό Κράτος, με εντατικούςελέγχους που θαβάλουν “φρένο” στην αισχροκέρδεια και την παραοικονομία.
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει σειράσυγκεκριμένων καιτεκμηριωμένων προτάσεων. Ανάμεσά τους, ητριετής απαλλαγή από το φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων (με συνεργασίες και δικτυώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας.Έτσι, μπορούν να προσεγγίζουν πιο εύκολα τηνεξειδίκευση, τοντεχνολογικό μετασχηματισμό,νέες αγορές, καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές. Χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης& Ανθεκτικότητας για επενδύσεις στην καινοτομία, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την ανθεκτικότητα.
Παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για μια «δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας», τόσο για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμείαόσο και για τα “κόκκινα” δάνεια, ώστε να αποτελέσουν παρελθόν οι εκβιαστικές πρακτικές των funds. Προτείνουμε την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει ουσιαστικά κάθε δυνατότητα άσκησης πίεσης προς τις Τράπεζες, για να ελαφρυνθεί το κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις παράλογες προμήθειες και να πάψει το “μαρτύριο της σταγόνας” ως προς τη ρευστότητά τους.
Η επενδυτική βαθμίδα, για την ανάκτηση της οποίας το ΠΑΣΟΚ ιστορικά αξιώνει το μεγαλύτερο μέρος, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για μια ανατρεπτική αλλαγή στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, υπέρ των πολλών, των ίσων ευκαιριών και των υψηλών προσδοκιών. Η σύγκλιση με την Ε.Ε. και η έμφαση στην εγκαταλελειμμένη ύπαιθρο, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.
3 σχόλια:
όσοι ψήφισαν τον νόμο της ανωμαλίας, τον μπούλο. Τζάμπα η ψήφος μου. Σας ψηφίσαμε για να πουλάτε παιδιά που θα γεννιούνται κατά παραγγελία από τον κάθε διεστραμμένο που θέλει να γίνει κι αυτός μανα. Η επιχειρηματικότητα σας μάρανε όταν βιάζετε την οικογένεια. Ρωτήσατε την κοινωνία και σας είπε ναι; δημοκράτες του κώλου. Αλλά όταν εξισώνεις την αξία της γυναικείας μήτρας με ανδρικό πρωκτό τι περιμένεις; Δημοκράτες του κώλου μόνο θα μπορούσατε να είστε.
Δηλαδή εάν πουλιούνται παιδιά κατά παραγγελία σε ανδρόγυνο είναι οκ;
Δεν μπορεί να υπάρχει παρένθετη μητέρα τέλεια και παυλα
όχι δεν είναι ούτε αυτό οκ. Αλλά η υιοθεσία δεν είναι πώληση. Ιδιο πραγμα η τεκνοθεσία κατά παραγγελία, ίδιο πράγμα η υιοθεσία; Το χετε κάψει εντελώς ρε;
Δημοσίευση σχολίου