Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

Η συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις και οι ανακολουθίες του κ. Μαλούτα.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια έντονη επικοινωνιακή δραστηριότητα εκ μέρους του κ. Μαλούτα σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Ως Δημοτική Κίνηση και σε απόλυτη ταύτιση με τις διαχρονικές μας θέσεις, στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, πλην όμως, δεν διαφεύγειτης προσοχής μας η επιφανειακή προσέγγιση του θέματος από τον κ. Μαλούτα και θα σταθούμε απέναντιστην προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της ευρωπαϊκής αυτής πρωτοβουλίαςη οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ένας εκ των κινητήριων μοχλών για την μετάβαση του Δήμου Κοζάνης.

Ο κ. Μαλούτας φαίνεται ναεπενδύει στην ενδεχόμενη κοντή μνήμη των συμπολιτών μας, δεν μπορούν να ξεχαστούν όμως οιδιαχρονικές του θέσειςσχετικά με την υποστήριξη του λιγνίτη μέχρι πολύπρόσφατα.Δεν μπορεί να ξεχαστεί επίσης πως μια μέρα πριν την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 επισκέφτηκε και φωτογραφήθηκε στο εργοτάξιο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V, θέλοντας να διακηρύξει τη στήριξη του στο έργο, έναντι προφανώς του «προδότη» αντιπάλου του, σκεπτόμενος καθαρά ψηφοθηρικά.

Όπως δεν μπορεί να ξεχαστεί ότι για μικροπολιτικούς λόγους η Δημοτική Αρχήαπαξίωσε την δουλειά που είχε γίνει σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την μείωση εκπομπών CO2 που είναι το Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΣΒΑΚ).Αφού απέφυγε τις μεγάλες τομές που θα συμφωνούσαν με τις κατευθυντήριες γραμμές της πρωτοβουλίας όπως είναι η σημαντική μείωση της κίνησης των Ι.Χ. στις πόλεις και η στήριξη της κίνησης των πεζών και του ποδηλάτου προτίμησε εν τέλει ένα χλιαρό σχέδιο γεμάτο ασάφειες.

Ούτε μπορεί να ξεχαστεί το γεγονός ότι η από το 2019 κατατεθειμένη με απόλυτη τεκμηρίωση πρόταση της τότε Δημοτικής Αρχής για την σιδηροδρομική σύνδεση της Κοζάνης με τη Βέροια[1] αγνοείται στις καλένδες της διοικητικής «συνέχειας».

Είναι ξεκάθαρο τέλος πως όλη αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική αναπτύσσεται και έπειτα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την εμπλοκή αυτοδιοικητικών σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.Είναι εμφανής ηπροσπάθεια της τριανδρίας του Δήμου Κοζάνης να θολώσει τα νερά ποντάροντας στο παραπλανητικό δίλημμα «υπέρ ή κατά της πράσινης ανάπτυξης και των ΑΠΕ» όταν τα ερωτήματα είναι αμείλικτα σχετικά με την ορθή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, την ανεξέλεγκτη χωρίς προγραμματισμό, σχέδιο και μέτρο εγκατάσταση φωτοβολταϊκώνκαθώς και τις επιχειρηματικές σχέσεις αιρετών του Δήμου Κοζάνης και συγγενών τους με συγκεκριμέναεπενδυτικά συμφέροντα .

Ότανσε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιοο κ. Μαλούτας ρωτήθηκεαπ΄ τον πρώην Δήμαρχο κ. Ιωαννίδη για την διαχρονική του υποστήριξη στα ορυκτά καύσιμα και την όψιμη αποκήρυξη τους, απάντησε πως απλά «προσαρμόζεται» στις νέες εξελίξεις. Θεμιτή και ευπρόσδεκτη η προσαρμογή του κυρίου Μαλούταμετά από σχεδόν 35 χρόνια ενασχόλησης του με τα κοινά,δυστυχώς όμως για τον τόπο άργησε πολύ.Όταν οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και την αναγκαία κοινωνική, παραγωγική και οικονομική προσαρμογή δρομολογούντανο κ. Μαλούτας σφύριζε αδιάφορα, απουσίαζε εμφατικάκαι τοποθετούνταν απαξιωτικά καιπροκλητικά ταυτιζόμενος με ακραίες και αδιέξοδες αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές και επιλογές.

Ως Δημοτική Κίνηση βλέπουμε μπροστά, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση και χαιρετίζουμε την φιλοπεριβαλλοντική μεταστροφή του κ. Μαλούτα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε…

 

Κοζάνη 20/07/2021

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

 

 

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας