Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος η «Νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Δήμητρα»,

Την Τετάρτη 28/07/2021 συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ΜΠΕ του αναπτυξιακού έργου«Νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Δήμητρα», στρατηγικής σημασίας για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπως τόνισε η Πρόεδρος, κ. Καλλιόπη Κυριακίδου.
Το συγκεκριμένο έργο, όπως περιέγραψε ο κ. Κ. Μουρουδέλης, Διευθυντής ΔΙΣΣΥ ΟΣΕ, αποτελεί τμήμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκα – Σιάτιστα - Κοζάνη - Καστοριά -Κρυσταλλοπηγή και ανήκει στο αναλυτικό Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων. Μάλιστα, στην παρούσα φάση εξετάζεται από τον ΟΣΕ και το ΥΠΥΜΕ η ένταξη του έργου αυτού μαζί με το αντίστοιχο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κοζάνης – Βέροιας στο κεντρικό δίκτυο, αποκτώντας, έτσι, αυξημένη προτεραιότητα σε χρηματοδότηση.

            Ύστερα από παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. ΒασίλειουΆμπα, για τιςαρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσει η διέλευση της γραμμής στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής του ΤΟΕΒ ανάμεσα από τις Κοινότητες Καρπερού και Δήμητρας, η Επιτροπή γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά, με την προϋπόθεσηεπανεξέτασης της χάραξης δια μέσω της περιοχής του ΤΟΕΒ, τη διασφάλισητης ομαλής λειτουργίας του και ότι στην οριστική μελέτηθαληφθούν υπόψιν οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η σχετική διαβεβαίωσηκαι δέσμευση του κ. Μουρουδέλη πως το υπό σχεδιασμό έργο θα σεβαστεί την λειτουργίαόλων των εγγειοβελτιωτικώνέργων της περιοχήςδιέλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα των κατοίκων και γεωργών.

Στην Επιτροπή συζητήθηκαν, επίσης, 6 ΜΠΕ Φ/Β Σταθμών από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Η Πρόεδρος επεσήμανε, πως τα συγκεκριμένα έργα αφορούν σε εγκατάσταση εντός των πυρήνων των ζωνών απολιγνιτοποίησης - ΖΑΠ, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της εκπόνησης των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων που θα καθορίσουν τις χρήσεις γης και βάσει των οποίων θα αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. Επομένως, δεν είναι ορθό, παρόλο που το επιτρέπει ο νόμος, να εξετάζονται επενδύσεις χωρίς να ολοκληρωθεί πρώτα ο σχεδιασμός, ειδικά σε εδάφη που είναι αποκατεστημένα και τα οποία θα μπορούσαν να επαναποδοθούν προς παραγωγική αξιοποίηση στους κατοίκους της περιοχής.

            Ο κ. Α. Αντωνιάδης από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες τόνισε την πρόθεση της εταιρείας για συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφέρεια. Ο κ. Παπάζογλου από τον Δήμος Εορδαίας και ο κ. Ι. Νικολαΐδης από την Τοπική Κοινότητα Πτολεμαΐδας, επανέλαβαν την ανάγκη ολοκλήρωσης των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, ώστε να είναι καθορισμένες οι χρήσεις γης, με αποφυγή του κινδύνου απομείωσης των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων. Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά και δυνάμει της 7/21 απόφασης του ΠΣ για τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ.

            Για την ΜΠΕ του έργου «Μετατροπή Παλαιού Παρατηρητηρίου στον Ορεινό Όγκο της Αλεβίτσας σε καταφύγιο και χώρο θέας και συντήρηση Περιπατητικών Μονοπατιώνσύνδεσής του με το Δίκτυο Μονοπατιών του Γράμμου, στο Δήμο Νεστορίου», ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δ. Σαββόπουλος, τόνισε την πολύ θετική εξέλιξη σχετικά με την πιστοποίηση περιπατητικών διαδρομών.HΜΠΕ ψηφίστηκε ομόφωνα θετικά.

            Η Στρατηγική Μ.Π.Ε. του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών καιΜεταφορών 2021-2025 συζητήθηκε,επίσης, στην Επιτροπή.Οι στρατηγικοί στόχοι του Προγράμματος αφορούν στην Ανάπτυξη Υποδομών, την Πράσινη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Ανάπτυξη, την Έξυπνη Ανάπτυξη και την Υποστήριξη Προγραμμάτων. Η ΣΜΠΕ ψηφίστηκε ομόφωνα θετικά.

            Τέλος, εκτός ημερησίας διάταξης, παρέμβαση στη Συνεδρίαση έκανε η Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Βελβεντού, κ. Βάια Μαλλού. Αναφέρθηκε στην αντίθεση των πολιτών εκφρασμένη μέσα καιαπό τη πρόσφατη απόφαση ΔΣ, για την επένδυση 13 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή των Πιερίων και ζήτησε την συζήτηση του θέματος σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η κ. Κυριακίδου επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής εναντίον της συγκεκριμένης επένδυσης μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων χωροταξικών σχεδίων.

            Αναλυτικά, τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω:

1.      Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταΐκος Σταθμός ισχύος 14,988 MW στη θέση "ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ1" Δ.Ε. Αγίας Παρασκευής & Πτολεμαΐδας, Δήμου Εορδαίας. Φορέαςτου έργου: ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

2.      Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 18,00018 MW στη θέση «Πτελεώνας2» Δ.Ε. Αγίας Παρασκευής & Πτολεμαΐδας, Δήμου Εορδαίας. Φορέαςτου έργου: ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

3.      Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος134,978 MW στη θέση "ΠΕΡΔΙΚΚΑΣ 5" της Δ.Ε. Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας. Φορέας του έργου: ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

4.      Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος39,7824 MW στη θέση "ΠΕΡΔΙΚΚΑΣ 7" και του Υποσταθμού Περδίκκα, της Δ.Ε. Πτολεμαΐδαςτου Δήμου Εορδαίας. Φορέας του έργου: ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

5.      Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 39,99003MW στη θέση "Aνάργυροι1" Δ.Ε. Αετού, Πτολεμαΐδας και Φιλώτα, Δήμων Αμυνταίου & Εορδαίας. Φορέας του έργου: ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

6.      Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος104,9436 MW στη θέση "ΑΜΥΝΤΑΙΟ 2" στις Δ.Ε. Πτολεμαΐδας & Φιλώτα των ΔήμωνΕορδαίας & Αμυνταίου. Φορέαςτου έργου: ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

7.      Μ.Π.Ε. του έργου: «Νέα σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Δήμητρα». Φορέας του έργου: Ο.Σ.Ε. Α.Ε.

8.      Μ.Π.Ε. του έργου: «Μετατροπή Παλαιού Παρατηρητηρίου στον Ορεινό Όγκο της Αλεβίτσας σε καταφύγιο και χώρο θέας και συντήρηση Περιπατητικών Μονοπατιώνσύνδεσής του με το Δίκτυο Μονοπατιών του Γράμμου, στο Δήμο Νεστορίου. Φορέας του έργου: ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ.

9.      Σ.Μ.Π.Ε. του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών καιΜεταφορών 2021-2025.

Εκ του Γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργεια, Υποδομών & Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας