Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ο Δήμος Σερβίων στην νέα περίοδο

Του Β. Κωνσταντόπουλου

Ζούμε στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους τρεις μήνες μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που προέρχεται από την αντικειμενική αναγκαιότητα καταπολέμησης του νέου κορωνοϊού ή τουλάχιστον της ελαχιστοποίησης των συνεπειών του.
Αυτός ήταν ο λόγος και της επιβολής των τόσο σκληρών μέτρων περιορισμού, του αυτοπεριορισμού αλλά και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, μέτρα τόσο σκληρά για την ιδιοσυγκρασία του λαού μας.
Ευτυχώς τα αποτελέσματα ως τώρα δικαιώνουν τις προσπάθειες των πολιτών.

Ο δήμος μας στο χρονικό αυτό διάστημα των έκτακτων μέτρων,  λειτούργησε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι Επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) ή δεν συνεδρίαζαν ή όταν συνεδρίαζαν, συνεδρίαζαν με τηλεδιασκέψεις.
Αποφάσεις λαμβάνονταν χωρίς την δυνατότητα εξαντλητικού διαλόγου, ώστε να προκύπτουν αποφάσεις που εξυπηρετούν την λειτουργία του δήμου, ενώ ταυτόχρονα  είναι σύννομες.
Όσο για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αυτές γινόταν δια περιφοράς, χωρίς την δυνατότητα καν διαλόγου, παρά μόνο με την διατύπωση
άποψης ή θέσης εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
Στο διάστημα αυτό έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και των Επιτροπών, χωρίς ουσιαστικά κανένα διάλογο.
Στην πράξη δηλαδή καταργήθηκε η δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο.

Η παράταξή μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με παρεμβάσεις της μέσω επιστολών προς τον δήμαρχο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και προς όλα τα θεσμικά όργανα, όπου απαιτούνταν διατύπωνε τις προτάσεις του με υπευθυνότητα, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και προτάσεις επίλυσης προβλημάτων.
Συγκρουστήκαμε με την δημοτική αρχή σε πολλά θέματα.
Κάναμε όμως την πολιτική επιλογή να μην δημοσιοποιήσουμε τις όποιες συγκρούσεις και διαφωνίες με την δημοτική αρχή σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα για την λειτουργία του δήμου, ακριβώς γιατί η περίοδος ήταν πολύ ευαίσθητη και οι πολίτες αντιμετώπιζαν βασικά προβλήματα επιβίωσης.
Δεν θέλαμε να τους φορτώσουμε και με άλλα προβλήματα.

Στην νέα περίοδο, όπου έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης και σιγά-σιγά η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας αρχίζουν να βρίσκουν τον βηματισμό τους, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του δήμου, με τις κατ’ ευφημισμό συνεδριάσεις των θεσμικών του οργάνων.
Δηλώνουμε ως παράταξη ότι θα είμαστε παρόντες σε κάθε ανάγκη του δήμου και θα υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον θεσμικό μας ρόλο στον οποίο μας κατέταξαν οι πολίτες.
Τον ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ελέγχου της δημοτικής αρχής, της δημιουργικής αντιπολίτευσης και της θετικής συνεισφοράς στην πρόοδο του τόπου μας.
Αύριο είναι μια νέα περίοδος, όπου θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε αλλά ταυτόχρονα θα  γνωστοποιούμε στους πολίτες μας κάθε πρόβλημα στην λειτουργία του δήμου.

Καλούμε τον δήμαρχο και τον  πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να σταματήσουν τις συνεδριάσεις των οργάνων με τον τρόπο που γινόταν στην περίοδο έκτακτης ανάγκης.
Προτείνουμε οι συνεδριάσεις των Επιτροπών και του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνονται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, να είναι κλειστές στο κοινό μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των μέτρων και βέβαια να λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης (χρήση μασκών,  αποστάσεις μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου, χρήση απολυμαντικών κλπ).

Η περίοδος της ανυπαρξίας των οργάνων τελείωσε και πρέπει όλες οι παρατάξεις στο όνομα της δημοκρατικής λειτουργίας να συνταχθούν στην κατεύθυνση αυτή.


14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα περισσότερα θέματα ο κος Κωνσταντόπουλος και οι σύμβουλοι του έχουν απόψεις εμπεριστατωμένες και σωστές. Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά και τις διαδικασίες των δημοτικών οργάνων και την δημόσια διοίκηση. Τις περισσότερες φορές όμως αυτές οι απόψεις και οι προτάσεις δεν φτάνουν στους πολίτες. Ίσως δεν γίνεται σωστή προώθηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ίσως υποτιμά λίγο τον ρόλο της προβολής των θέσεων του και τη δύναμη της παράταξης.
Καλό είναι να μάθουμε έστω εκ των υστέρων τα σημαντικά θέματα για τα οποία πάρθηκαν αποφάσεις δια περιφοράς με ανύπαρκτο διάλογο. Όπως καλό είναι να μάθουμε τους λόγους που ο κ. Κακαφίκας έχασε τις αρμοδιότητες του.
Και κάτι ακόμα όσον αφορά το χιούμορ του δημάρχου μας όπως αποτυπώθηκε στην ανάρτηση του για τον πολιτικό γάμο και με ενόχλησε απίστευτα σαν κάτοικο και δημότη και γονιό: να το πω ατυχές; Σαχλό; Κακόγουστο; Προσβλητικό για την στιγμή των παιδιών; Για να μην πω ότι μόνο αυτό μάλλον σκέφτεται τελικά….. Έγραψε ο δήμαρχος: “Η ζωή συνεχίζεται και τα παιδιά μας συνεχίζουν να παντρεύονται . Δύσκολη η αρχή λόγω ιού για τον Θανάση και την Λίτσα αλλά τα καλύτερα έρχονται για όλους!!! Να ζήσετε παλικαράκια μου με πολλά παιδιά για να ζήσουμε και εμείς που έχουμε φροντιστήρια». Τελικά θα ήθελα να πω να φροντίσει να γίνει ο τόπος μας βιώσιμος γιατί δεν βλέπω να μένει άνθρωπος όχι νέοι γονείς που θα γεννούν πελάτες για φροντιστήρια.

Ανώνυμος είπε...

Αν το ελεγε αυτο ο γιατρος για τα φροντιστήριο θα γινοτανε χαμός. Τωρα το είπε ο καθηγητής δήμαρχος άρα ειναι φιλοσοφία και χιούμορ. Αντε ρε μαζέψτε τον.
Όσο για τον κωνσταντοπουλο τζάμπα τα λέει. Δεν αλλάζουν.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΟΧΙ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ. ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΟΖΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έτσι ακριβώς είναι. Και πως να αλλάξουν; Το παρεάκι θεωρεί ότι ειναι οι διανοουμενοι και οι σοφοί του τόπου μας! Όλα τα ξέρουν αδικημένοι σοφοί είναι...Αυτοί που μας έφεραν τον φροντιστή, ξέρουν οι αντιδημ;ρχοι ποιους εννοώ ας φροντίσουν να ;παλλαγουμε το συντομότερο από τον "ιδιόρρυθμο" γιατί δεύτερη τετραετία χαμένη δεν αντέχει η περιοχή μας

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΣΟΥΛΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΥΤΟ;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω εαν εννοείς τον Κακαφικα. Ξέρω όμως ότι άλλος υποψήφιος δεν βγήκε σύμβουλος αλλά έγινε ο δήμαρχος αντι του δημάρχου με μισθό πολύ μεγαλύτερο των αντιδημαρχων. Και από όσους εκλέχτηκαν με τον Ελευθερίου ο κακαφικας είναι ο μονος που ξέρει τις διαδικασίες και το προσωπικό του δημου. Φυσικά α εγώ δεν ψήφισα ελευθεριου. ειμαι λογικός ανθρωπος

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΨΗΦΙΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟ 9,26 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΣΟΥΛΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Είτε πρώτος είτε τελευταίος ο κακαφικας είναι αντιδήμαρχος οικονομικών και ο μόνος που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά και ο χρησταρας τον άδειασε. Μένει να μάθουμε το γιατί.ετσι για να δούμε και τον ηθικό μας καθηγητη

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΑΛΛΟΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΥΤΟΣ.
ΔΕΝ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΟΛΛΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΗΞΕΙ ΤΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αντιδημαρχος οικονομικων χωρις αντικειμενο.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΑΡΧΕ ΟΛΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΤΣΟΥΚΕΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΦΕΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

καλά αυτά δεν μας ενδιαφέρουν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι γιατί άλλαξε την απόφαση ο δήμαρχος με τον αντιδήμαρχο οικονομικών. και δεν τον θέλει από ότι ΟΛΟΙ καταλάβαμε γιατί δεν βάζει άλλον; ας κάνει ότι έκανε και ο γιατρός! Έτσι και αλλιω στα χνάρια του πατάει! και μια και είσαι με τον δήμαρχο ελπίζω να μας εξηγήσεις ποια η δουλειά του γραμματέα και τι σημαίνει η ανάθεση στον δικηγόρο της θεσσαλονίκης

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί, κατά διαστήματα, έχουν κατηγορήσει τον Γ. Κασαπίδη για συγκεντρωτισμό, σε ό,τι αφορά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του ως Περιφερειάρχης. Κάποιοι άλλοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη στάση του αυτή, κάνουν λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης, που έχει ο ίδιος, σε τρίτους. Ό,τι κι αν συμβαίνει, το γεγονός ότι οχτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχει ακόμη εξουσιοδοτήσει, για παράδειγμα, τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, ώστε να μπορούν οι ίδιοι να υπογράφουν δαπάνες, έστω κι ένα ευρώ, αλλά, όλα, να έρχονται προς υπογραφή στον ίδιο, αποδεικνύει των προαναφερομένων, γραφομένων, το αληθές. ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να παρακαλέσω να δημοσιεύσετε τις αναρτήσεις του κ.δημαρχου στο fb για να βλέπουμε και εμείς που δεν έχουμε fb τι ακριβώς προβάλλει. . Όπως αυτό που διάβασα σε σαιτ: “ Χ.Ελευθερίου ο επόμενος λογαριασμόςσε ύδρευσης θα έρθει σε όλους τους Δημότες όχι σε «μπακαλοτέφτερο» αλλά σε κανονικό λογαριασμό”

Το Προφίλ μας