Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος: Βόλτες στους Αμπελώνες του Βελβεντού (ΦΩΤΟ)

Μπορεί ο κορωνοϊός να μας κρατάει εντός σπιτιού, ωστόσο, τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» μας καλούν σε ένα νοερό ταξίδι σε αμπελώνες, ώστε να γεμίσουμε όμορφες εικόνες και μέρη που μπορούμε να επισκεφτούμε μόλις ολοκληρωθεί η καραντίνα.
"Βολτάρουμε" στα αμπελοτόπια του βορρά, από τον Όλυμπο στην Πίνδο και από εκεί σε όλη τη Μακεδονία, για να καταλήξουμε έως τη Μαρώνεια στη Θράκη.
Αυτή την εβδομάδα, ο φακός πέφτει  στον Αμπελώνα Καμκούτη, στο Βελβεντό Κοζάνης:
Ο Αμπελώνας Καμκούτη - Vineyard Kamkouti, μια καθετοποιημένη αγροτική επιχείρηση με εμπειρία πάνω από 100 έτη στην αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή οίνου, βρίσκεται στην περιοχή Κουρίτες, δυο χιλιόμετρα πριν το Βελβεντό Κοζάνης.

Το οινοποιείο, ένα σύγχρονο πετρόκτιστο κτίριο δυτικομακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, στα 400 μ. υψόμετρο με υπέροχη θέα, περιτριγυρίζεται από τους αμπελώνες του.


Άλλωστε, η περιοχή του Βελβεντού είναι ένας εκτεταμένος ημιορεινός και ορεινός αμπελότοπος, ανάμεσα στα δυτικά Πιέρια και την τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου. Η θέση αυτή δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και σπάνιο μικροκλίμα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της λίμνης με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του ορεινού όγκου των Πιερίων, δημιουργούν ένα μόνιμο αεράκι που συμβάλει στην σωστή ωρίμανση των σταφυλιών δίνοντας τα έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα.
Μέλημα των οινοποιών, του Γιάννη και του γιού του Θωμά, είναι η αρμονική σχέση μεταξύ τεχνολογίας και παράδοσης. Πρώτο και σημαντικότερο βήμα οι καλλιεργητικές φροντίδες στο αμπέλι, στοχεύοντας σε χαμηλή στρεμματική απόδοση προς όφελος της ποιότητας.


Ο Αμπελώνας Καμκούτη παράγει τους οίνους: Κουρίτες Λευκός από Chardonnay και Μαλαγουζιά, Κουρίτες Ερυθρός από Cabernet Sauvignon, Ξινόμαυρο και Merlot, Μαλαγουζιά, Τσαπουρνάκος (ερυθρός) και ένα ιδιαίτερο Ροζέ από Cabernet Franc και Μαλαγουζιά.
Το οινοποιείο "Αμπελώνας Καμκούτη" είναι επισκέψιμο και ανήκει στη "Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών" του οινοτουριστικού δικτύου "Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος".
 http://www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας