Προειδοποίηση στους Ελληνες ότι ο κίνδυνος του κοροναϊού δεν πέρασε, έστω κι αν είναι μικρότερος απ’ ότι σε άλλες χώρες, απευθύνει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, μιλά αποκλειστικά στο in.gr για όλα όσα μας απασχολούν. Για τον εμβολιασμό, τα πιθανά εμβόλια, την ανοσία της αγέλης, την ανοσία των παιδιών στον ιό.

Οπως λέει ο κ. Μόσιαλος: «Έχουμε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα παιδιά παρουσιάζουν γενικά πιο ήπια συμπτώματα όταν μολύνονται, αν και υπήρξαν περιπτώσεις παιδιών που νοσήσαν σοβαρά ή και πέθαναν».
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας με νέα φάρμακα αφήνει πολλές ελπίδες λέγοντας: «κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα για θεραπεία με αναρρωτικό πλάσμα, νέα για τη χρήση μονοκλωνικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων που αναγνωρίζουν δομικά τον ιό και τον αδρανοποιούν, και τη χρήση επαναστοχευμένων φαρμάκων»
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη
Πρόσφατα προτάθηκε ως πιθανός παράγοντας πρόληψης για τη νόσο COVID-19 ο εμβολιασμός BCG. Τελικά γνωρίζουμε αν σχετίζεται ο προληπτικός εμβολιασμός του ‘μαντού’ στην παιδική ηλικία με την προστασία έναντι του SARS-CoV-2 στους ενήλικες;
Η αιτία ήταν η διαπίστωση ότι χώρες χωρίς καθολικές πολιτικές εμβολιασμού έναντι της φυματίωσης, με το εμβόλιο BCG είχαν πληγεί σοβαρότερα σε σύγκριση με χώρες με καθολικές και μακροχρόνιες πολιτικές εμβολιασμού BCG. Εάν ίσχυε αυτό θα μπορούσε και να εξηγήσει, εν μέρει, το γιατί για παράδειγμα η Ισπανία έχει σχεδόν 27,000 θανάτους από τον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός των θανάτων της γειτονικής της Πορτογαλίας δεν υπερβαίνει τους 1200.
Πρόσφατα στο Ισραήλ ανέλυσαν κλινικά δείγματα από εμβολιασμένους με BCG και πιθανών μη εμβολιασμένων COVID-19 ασθενείς, της τάξεως των 3000 ανά ομάδα. Δεν είδαν στατιστικά σημαντική διαφορά στο ποσοστό των αποτελεσμάτων των θετικών τεστ ούτε σε ποσοστά σοβαρής νόσου. Άρα, με αυτά τα δεδομένα, δεν υποστηρίζεται πως ο εμβολιασμός BCG στην παιδική ηλικία έχει προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι του COVID-19 στην ενηλικίωση.


Η ‘θνητότητα’ και ‘επιπολασμός’ είναι άλλες δυο λέξεις που ακούμε συχνά αυτές τις μέρες. Ποια είναι τελικά η θνητότητα και ποιος ο επιπολασμός για τη νόσο COVID-19;
Τα επιδημιολογικά δεδομένα από έρευνες που επικεντρώνονται στα αντισώματα θα μας δώσουν την εκτίμηση του μεγέθους και της φύσης της επιδημίας. Σε μελέτες σε μικρές περιοχές που επλήγησαν από την πανδημία, όπως στη γερμανική πόλη Gangelt, το ποσοστό της διασποράς έφτασε το 15% και το ποσοστό θνητότητας το 0,37%.
Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερα δεδομένα για να διαπιστώσουμε την πραγματική θνητότητα στο σύνολο όσων έχουν προσβληθεί και όχι στο σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Γνωρίζαμε από εκτιμήσεις του πανεπιστημίου Ιmperial College London, πως το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ υψηλό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία (9,8% και 15%, αντίστοιχα).
Αλλά, σύμφωνα με το Ισπανικό Υπουργείο Υγείας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης επιπολασμού του κορωνοϊού με 60.000 συμμετέχοντες στην Ισπανία, δείχνουν ότι περίπου το 5% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας έχει προσβληθεί, ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 11% στη Μαδρίτη. Με αυτά τα προκαταρκτικά νούμερα της έρευνας αντισωμάτων στις αρχές Μαΐου, οι 27.100 θάνατοι από COVID-19 ανάγουν το ποσοστό θνησιμότητας στο 1,2%.
Η ανοσία της αγέλης με αυτά τα νούμερα φαίνεται ανεπαρκής για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα.
in.gr