Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Επιστολή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για το Καλλιτεχνικό Σχολείο

Αξιότιμε κύριε Γαβρόγλου,
Η ανακοίνωση της λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Σχολείου στην πόλη μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση στην τοπική κοινωνία, καθώς δημιούργησε την ελπίδα ότι η Κοζάνη θα αποκτούσε ένα ακόμη φυτώριο πολιτισμού.
Η είδηση, όμως, της παύσης της λειτουργίας της Β΄ τάξης του σχολείου, μείωσε τον αρχικό της ενθουσιασμό. Ο ορισμός του «Καλλιτεχνικού» Σχολείου δηλώνει ότι σκοπός του δεν είναι άλλος παρά η γέννηση και η ανάπτυξη του «κάλλους». Το κάλλος αυτό καθεαυτό καλλιεργεί τον άνθρωπο, τον υψώνει, τον μορφώνει. Ο σκοπός της Τέχνης είναι ο πλουτισμός και η ένταση της συναισθηματικής ζωής, η προσφορά της ιδιότυπης εκείνης συγκίνησης και χαράς, της βαθύτερης ψυχικής ευφορίας που χαρίζει στον άνθρωπο το «κάλλος».
Επιπρόσθετα, η Τέχνη επιτελεί και μια κοινωνική λειτουργία που έχει προορισμό να βοηθήσει τον άνθρωπο, ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα του και να ενισχυθεί στον αγώνα του για πρόοδο. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την Τέχνη, όχι απλώς τέρψη, αλλά παιδεία έξοχη για τους πολίτες. Η απουσία της Τέχνης ήταν αφόρητη γι’αυτούς. Ο Μπρεχτ, δικαιολογημένα, επιμένει στην ψυχαγωγική αλλά και διδακτική σπουδαιότητα της Τέχνης: «Η Επιστήμη και η Τέχνη συναντώνται σε τούτο: ότι σκοπός και των δύο είναι να κάνουν πιο εύκολη την ζωή των ανθρώπων».
Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που επικρατεί σύγχυση στόχων και προσήλωση στην υλιστική θεώρηση των πραγμάτων, είναι αναγκαίο ο σύγχρονος νέος, και ιδιαίτερα ο έφηβος, να είναι σε θέση να απολαμβάνει και να καλλιεργεί κάθε μορφή τέχνης ώστε μέσω αυτών να καλλιεργείται και να αντιστέκεται στις πλαστές και ψευδώνυμες υλιστικές σειρήνες.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, ως θεσμός που υπηρετεί πιστά την Τέχνη περισσότερο από δύο δεκαετίες, προσφέροντας πλούσιο πολιτιστικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο, πιστεύει ακράδαντα ότι η λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σχολείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενίσχυση και προαγωγή της υπάρχουσας καλλιτεχνικής δραστηριότητας της πόλης. Ως εκ τούτου, κρίνει απαραίτητη την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τάξεων του σχολείου και προσδοκά την περαιτέρω ενίσχυσή του.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με τιμή Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                       Ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος
Ευθύμιος Λιάκος                             Ελευθέριος Γιοβανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας