Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Γ. Χουλιαράκης: Αυξήσαμε τους φόρους για να μη χρεοκοπήσουμε άτακτα

«Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις»
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, χαρακτήρισε επιτυχία την ανάκτηση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών της χώρας που θα επιτρέψουν όπως είπε λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση, στην οποία εντάσσονται και οι ρυθμίσεις ελάφρυνσης στον ΕΝΦΙΑ και τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία.
«Δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων. Δεν το θέλαμε. προσαρμοστήκαμε. Η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά με μικρές καταθέσεις και μισθωτούς.

Σχόλιο ai-vreS: Είπαμε το 2010 είχαν «αυταπάτες» …. Αυτές τις αυταπάτες όμως τις πληρώσαμε και θα τις πληρώνουμε ακριβά για πολλά χρόνια. Δυστυχώς!
 
Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση απάντησε και επέλεξε τον δύσκολο δρόμο που έχει το πολιτικό κόστος της προσαρμογής. Αν το κριτήριο είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας δηλαδή η διαχείριση των δημοσιονομικών τότε η τριετία κρίνεται επιτυχής. Πρώτα από όλα γιατί εκμηδενίστηκαν ακραίοι κίνδυνοι που ταλάνισαν την οικονομία από το 2010 – 2015 και μιλώ για το Grexit. Ήρθε η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2017 σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες και αποκλιμακώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο Γιώργος Χουλιαράκης έκανε λόγο γα «λελογισμένα βήματα», σχολιάζοντας παράλληλα καυστικά το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, σημειώνοντας ότι: «όταν υπόσχονται τέτοια μέτρα πρέπει ο λαός να ρωτά από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Η δική μας επιλογή είναι ένας δύσκολος δρόμος μεταξύ δημοσιονομικής προσαρμογής και επέκτασης με μέτρα για την κοινωνική συνοχή».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αναγνωρίζοντας ότι η φορολογία ήταν υψηλή όλη την τελευταία οχταετία, υποστήριξε ότι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής προσαρμογής επιτρέπει τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος στον προϋπολογισμό του 2019 με μείωση εισφορών, φόρων των επιχειρήσεων και μερισμάτων ως ένα πρώτο βήμα μιας μεσοπρόθεσμης πολιτικής με βάθος το 2022. «Το 50% της επέκτασης τον αναλαμβάνει η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με ένα γνωστό τραγούδι του Στράτου Διονυσίου επέλεξε να απαντήσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσα μας χρέωσες», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «προσχηματικούς μποναμάδες» και πανηγυρισμούς επειδή επιστρέφει 1 από τα 10 που παίρνει από τις τσέπες των πολιτών μέσω φόρων και εισφορών.
athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας