Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Τραγούδησαν με συνοχή και ωραίες φωνές οι Χορωδίες των ΚΑΠΗ Φλώρινας, Έδεσσας και Βελβεντού στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Τραγούδησαν (ξεχωριστά η καθεμιά το πρόγραμμά της) με συνοχή και με ωραίες φωνές οι Χορωδίες των ΚΑΠΗ Φλώρινας, Έδεσσας και Βελβεντού (25-11-2018) στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

Παρακολούθησα το πρόγραμμα. Η όλη μουσική - χορωδιακή εκδήλωση ήταν ένα ήρεμο και γλυκό ταξίδι, μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, στον ευρύτατο χώρο της μουσικής και της στιχουργίας με φορείς - ταξιδευτές τους δεκάδες χορωδούς (άνδρες και γυναίκες) και των τριών Χορωδιών.

Ήταν μια μουσική αναβαθμίδα, παράλληλα μ’ αυτές του Όρθρου της Κυριακής, που μας όδευσαν ‘’εις τας αυλάς του Κυρίου’’ (Ήχος α’, Αναβαθμοί, Αντίφωνο γ’) και συναντήσαμε το Μάνο Χατζιδάκι, τη Βίκυ Μοσχολιού, το Γιώργο Μητσάκη και πολλούς άλλους στιχουργούς και συνθέτες. ‘’Ευφράνθη μου το πνεύμα, συγχαίρει η καρδία’’.

Δεκάδες άνθρωποι οι χορωδοί, από τη Φλώρινα, την Έδεσσα, το Βελβεντό, με τους δασκάλους και τους μουσικούς, με το παράδειγμα της συμμετοχής, της υπομονής, της συνεργατικότητας στις Χορωδίες ανέδειξαν τη δυνατότητα, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, διατήρησης της καλλιφωνίας και της καλής προβολής των δημιουργών των τραγουδιών (στιχουργών, συνθετών, ερμηνευτών) και ανέδειξαν-πρόβαλαν τις τοπικές τους πατρίδες.

Ως χορωδιακή μουσική αναβαθμίδα ήταν άνθισμα και άνοιγμα, προσφορά χαράς και αγάπης στον συνάνθρωπο.

Η μουσική γλυκαίνει και ανοίγει την ύπαρξη (που) και κατανοεί τη συνύπαρξη.

Στη Χορωδία ΚΑΠΗ Φλώρινας δάσκαλος είναι ο Γιώργος Βέρτκας, στη μαντολινάτα ο Ευάγγελος Καραμπέτσος, συντονιστής και μαέστρος ο 91 ετών Δημοσθένης Μούσιος, που διηύθυνε με την πολυετή εμπειρία του την πολυμελή χορωδία. 

Στη Χορωδία ΚΑΠΗ Έδεσσας μαέστροι είναι τρεις: ο Ραφαήλ Πολυχρονιάδης (Βελβεντινός γαμπρός) φυσαρμόνικα - συντονιστής, ο Σωτήρης Δραγούμης – ακορντεόν και ο Δημήτριος Γησάρης – κιθάρα.

Στη Χορωδία ΚΑΠΗ Βελβεντού δάσκαλος και μαέστρος είναι ο Δημήτριος (Τάκης) Δασκαλόπουλος. Στο ακορντεόν η Δέσποινα Νταβαντζή και στην κιθάρα η Εύη Μαυρίδου.  

Χορωδοί, δάσκαλοι και μαέστροι συγχαρητήρια.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν: Ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας. Από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Φώτης Ζυγούρης, ο δημ. σύμβουλος Κοινωνικής μέριμνας Θωμάς Παπαστέργιος, ο δημ. σύμβουλος Ζήνων Παπαδημητρίου. Από τη Δ.Κ. Βελβεντού η Ελευθερία Θεοχαροπούλου πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βελβεντού. Από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής ‘’Βελβεντινές φωνές’’ η δασκάλα-μαέστρος Αλεξάνδρα Παππά.

Καλά Χριστούγεννα!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
27-11-2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας