Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Προσφυγή κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

του Β. Κωνσταντόπουλου 
Πριν από λίγες μέρες εκ μέρους της παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, κατέθεσα προσφυγή ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κατά της υπ’ αριθμ. 278-2017 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, με την οποία επιβάλλονταν υπέρογκες και άδικες αυξήσεις στα
ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση της απόφασης 278-2017 του δημοτικού συμβουλίου για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

1. Έγκριση απόφασης χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία
    Κατά την ψηφοφορία,  η πρόταση της πλειοψηφίας έλαβε 12 θετικές ψήφους σε σύνολο των 24 παρόντων κατά την δημιουργία της απαρτίας, ενώ απαιτούνταν 13 ψήφοι.

2. Έλλειψη γνωμοδότησης των συμβουλίων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων
Η εν λόγω απόφαση αφορά άμεσα την λειτουργία και την ύπαρξη των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του δήμου, αφού από αυτή επηρεάζεται άμεσα η ζωή και η οικονομία των  κοινωνιών
αυτών.
Κατά την λήψη της εν λόγω απόφασης 278-2017, όχι μόνον δεν ζητήθηκε η ψήφος των προέδρων και των εκπροσώπων των συμβουλίων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, αλλά ούτε καν η γνωμοδότηση των συμβουλίων των κοινοτήτων αυτών.

3. Επιβάλλονται αυξήσεις υπερβολικές και υπέρογκες έως 192%.
Με την εν λόγω απόφαση επιβλήθηκαν αυξήσεις υπέρογκες και παράλογες που κυμαίνονται από 38,29%  έως 191,42 %, ενώ σύμφωνα με το νόμο επιτρέπονται αυξήσεις μέχρι 20% για κάθε οικονομικό έτος.

4. Δεν ισοσκελίζονται έσοδα-έξοδα των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, υποκρύπτεται έμμεση φορολογία.
Τα συνολικά έξοδα των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας ανέρχονται στο ύψος των 953.256,76 ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα μετά τις αυξήσεις θα ανέλθουν στο ύψος των 1.047.973,04 ευρώ, δηλαδή προκύπτει μία διαφορά ίση με 94.716,64 € και ως εκ τούτου υποκρύπτεται φορολογία αντίστοιχου ύψους.

5. Δεν προκύπτει ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών
Πέραν των πολύ μεγάλων αυξήσεων που δεν συνδυάζονται με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών στο σύνολό τους, οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν είναι άδικες για τις μικρές κοινότητες σε όφελος των μεγάλων οικισμών.

6. Τα ελλείμματα στην υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης καλύπτονται με αυξήσεις στην υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Το επιπλέον ποσό των 94.716,64 € που εισπράττεται από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ουσιαστικά αποτελεί το έλλειμμα από τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Εν κατακλείδι με την απόφαση 278-2017 του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού τα ελλείμματα στην υπηρεσία ύδρευσης-αποχέτευσης καλύπτονται με αυξήσεις στην υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

7. Επιβολή αυξήσεων χωρίς μελέτη ισοσκέλισης εσόδων-εξόδων

8. Επίκληση του χρέους προς ΔΕΗ Α.Ε. ύψους 1,168 εκ. ευρώ.
Το χρέος προς την ΔΕΗ Α.Ε  μπορεί εντός του 2018 να εξοφληθεί από τα ανείσπρακτα έσοδα των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης-αποχέτευσης των ετών 2015, 2016, 2017 συνολικού ύψους 2.222.847 €., τα οποία η δημοτική αρχή τώρα άρχισε να βεβαιώνει.
Κι αυτό γιατί το χρέος αυτό δημιουργήθηκε κυρίως από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων ύδρευσης.

9. Επιβολή αυξήσεων χωρίς μελέτη εξορθολογισμού των τελών.
Επιβάλλονται αυξήσεις χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη εξορθολογισμού των τελών, στην οποία έπρεπε να περιλαμβάνονται:
-          Ενέργειες αύξησης εσόδων μέσω του ελέγχου της ακρίβειας των δηλώσεων των οικιών και όχι μέσω αυξήσεων.
-          Ενέργειες μείωσης των δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τον φωτισμό, ψύξη και θέρμανση, όσο και  των αντλιοστασίων ύδρευσης.
-          Ενέργειες μείωσης της σπατάλης ή της κλοπής νερού από παράνομες συνδέσεις.

Ευελπιστούμε ότι η προσφυγή μας θα γίνει δεκτή για το καλό των πολιτών του δήμου μας.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όλα καλά κ Κωνσταντόπουλε, αλλά θα απαντήσεις κάποια στιγμή γιατί στην τετραετία (της θητείας σου)αδικήθηκαν κατάφωρα οι κάτοικοι του Βελβεντού, οι οποίοι πλήρωναν 40% περισσότερο από τους κατοίκους των Σερβίων και 2 και 3 φορές πάνω από τους κατοίκους Καμβουνίων και Λιβαδερού; Το έτσι τα βρήκα το θεωρείς απάντηση υπέυθυνου αιρετού; Και προφανώς ήξερες - δεν μπορεί να μην ήξερες, γιατί τότε το θέμα σου ανάγεται σε... - πόσο πληρώνουν ανά τ.μ. οι βελβεντινοί και πόσο οι υπόλοιποι κάτοικοι!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΙΧΕ 2 ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ;;;;;;;;;;;;;;;;

Ο λογικός είπε...

Δυστυχώς, για να καλυφθεί και το κληρονομουμενο ετησιο έλλειμμα που μέχρι τέλος του 2013, το είχες εσύ ο ίδιος, στο μισό περίπου ύψος, έπρεπε να γίνουν διψηφιες αυξήσεις. Τώρα έγιναν παραπάνω από το κανονικό. Ο επόμενος θα βρεθεί σε θέση να κάνει μικρές ελεγχόμενες μειώσεις σε ... 4-5 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Β. Κωνσταντόπουλος
Πρός 5:05
Τον Ιανουάριο του 2014 (4 μήνες πριν τις εκλογές), το χρέος προς την ΔΕΗ ήταν 267 χιλ. ευρώ και όχι 1,2 εκ.
Ακόμα κι αυτό το χρέος όμως μπορεί να εξοφληθεί από την είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης 2015, 2016, 2017, όπως αναφέρω στην ανακοίνωση.
Από την μελέτη που εμείς κάναμε προκύπτει μια αύξηση της τάξης του 8-10% και όχι παραπάνω. Αυτά τα είπαμε στο δημοτικό συμβούλιο, κανένας δεν μας άκουσε.

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕ ΑΣΕ ΝΑ ΚΥΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΕΧΕΙΣ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.ΓΙΑΤΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ;ΚΟΠΤΕΣΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΟΠΤΕΣΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΠΡΟΚΟΨΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΣΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ 10:48 ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ. ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΝΑ ΧΑΖΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΚΗΝΥΓΑΜΕ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

ξέρει να μας πεί κάποιος αν βγήκε η απόφαση της προσφυγής;

Ανώνυμος είπε...

Αν στο τέλος του 2011 ενόψει προϋπολογισμού 2012, έκανες τον εξορθολογισμό (Σέρβια και Βελβεντό στο 1,05-1,10 και Καμβούνια με Λιβαδερό στο 0,90-0,95) τώρα θα είχες όλα τα επιχειρήματα και το δίκιο μαζί σου, καθώς η απαιτούμενη ετήσια αύξηση θα ήταν 2-3%. Τώρα έκανες τους Βελβεντινούς να έχουν τους αριθμούς με την πάρτη τους και φυσικά δεν μπορεί κανείς ουδέτερος εκτός Δήμου να τους το αρνηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Β. Κωνσταντόπουλος

Προς 11:36
Το 2011 συνενώθηκαν οι τρεις δήμοι και η μία κοινότητα σε ένα δήμο. Η υποχρέωση ισοσκέλισης των ανταποδοτικών τελών ίσχυε και παλιότερα. Άρα όταν παραλάβαμε θεωρούσαμε ότι όλοι οι πρώην δήμοι είχαν ισοσκελισμένα τα ανταποδοτικά τους. Αν δεν ήταν ισοσκελισμένα δεν μπορούσαμε να το γνωρίζουμε, ήταν ευθύνη των πρώην δημοτικών αρχών. Γιατί το 2011 να αλλάξουμε τα ανταποδοτικά αν ήταν ισοσκελισμένα, όπως π.χ του Βελβεντού; Εμείς αυξήσαμε τα ανταποδοτικά μόνο στο Λιβαδερό από 0,25 €/τ.μ σε 0,35 €/τ.μ.
Ο Βελβεντός δεν είναι πλεονασματικός. Τα ανταποδοτικά του είναι ισοσκελισμένα.
Όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει το έλλειμμα στα ανταποδοτικά δημιουργήθηκε το 2013 και εμφανίστηκε στις υποχρεώσεις του δήμου τον Ιανουάριο του 2014, όταν η ΔΕΗ, όπως κάθε χρονιά, αντιλογίζει έσοδα-έξοδα και την διαφορά την στέλνει ως υποχρέωση στον δήμο.
Τον Ιανουάριο του 2014 (τρεις μήνες πριν τις εκλογές) μετά από μία πληρωμή που κάναμε έμεινε υπόλοιπο χρέους 267 χιλ ευρώ.
Τρία χρόνια μετά το χρέος προς την ΔΕΗ έφθασε τα 1,168 εκ.ευρώ, γιατί η δημοτική αρχή δεν έστειλε τους λογαριασμούς ύδρευσης και φυσικά δεν μάζεψε τα έσοδα από την ύδρευση που φθάνουν τα 2,22 εκ. ευρώ.
Αν σ' αυτά τα τρία χρόνια μάζευε και πλήρωνε την ΔΕΗ δεν θα δημιουργούνταν τόσο μεγάλο χρέος.
Αλλά αγαπητέ, δεν εγκαλείς την σημερινή δημοτική αρχή γιατί στα τρία χρόνια δεν μάζεψε τα έσοδα ύδρευσης όπως είχε υποχρέωση για να πληρώσει την ΔΕΗ και επιπλέον δεν προχώρησε στον εξορθολογισμό των ανταποδοτικών τελών, γνωρίζοντας από την αρχή της θητείας της ότι υπήρχε πρόβλημα με τα ανταποδοτικά, αλλά εγκαλείς εμάς γιατί δεν προχωρήσαμε σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά 4 μήνες πριν τις εκλογές.
Είναι προφανές, μέσα από τέτοιες αναρτήσεις θέλεις θέλεις να συκοφαντήσεις την παράταξή μας. Ο κόσμος όμως καταλαβαίνει.

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος κ. Κωνσταντοπουλε. Δε συκοφαντω τη δική σου διοικητικη θητεία. Δε θέλω να συγκρινω τη δική σου θητεία που της δίνω 7/10 με τη θητεία του τωρινού που έχει 1,5/10. Θεωρώ ότι εσύ ή κάποια από τα στελέχη σου θα ειχαν αντιληφθεί το μικρότερο έλλειμμα που είχατε. Από τους σημερινούς, ξέρεις ότι ο Δήμαρχος είναι ανιδεος, και μόνο δυο, άντε τρεις το πολύ καταλαβαίνουν και τους ξέρουμε.
Επομένως σε κριτικαρουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι απεχεις παρασάγγας σε σχέση με τον Αλοιμονο σε διοικητικα-οικονομικα θέματα και πιστεύω πως ανν γυρνούσε 6 χρόνια πίσω θα είχες τολμήσει διψηφιες αυξησεις.
Ο 11.36

Ανώνυμος είπε...

B. Κωνσταντόπουλος

Προς 11:36
Παρεξήγησα την πρόθεσή σου.Συγνώμη.
Θεωρώ ότι όσοι ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα οφείλουμε ειλικρινείς απαντήσεις προς τους πολίτες έστω κι αν κάποιες στιγμές η κριτική αγγίζει τα όρια της προσβολής.
Αν είχα περιθώριο ενός χρόνου (έως το τέλος του 2014), θα είχα τολμήσει μονοψήφιες αυξήσεις κατά μέσο όρο 8% στα Σέρβια, Καμβούνια, 15% στο Λιβαδερό και μειώσεις 5% στο Βελβεντό, μεσοσταθμικά 5,57% σε όλο τον δήμο, με ταυτόχρονες μειώσεις των δαπανών, όπως εξηγώ και στην ανάρτηση. Πίστεψέ με, θα το έκανα αλλά δεν είχα τον απαραίτητο χρόνο, λόγω εκλογών.

Ανώνυμος είπε...

Οι επιλεκτικές απαντήσεις σε σχόλια καταμαρτυρούν Κωνσταντόπουλε την πάγια τακτική σου να χειροκροτείς δηλ.τα θετικά προς το πρόσωπό σου και να ειρωνεύεσαι ή να αποφεύγεις να απαντάς σε σχόλια όπως του 10.48.

Ανώνυμος είπε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕ ΠΑΛΙ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΗ ΗΤΑΝ 500000 χιλ ΕΥΡΩ.

Ανώνυμος είπε...

κριτικάρουμε τον κοσταντοπουπο και αφήνουμε στο απυρόβλητο την σημερινή δημοτική αρχή είστε καλά ρε .τωρα αν θέλετε συνκρινετε την σημερινή δημοτική αρχή με πρώην δεν υπαρχή σημείο συνκρησης

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ; Ο ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Σ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΡΩΤΑΝΕ;

Ανώνυμος είπε...

Β. Κωνσταντόπουλος

Προς 10:47/ 13 Ιανουαρίου 2018
Είτε με πιστεύεις είτε όχι εγώ είπα ότι το χρέος προς την ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 267 χιλ ευρώ.
Μπορείς να ρωτήσεις και τις υπηρεσίες του δήμου να σου πουν.

Προς 11:47
Δεν απαντώ σε σχόλια-ύβρεις. Ο συγκεκριμένος που λες έχει καιρό τώρα που προσπαθεί να μειώσει και να συκοφαντήσει την θητεία μας ως δημοτική αρχή.
Και βάζει το θέμα του συνταξιούχου όχι ως προτέρημα που είναι (αφού έχω χρόνο απεριόριστο να ασχοληθώ με τον δήμο, έχω μεγάλη διοικητική και αυτοδιοικητική εμπειρία με μεγάλη δυνατότητα προσφοράς), αλλά ως μειονέκτημα με ρατσιστικό μάλιστα τρόπο (του ανθρώπου δηλαδή που έχει αποσυρθεί από την ζωή και είναι άχρηστος).
Όσον αφορά το έργο μου, εσύ αν είσαι Σερβιώτης, γνωρίζεις πολύ καλά ότι δούλευα 16 ώρες την ημέρα για τον δήμο. Ποιος επαγγελματίας μπορεί να αφιερώσει στον δήμο τόσο πολύ χρόνο χωρίς να καταστραφεί οικονομικά;
Επιπλέον όλα αυτά τα έργα που έγιναν στα Σέρβια (λειτουργία του Κλειστού, Ενεργειακή αναβάθμιση Γυμνασίου-Λυκείου, Ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου, ανάπλαση των Σερβίων, Διατηρητέο Ράπτη, Πολιτιστικό Κέντρο, αναστήλωση της γέφυρας προς τα Κάστρα, κ.α), εντάχθηκαν και ξεκίνησαν και κάποια τελείωσαν επί δικής μου θητείας με χρήματα του ΕΣΠΑ.
Πέρασαν τρία προγράμματα ευρωπαϊκά προγράμματα από το 1995 ως το 2011. Πες μου ένα έργο εκτός από αυτά που ανέφερα, που να χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης πες μου ένα έργο που ξεκίνησε ή ενέταξε η σημερινή δημοτική αρχή στο ΕΣΠΑ για τα Σέρβια.
Δεν μιλάς όμως γι αυτά, προσπαθείς να μας συκοφαντήσεις. Όμως ο κόσμος καταλαβαίνει.

Το Προφίλ μας