Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος στην πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού: ‘’Εύχομαι ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω να πρεσβεύει στο Θεό, να μας ταρακουνήσει λίγο να συνέλθουμε’’.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
‘’Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, όπως και όλοι οι Άγιοι, χάρισε τον εαυτό του στο Θεό. Εύχομαι ο Άγιος Διονύσιος να πρεσβεύει στο Θεό, να μας ταρακουνήσει λίγο για να συνέλθουμε!’’. Με τη φράση αυτή έκλεισε το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Διονυσίου Βελβεντού (23-1-2018) στη Θεία
Λειτουργία την οποία τέλεσε περιστοιχισμένος από πολλούς κληρικούς και ενώπιον πολλού λαού. 

Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω γεννήθηκε λίγο πριν το 1500 μ.Χ. στη Σκλάταινα (σημερινή Δρακότρυπα) Καρδίτσας. (Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υπάρχει και πολιτεύεται ο Άγιος έχει ως πυλώνα την άλωση της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453) από τους Τούρκους, είναι η περίοδος της Τουρκοκρατίας). Οι κύριοι σταθμοί της ασκητικής του πορείας ήταν τα Μετέωρα, το Άγιον Όρος και η Μονή Φιλοθέου, στην οποία εκλέχτηκε Ηγούμενος, η περιοχή του Τιμίου Προδρόμου Βέροιας (το μικρό Άγιο Όρος, όπως λεγόταν τότε) στην οποία ίδρυσε το 1524 μ.Χ. τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου και ο Όλυμπος, από τον οποίο πήρε την επονομασία ‘’ο εν Ολύμπω’’, όπου (το 1542) ίδρυσε, σε μια από τις κορυφές του, Μοναστήρι που το αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα και το οποίο στη συνέχεια αποκαλείται Ιερά Μονή (Σταυροπηγιακή - Πατριαρχική) Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. Η μνήμη του Αγίου τιμάται την 23η Ιανουαρίου.

Οι παραποτάμιες της λεκάνης του Αλιάκμονα πληθυσμιακές κοινότητες, ημιορεινές και ορεινές, (Βελβεντό, Παλαιογράτσανο, Καταφύγι, Σκούλιαρη μέχρι και τη Βέροια) έχουν αρδευτεί (και έχουν γευτεί) από τη διδαχή του Αγίου Διονυσίου (από το 1524) ως Ηγουμένου τότε της Μονής του Τιμίου Προδρόμου της Βέροιας. Αναπτύχθηκε σχέση σεβασμού τόσου βάθους και ισχυρής μνήμης, που ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μου ιστορίες από τα παιδικά μου χρόνια, που μου αφηγείτο η γιαγιά μου Γλυκερία για τον ‘’Πρόδρομο στη Βέροια’’ και για τον ‘’Άγιο Διονύσιο Ολύμπου που ήταν στη Βέροια, ερχόταν και σε μας (στο Βελβεντό) και εξομολογούσε τον κόσμο. Από τότε το ‘χουμε καλό να πάμε στον Πρόδρομο στη Βέροια να προσκυνούμε’’.  

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό (1960-1963) είναι μάρτυρας αυτής της σχέσης, που υφίσταται ως τα σήμερα. Αλλά και στον ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βελβεντό υπάρχει αυτή η μαρτυρία σχέσης και σεβασμού προς τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω. Το πρώτο μετά τη νότια είσοδο προσκυνητάρι του Κυρίως Ναού φιλοξενεί την εικόνα του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, που μαρτυρεί, ως το παλαιότερο αποδεικτικό στοιχείο, τον υπαρκτό σεβασμό των κτιτόρων (κληρικών και λαϊκών) του Ι. Ναού προς τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω. 

Η ιερά πανήγυρις ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας (22-1-2018) με τον Μέγα Εσπερινό, την Αρτοκλασία και την ευλόγηση κολλύβων του εορταζόμενου Αγίου. Συνεχίστηκε το πρωί της Τρίτης (23-1-2018) με τη Λιτή, τον Όρθρο, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την ευλόγηση και την κοπή της πίτας του Αγίου από τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο και την προσφορά κεράσματος σε όλο το εκκλησίασμα. Και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης με την ιερά Παράκληση στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και το κτιτορικό Μνημόσυνο.



















Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο περιστοίχισαν οι πατέρες: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β., πρωτοπ. Λουκάς Κουρκούτας (Πλατανόρεμα), οικονόμος Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), οικονόμος Αθανάσιος Γεωργιάδης (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού) -  συγχαίρουμε τον νεοχειροθετηθέντα οικονόμο Αθανάσιο και του ευχόμαστε καλή διακονία - πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα-Αύρα), πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή-Κουβούκλια), πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Βατερό), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα), διάκονος Μάξιμος Γεωργόπουλος και ο διακονητής Παναγιώτης Μαργαρίτης. Συμπροσευχήθηκε στο Ιερό ο Αγιορείτης ιερομόναχος Κοσμάς ο Καυσοκαλυβίτης. Διακονητής ο Λάμπρος Κουτσιούκης.

Έψαλε μελωδικά τους ύμνους της εορτής ο χορός των ψαλτών: Μιλτιάδης Ηλιάδης, Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Βασίλης Καρανώτας, Δήμητρα Βαλωμά, Γιώργος Πιτσιούγκας, Γιώργος Στεργιόπουλος, Αριστείδης Σταμάτης, Τάκης Τσιαμής, Τάκης Στεφανόπουλος, Θωμάς Πουλιάνας.

Διακόνησαν στο Ιερό και στο Νάρθηκα οι μαθητές (και οι μαθήτριες) του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού: Νικόλαος Σεντελές, Θεόδωρος Παραλούκας, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Χαρίσιος Μπιάλας, Παρασκευάς Μπελαής, Βασιλική Μπιάλα, Ελπίδα Καρδάκου, Αναστασία Μαλιούση, Αντωνία Στεφανοπούλου, Θεοδώρα Πουλιάνα. Εύγε παιδιά. Τον ‘Αγιο διακονήσατε στη γιορτή του. Έχετε χαρά και φως. Και να έχετε την ευχή του.  

Από την τοπική Αυτοδιοίκηση (στον Εσπερινό ή στη Θεία Λειτουργία) παρέστησαν: ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, ο πρόεδρος της Δ. Κ. Βελβεντού Δημήτριος Πιτσιάβας, οι δημοτικοί Σύμβουλου Ζήνων Παπαδημητρίου και Παναγιώτα Μαλιούρα και η πρόεδρος της Τ. Κ. Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη.

Από την τοπική εκπαίδευση παρέστησαν νηπιαγωγοί του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείων Βελβεντού, δάσκαλοι-δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού, καθηγητές του Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού.

Παρέστησαν μέλη των εκκλησιαστικών Συμβουλίων Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκούλιαρης, της Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου και η διαχειριστική Επιτροπή του εξωκλησιού Αγίου Θωμά Βελβεντού.

Στο κέρασμα και στην εορταστική τράπεζα διακόνησαν οι γυναίκες: Αθανασία Κώστα πρεσβυτέρα, Ολυμπία Δολδούρα, Θεοδώρα Δελνιώτη, Ανθούλα Παπαγόρα, Ελένη Παπαδημητρίου, Ελένη Ν. Κρομμύδα, Σταυρούλα Στεφάνου, Ράνια Μπάκανου, Άννα Παπαδημητρίου, Θεοδώρα Ποζίδου, Ειρήνη Γιαπεντζάκη, Άννα Γεωργάκη. Να έχετε την ευχή του Αγίου. Τη δική του τράπεζα διακονήσατε.  

Ο Ιερός Ναός ευχαριστεί τις οικογένειες που πρόσφεραν απλόχερα και με χαρά από τα προϊόντα του μόχθου τους για τη γιορτή του Αγίου Διονυσίου:  Κόλλυβα για τον εορταζόμενο Άγιο και γλυκείς άρτους για την αρτοκλασία στον Εσπερινό. Πίτες, κέικ, ελιές ντόπιας παραγωγής και σπιτικής παρασκευής, μπομπότα, κουλουράκια, πίτσα, πίτα, γλυκά, τυρί, τσίπουρο, κρασί για το κέρασμα και για την τράπεζα ανήμερα της γιορτής. Να έχετε όλοι την ευλογία του Αγίου. Στην τράπεζά του προσφέρατε.   

Η πίτα του Αγίου που διάβασε και έκοψε ο Σεβασμιώτατος μοιράστηκε σε όλους τους πιστούς. Το φλουρί ‘’έπεσε’’ στη γιαγιά Βάια Σταμάτη.

Συγχαρητήρια στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: Άννα Κρομμύδα, Δημήτριο Στεφάνου, Περικλή Παπαγεωργίου και Ολυμπία Δολδούρα για τη διοργάνωση της ιεράς πανηγύρεως.

Μεγαλυνάριον Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.
Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε. (Ι.Π.). 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
25-1-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας