Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Το 2015 έπεσαν οι μάσκες, το 2016 θα είναι έτος ευθύνης

Γράφει η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Το 2015 ήταν η χρονιά της ψεύτικης ελπίδας. Ηταν η χρονιά που η πατρίδα μας «έπιασε πάτο» και έφτασε για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική μας ιστορία, στο χείλος της αβύσσου.
Η χρονιά που είδαμε τι σημαίνει να μην ντρέπεται κανείς για την εξαπάτηση μιας ολόκληρης κοινωνίας, να μη ζητά κανείς συγγνώμη σε έναν λαό που πίστεψε σε μύθους και φαντασιώσεις.
Η χρονιά που όλοι μας νιώσαμε στο πετσί μας τις επιπτώσεις του λαϊκισμού, της μισαλλοδοξίας, του διχασμού, του φανατισμού και των ιδεολογικών εμμονών.
Η χρονιά που είδαμε για πρώτη φορά τον αυταρχισμό με το «αριστερό» προσωπείο, την καταπάτηση δημοκρατικών κανόνων.

Το 2015 ήταν σίγουρα η χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε με ενθουσιασμό για να καταλήξει στον πλήρη εξευτελισμό μιας δήθεν αριστεράς, απολύτως κυνικής, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να πέσει στην αγκαλιά της εθνικιστικής, ξενοφοβικής και ομοφοβικής ακροδεξιάς.
Πήγαμε πολλά βήματα πίσω τη χρονιά που φεύγει. Η χώρα συγκρούστηκε με τους φυσικούς της εταίρους και συμμάχους στην Ευρώπη, βρέθηκε απομονωμένη διεθνώς.
Η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τους θετικούς δείκτες της οικονομίας που παρέλαβε, να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση, να περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή, να βαδίσει στον δρόμο εξόδου από την κρίση που βρήκε ανοιχτό.
Εγκλωβίστηκε σε άσκοπες, πολύμηνες δήθεν διαπραγματεύσεις, χωρίς στρατηγική, χωρίς προοπτική για την επόμενη μέρα, για να καταλήξει έντρομη να εκλιπαρεί ένα νέο μνημόνιο, το χειρότερο όλων των προηγούμενων.
Στο μεταξύ, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls, έπνιξε την επιχειρηματικότητα, τρόμαξε τους επενδυτές, στέρεψε από ρευστότητα την αγορά και την οικονομία.
Έπαιξε στα ζάρια την παραμονή της χώρας στο ευρώ με ένα δημοψήφισμα που την αυτοεξευτέλισε διεθνώς και στη συνέχεια πέρασε εν μία νυκτί, στο μνημονιακό στρατόπεδο εφαρμόζοντας τη σκληρότερη δεξιά πολιτική της αντιπολίτευσης. Με περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, αυξήσεις φόρων, ξεπούλημα και αφελληνισμό των τραπεζών.
Όμως, το 2015 ήταν και η χρονιά της αποκάλυψης.
Μια χρονιά που μπήκαν πράγματα στη θέση τους, φάνηκαν οι πραγματικές τους διαστάσεις.
Ήταν η χρονιά που αποκαλύφθηκαν τα ψέματα και έπεσαν οι μάσκες. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η ψεύτικη διχαστική γραμμή «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο». Αποκαλύφθηκε η άγνοια, η απειρία, ο τυχοδιωκτισμός, οι κρυφές ατζέντες. Απομυθοποιήθηκε το αφήγημα της ενάρετης δήθεν αριστεράς, η θεωρία του «ηθικού πλεονεκτήματος».
Ωστόσο, για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη, που πλήρωσε τόσο ακριβά τη διαχείριση της κρίσης, καθώς και τις ανήθικες επιθέσεις που δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, το 2015 ήταν και χρονιά ανάκαμψης που πιστοποιήθηκε και στις εκλογές του Σεπτέμβρη με μια πρώτη πολύ θετική καταγραφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Είναι και μια δικαίωση που καθρεφτίζεται στην ανασύνταξη των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, στη σταδιακή επιστροφή των πολιτών που μας εγκατέλειψαν με θυμό και απογοήτευση τα τελευταία χρόνια, στην οικοδόμηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών.
Σε αυτόν τον δρόμο θα προχωρήσουμε τη νέα χρονιά γιατί αυτό χρειάζεται ο τόπος. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάδειξης της Κεντροαριστεράς ως της υπεύθυνης, σοβαρής και προοδευτικής δύναμης που σηματοδοτεί την επιστροφή στη λογική, τον ρεαλισμό και τις λύσεις, μετά από μια θύελλα αποδόμησης και υποβάθμισης της χώρας που βιώνουμε ακόμα έντονα.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος ανάμεσα στις συμπληγάδες του λαϊκισμού μιας επικίνδυνης κυβέρνησης της δήθεν αριστεράς, από τη μία, και των νεοφιλελεύθερων αποτυχημένων συνταγών μιας δεξιάς που δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τις τραγικές της ευθύνες για την κρίση από την άλλη.
Παρά τις δυσκολίες και σε πείσμα πολλών, η μεγάλη προοδευτική παράταξη της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας θα είναι παρούσα, ενωμένη και ισχυρή. Το 2016 θα είναι η χρονιά της ευθύνης της λογικής και των προοδευτικών προτάσεων. Θα είναι η χρονιά μας.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας