Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Σερβιωτης μαθαινει τους Λιθουανους να χορευουν Ελληνικα

 Συλλογος Ελληνων Λιθουανιας ΠΑΤΡΙΔΑ
Το  Διοικητικο Συμβουλιο απαρτιζουν οι:
Nikolajus Medvedevas,
Agelina Eminova,
Natalija Juraitienė,
Sati Juraitytė,
Audrius Azguridis,
Valentina Vasilevskaja,
Antonis Demiskis,
Tamara Gaitanži
Evelina Paulavičienė

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ο Συλλογος ΠΑΤΡΙΔΑ ιδρυθηκε το ετος 1995 απο τους Ελληνες που ζουν σε διαφορες περιοχες στη Λιθουανια και τις οικογενειες τους , κυριως στο Βίλνιους, Κάουνας, Κλαϊπέντα, Σιαουλιάι και άλλου. Το τμημα στατιστικης της Λιθουανιας υπολογιζει τους Ελληνες σε 160 απο τους οποιους στο Συλλογο ΠΑΤΡΙΔΑ ειναι εγγεγραμμενοι περιπου οι 140.
Στο τέλος της δεκαετίας του ογδόντα, στην αρχή των μεταρρυθμίσεων αναδιάρθρωσης στη Λιθουανια, είχαν τη δυνατότητα να οργανωθουν οι εθνοτικές κοινότητες.
Η πρώτη Ελληνική Κοινότητα ηταν του Πόντου με Πρόεδρο τον Αχιλλέας Τζαβαχίδης, και ήταν ένας από τους ιδρυτές αυτής της οικογένειας με μελη τις οικογενειες, Ι Αποστολίδης και Κ.Καζαντζή Β. Μαυροφίδη-Μίκαλαιουνενε V. Κοφιάδη Ζουκόφσκαγια και άλλους.
Σύντομα, στην Κοινότητα προσχώρησαν οι οικογενειες των I. Μακμάκ, Μιχαηλίδη-Κουζμίν, Β. Κορνέιτσούκ, Λ. Ρωμανιένε - Αντράκι, I. Χαρατσίδη, Β. Νικολαΐδης.
Απο το Ίδρυμα Ελληνικής Κοινότητας του Πόντου ιδρύθηκε στη Λιθουανία η Ελληνική Κοινωνία Πατρίδα, με πρωτο Πρόεδρο τον Φιόδωρ Αβλάστιμου, ο οποιος αρχισε την εκδοση εφημεριδας με το ιδιο ονομα, με πληροφορίες για την Ελλάδα, την ελληνική λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική. Χωριστη ενότητα τις εφημεριδας για τους Ελληνες τις Λιθουανιας, όπου τα περισσότερα μέλη ελεγαν και εγραφαν τις ιστορίες για τους παππούδες και προ-παππούδες και τις αποστροφες της μοίρας, που τους οδήγησε από την ηλιόλουστη Ελλάδα στις μικρές χώρες της Βαλτικής και τη Λιθουανία.
Οι ρίζες μας
Εντός Λιθουανίας ελληνικές ρίζες και καταγωγη των Ελληνων ειναι των περισσοτερων η Τραπεζούντα, η Αθήνα και άλλα ελληνικά νησιά.
Τελευταια αρχισαν να ερχονται Ελληνες για εγκατασταση απο τις περιοχες οπως τα Σερβια Κοζανης, την Αλλονησο, την Χαλκιδα και απο την Αχαια και την Θεσσαλονικη.
Διαφορετικοί για ολους ομως οι δρόμοι εγκαταστασης στη Λιθουανία: μερικοί ήρθαν να δραστηριοποιηθούν στην περίοδο του μεσοπολέμου, ο άλλος προσπάθησε να ξεφύγει από τον τρόμο τις Ερυθρού επανάστασης, άλλοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα σοβιετικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν λάβει θεσεις για να εργασθουν στη Λιθουανία και έμειναν εδώ για να ζήσουν.
Πολλοι Έλληνες κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, καθώς και Λιθουανοί εξορίστηκαν στη Σιβηρία, το Καζακστάν και την Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν. Οταν η ελευθερια επανηλθε στην Λιθουανια και ηταν πιο ελεύθερη η ατμόσφαιρα στην δεκαετία του εξήντα μετακόμισαν στη Λιθουανία, πολλοι που ειχαν συζηγους απο τη Λιθουανια.
Η δραματική ιστορία του περασμένου αιώνα άφησε μια βαθιά εντύπωση στη ζωή της κάθε οικογένειας. Η εφημεριδα εκπληρωνε ενα σκοπο, να κανει ανθρωπους να συναντησουν και να βρεθουν μετα πολλα χρονια με αγαπημένους τους, με γείτονες συμφοιτητες και φίλους.
Το ετος 1996, η Ελληνική Κοινωνία Πατρίδα είχε ήδη ένα ελληνικό σχολείο, όπου παιδιά και ενήλικες, μαθαιναν τα Ελληνικα.προτεργατης αυτου ο Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Θεόδωρος Kοντογιώργος είχε συντελέσει πολύ στην ιδρυση του σχολειου και την διαδοση τις ελληνικής γλώσσας . Στην πραγματικότητα, ομως οι μαθητες που περνουσαν τοτε το κατώφλι του σχολείου ηταν ολοι πάνω από ογδόντα ετών διοτι δεν υπηρχαν νεοι.
Σημερα οι νεοι Ελληνικης καταγωγης μεταναστες στη Λιθουανια ερχονται οι περισσοτεροι λογω γαμου με Λιθουανες, καθως και για εργασια σε πολυεθνικες η ειναι ιδιοκτητες επιχειρησεων .
"Πατρίδα" μελος ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Η "Πατρίδα είναι διεθνής οργανισμος τις Ελληνικής διασποράς διατελλει μέλος: του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού ,συμμετεχει στο ΣΑΕ και στην Ομοσπονδια Ελληνικων Συλλογων Λιθουανιας " Πόντος "και άλλα. Εκπροσώποι της κοινωνίας συμμετέχουν στην Ελληνική Διασπορά σε συνέδρια, διεθνή συνέδρια και σεμινάρια.
Από το 1997 έως το 2005. Ο πρόεδρός της ήταν ο Γιώργος Κετσανίδη, από το 2005. μέχρι το 2015 η επικεφαλής ηταν η Αγγελίνα Εμίνοβα και σημερα επικεφαλης ειναι η Εβελίνα Παoυλάβιτσιενε.
SUMMER CAMP ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ
Από το 1999. η Πατρίδα στελνει μεσω προγραμματων τα καλοκαιρια στην Ελλάδα μια ομάδα 5-11 ετών Ελληνικής καταγωγής παιδιών από διάφορες πόλεις της Λιθουανίας. Εκεί,σε διεθνείς κατασκηνώσεις, τα παιδιά όχι μόνο θα ξεκουραστούν στη θάλασσα, αλλά και θα εξοικειωθούν με την ιστορική πατρίδα θα επισκεφθουν τους. Δελφούς και την Αθήνα,τις Μυκήνες, την Επίδαυρο και τη Θεσσαλονίκη και αλλα αρχαία πολιτιστικά κέντρα. Αλλά το πιο σημαντικό, ότι αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους Έλληνες από όλο τον κόσμο αρχίζουν να κατανοούν τις διαφορετικές κουλτούρες των ανθρώπων και τη σημασία της επικοινωνίας.
Σε αρκετές περιπτώσεις στις διεθνείς κατασκηνώσεις συμμετεχουν 18-25 ετών, αγόρια και κορίτσια. Σύμφωνα με το "Φιλοξενία" ιστορική πατρίδα επισκέφθηκαν και συνταξιούχοι μελη του σωματείου. Όλα αυτά τα προγράμματα χρηματοδοτούνταν πλήρως από την Ελλάδα.
Επιπλέον, νεοι σπουδαστες τ τα μαθήματαου σχολειου μας συνεχιζαν την εκμαθηνση τις Ελληνικής γλώσσας στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Τα τελευταια χρονια η εκδηλωση αυτη εχει σταματησει λογω τις οικονομικης κρισης στην Ελλαδα.
Εκδηλωσεις.
"Η Πατρίδα διοργανώνει σε ετήσια βάση λογοτεχνικές εκδηλώσεις και συνέδρια, διαγωνισμούς και κουίζ δοκίμιου.
Η Πατριδα διατηρει μεγάλη βιβλιοθήκη με βιβλια της ελληνικής λογοτεχνίας Είναι ατυχές το γεγονός ότι αυτοί οι θησαυροί δεν εχουν χωρο για να προστατευθουν .
Ελπίζουμε ότι συντομα η διευθυνση του σπιτιου των Εθνικων Κοινοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού αλλα και το Υπουργειο για τις Μειονοτητες θα μας δώσει μια αίθουσα, για την στεγαση των γραφειων και ολου αυτου του υλικου.
Εκδηλωσεις πραγματοποιουνται καθε χρονο την Ημέρα της Απελευθέρωσης στις 25 Μαρτίου, του Αγίου Πάσχα την ημερα του, «ΟΧΙ» και τα Χριστουγεννα
Απο το 2011. τον Σεπτέμβρη επετειο τις εναρξης των διπλωματικων σχέσεων μεταξύ της Λιθουανίας και τις Ελλάδα στα 20 χρονια, η "Πατρίδα"οργανωσε ένα μοναδικό έργο στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών πραγματοποιήθηκε ο κύκλος Χατζιδάκι «Καπετάν Μιχάλης», που αναπτύχθηκε από Νίκος Καζαντζάκης και νέα μοτίβα.
"Πατρίδα" -και ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Όλα αυτά τα χρόνια ανεκτίμητη βοήθεια για τις δραστηριότητες της κοινωνίας προσεφεραν οι ελληνικές αρχές, ιδίως η Γενική Γραμματεία της Ελληνικής Διασποράς, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λιθουανία, καθώς και πρώην διοικουντες της Λιθουανικής επιτροπης Εθνικών Μειονοτήτων, και το Υπουργείο Πολιτισμού της Λιθουανίας Διευθυνση Εθνικών Μειονοτήτων .
Ωστόσο, η κοινωνία μας δεν θα επιβιώνε μόνη της,περιμενοντας για βοήθεια από τους άλλους. "Η δύναμη της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ειναι οι άνθρωποι της.
Ανεκτίμητη η προσφορα στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Λιθουανιας η υπογραφη στο κειμενο της ανεξαρτησιας απο τον τοτε Βουλευτη Ελληνικης καταγωγης κ. Νικολάο Μεντβέντεφ . Ο οποιος εχει τιμηθει με τα ανωτατα μεταλλια απο την Λιθουανικη και την Ελληνικη Κυβερνηση για την δραση του. Ειναι δε ενεργο μελος του Συλλογου μας και τιμητικα κατεχει την θεση του Αντιπροεδρου.
Εκείνη την εποχή στην οργάνωση μας συμμετειχε και ο Ιβάν Νικολάγιεβιτς Makmakas, διευθυντής του εργοστασίου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού συγκόλλησης, τώρα συνταξιούχος, και πολλά άλλα μέλη της κοινωνίας μας.
Χάρη σ 'αυτούς,η Πατρίδα συνεχίζε τις εργασίες της, παρά την κρίση, την μετανάστευση και την ανεργία.
Σημερα το Ελληνικο σχολειο του Βιλνιους ειναι πλεον αναγνωρισμενο ΚΕΓ και εξεταστικο κεντρο αναγνωρισης της Ελληνικης γλωσσας, με πανω απο 50 μαθητες καθε χρονο, Ελληνα δασκαλο που αποστελλει το Ελληνικο Υπουργειο παιδειας, και τελλει υπο την εποπτεια της Πατριδας με αποφαση που ειναι δημοσιευμενη στην Ελληνικη Εφημεριδα της Κυβερνησης.
Επισης η Πατριδα λειτουργει τμημα χορωδιας και μουσικης το οποιο συμμετεχει σε ολες τις εκδηλωσεις του Συλλογου.
Απο το τελος του 2015 αρχισε να λειτουργει και τμημα διδασκαλιας παραδοσιακων Ελληνικων χορων για Ελληνες και Λιθουανους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας