Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

H Στήλη του Έλληνα Αγρότη στην Κοζάνη : Η καλλιέργεια του Σκόρδου στη Λευκοπηγή Κοζάνης

της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου - Γεωπόνος Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων
Φτάσαμε πλέον στον τελευταίο μήνα του χρόνου που πάντα μας καλωσορίζει τον χειμώνα και το κρύο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο Δεκέμβριος ως ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου πάντα μας ανοίγει τις πόρτες του με διάφορες ασθένειες και ιώσεις αλλά στο τέλος μας χαρίζει τις γιορτινές μέρες με όλες τις νοικοκυρές να περνάνε ώρες στην κουζίνα τους και τα σπίτια να μοσχοβολάν. Και φυσικά για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε παρά να κάνουμε μια αναφορά στο σκόρδο που μας χαρίζει έντονες γεύσεις στα φαγητά αλλά είναι και ευεργετικό για την υγεία μας.
Το Σκόρδο (επιστημονική ονομασία: Allium sativum, Άλλιον το ήμερον) είναι μονοετές ή και πολυετές, ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. 
Το μόνο καλό είναι ότι δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουμε μέχρι την Κίνα για να δούμε πως φυτρώνει το σκόρδο στο χωράφι αλλά πεταχτήκαμε μέχρι την Κοζάνη και συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε το χωριό Λευκοπηγή Κοζάνης όπου μας μίλησαν για την παραδοσιακή καλλιέργεια του σκόρδου δυο συμπαθέστατες και δραστήριες κυρίες. Η κυρία Νίτσα Τσανίδου και η κυρία Λίτσα Κοντού έκαναν μια αναφορά ως προς την καλλιέργεια, τις ευεργετικές ιδιότητες αλλά και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας παραγωγός της συγκεκριμένης καλλιέργειας.Μπορεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια να προέρχεται από την Κίνα και δυστυχώς και να εισάγεται από εκεί δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό σκόρδο όπου ακόμα και στις μέρες καλλιεργείται με έναν παραδοσιακό τρόπο. Η κυρία Νίτσα άλλωστε προέρχεται και από οικογένεια όπου ο πατέρας της ήταν και παραγωγός σκόρδου μας και μας εξήγησε τις διαφορές με τα εισαγόμενα και άνοστα σκόρδα. Στην χώρα μας η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν είναι γνωστή και οι συνέπειες είναι να μην ασχολούνται πολλοί και οι συγκεκριμένοι παραγωγοί που την διοχετεύουν στην αγορά δεν μπορούν με άνεση να την καλύψουν με αποτέλεσμα να εισάγουμε από χώρες όπως Τουρκία, Κίνα και Αργεντινή. 
Σαν καλλιέργεια θεωρείται εύκολη αν σκεφτούμε πως η φύτευση γίνεται τον Οκτώβριο μήνα και η συγκομιδή τον Ιούνιο με ενδιάμεσες καλλιεργητικές φροντίδες μη χρονοβόρες. Ευδοκιμεί σε χωράφια ελαφριού τύπου γιατί δεν θέλει να συγκρατεί υγρασία. Η φύτευση μπορεί να γίνει και με παραδοσιακό τρόπο με το χέρι ειδικά όταν κάποιος έχει λίγα στρέμματα αλλά γίνεται και μηχανικά όπως το ίδιο ισχύει για την συγκομιδή. Αφού συγκομιστεί μπορεί να αποθηκευτεί σε χώρο κλειστό, καλά αερισμένο, χωρίς υγρασία και ήλιο με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 15 βαθμούς μέχρι να διοχετευτεί στην αγορά.
 Σαν καλλιέργεια είναι ακριβή με ποσό να φτάνει έως και 350ε / στρ συν τα εργατικά χέρια που είναι απαραίτητα και η μέγιστη απόδοση σε καλές καιρικές συνθήκες να φτάνει και έως 700 κιλά το στρέμμα. Ο μόνος εχθρός είναι το σκουλήκι όπου αντιμετωπίζεται με δυσκολίες και στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να χαθεί και η καλλιέργεια. 
Το σκόρδο συνίσταται για ασθένειες όπως η υπέρταση, για τις αρτηρίες , καρδιοαγγειακά προβλήματα και σε άλλα πολλά. Εκτός από νωπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως έλαιο όπου είναι και δυσεύρετο και αλλά και ακριβό. Σε μια υπέροχη συζήτηση που είχα με τις δυναμικές κυρίες μου, μου τόνισαν τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας μικρός παραγωγός αλλά καθώς και ένας μελλοντικός παραγωγός από την ανύπαρκτη βοήθεια της πολιτείας. 
Σε τέτοιου είδους παραγωγές που αν δοθεί η συγκεκριμένη βαρύτητα μπορεί να βοηθήσει ένα μεγάλο κομμάτι της εγχώριας αγοράς και της οικονομίας χωρίς να γίνονται οι εισαγωγές αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να αναπτύξει σημαντικά το κομμάτι των εξαγωγών και πάνω απ' όλα των ντόπιων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων. Εδώ μας τόνισαν ότι ένας παραγωγός δεν μπορεί να ασχοληθεί με την εύρεση αγορών γιατί και δεν κατέχει τις γνώσεις αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο. 
Στην χώρα μας δεν υπάρχει η εκπαίδευση των αγροτών που είναι αναγκαία αλλά και όπως η σωστή ενημέρωση. Είναι υπέρ της συμβουλευτικής βοήθειας αλλά και των ομάδων παραγωγών αν θα έχουν μια σωστή και λειτουργική βάση. Φυσικά και παροτρύνουν τους νέους όπως και τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Η δύναμη και το μυστικό είναι στην ομαδική δουλειά και έτσι το μέλλον της γεωργίας στην χώρα μας θα πάρει θα κερδίσει την πρωτιά. 
Αυτή την χώρα πάνω από όλα την καταστρέφουμε εμείς οι ίδιοι που ακόμα μέχρι τώρα ασχολούμαστε και εξαρτόμαστε από τους πολιτικούς. Πάνω από όλα πρέπει να πιστέψουμε στην ομορφιά και την δύναμη αυτού του τόπου και να τρέξουμε όλοι μαζί όχι για τις πολιτικές συγκεντρώσεις αλλά για τις μαζικές και ομαδικές υγιείς συνεργασίες. 
Για το κλείσιμο θέλω να ευχαριστήσω τις δυο κυρίες που μου έδωσαν την δυνατότητα να τις γνωρίσω αλλά και μου μετέδωσαν την όρεξη και την δύναμη που έχουν. Και η εικόνα που μου έχει μείνει είναι ότι υπάρχουν τόσα άτομα από διάφορες περιοχές που ζητάνε βοήθεια για ένα σωστό και δυνατό ξεκίνημα και το συγκεκριμένο κράτος τους κλείνει τις πόρτες και δεν αναλογίζεται το κόστος που χάνει κάθε μέρα. Η καλύτερη διαφήμιση για την χώρα είναι τα τοπικά, αγνά και ωραία προϊόντα που με την σειρά τους μπορούν να κάνουν θαύματα.Είναι προνόμιο να μένεις στο χωριό και έχει να ζηλέψει πολλά η αστική κοινωνία.
της Ιουλίας Χατζηγιαννίδου - Γεωπόνος Τ.Ε. Μηχανικής & Βιοσυστημάτων
http://www.texnologosgeoponos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας