Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων

Του Αντώνη Σαμαρά, liberal.gr
Το μεγάλο ιστορικό στοίχημα της Ελλάδας, εδώ και πολλά χρόνια, είναι οι μεταρρυθμίσεις!
Πριν ακόμα μπούμε στο ευρώ, πολύ περισσότερο αφότου μπήκαμε,
πριν την κρίση που ξέσπασε στη χώρα το 2010, πολύ περισσότερο μετά,
πριν έλθουν τα μνημόνια, πολύ περισσότερο από τον καιρό που μπήκαμε στη «φάση των μνημονίων»,
το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και το μέλλον της, ήταν και παραμένει: να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο...

Σχόλιο ai-vres:   Λέει ο Σαμαράς :
1. "το πρωτογενές έλλειμμα είχε εξαλειφθεί το 2014"... Έτσι από μόνο του. Δεν είχε προηγηθεί μια επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή 4 ετών η οποία χαρακτηριζόταν ως "λάθος συνταγή" μέχρι το 2012. Είχαν προηγηθεί μόνο τα Ζάππεια τότε που η δημοσιονομική προσαρμογή θα γινόταν "χωρίς επιπλέον φόρους και περικοπές".
2. "To PSI με το οποίο μειώσαΜΕ το χρέος". Ποιοι το μειώσαΤΕ; Η τότε ΝΔ απειλούσε ανοιχτά ότι θα το καταψηφίσει και θα το καταψήφιζε πράγματι αν δεν μεσολαβούσε η κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία αναγκάστηκε να μετάσχει. (https://www.facebook.com/panagiotis.kostoulas?fref=nf)

Οι μεταρρυθμίσεις λοιπόν, που είχαν «στοιχειώσει» στην Ελλάδα, είναι φιλελεύθερες στο χαρακτήρα τους. Και ταυτόχρονα, είναι απόλυτα φιλολαϊκές!
Φιλοδοξούν να απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας: την ιδιωτική πρωτοβουλία που καρκινοβατεί, την ανταγωνιστικότητα που καταρρέει, την επιχειρηματικότητα, τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία.
Η ευημερία που έζησε η Ελλάδα επί δεκαετίες είχε «ημερομηνία λήξεως». Μια ολόκληρη γενιά αναζητούσε «εύκολα πτυχία», όχι αληθινή μόρφωση. Μπέρδευε την επιχειρηματικότητα με την «κομπίνα», την κοινωνική δικαιοσύνη με τις «παροχές» χωρίς όρους και όρια. Επαγγελόταν την «αναδιανομή πλούτου», χωρίς παραγωγή πλούτου. Και έμαθε να απαιτεί «δικαιώματα» χωρίς υποχρεώσεις...
Απήλαυσε μιαν αξιοσημείωτη ευημερία, που, όμως, είχε πήλινα πόδια. Κι όσο περισσότερο αναπτυσσόταν και ευημερούσε με δανεικά, τόσο δυσκολότερα δεχόταν τις μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες...
Έφτασε λοιπόν, η «μέρα της κρίσης», και η χώρα αναγκάστηκε, το Μάιο του 2010, υπό την απειλή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην αρχή, και υπό την άμεση απειλή του Grexit μετά το 2012, να κάνει μέσα σε λίγα χρόνια, όσα αρνιόταν πεισματικά να κάνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτή ήταν «η εποχή των μνημονίων»…
* Το πρόβλημα με το πρώτο μνημόνιο, ήταν τριπλό:
- Δεν περιλάμβανε σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Έδινε έμφαση κυρίως στη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή στη μείωση των κολοσσιαίων ελλειμμάτων.
- Και σε αυτό ακόμα υιοθετούσε πολιτικές κυρίως αύξησης των φόρων παρά μείωσης της σπατάλης. Το πρώτο «Πρόγραμμα» είχε υιοθετήσει «λανθασμένους πολλαπλασιαστές» που υποτιμούσαν την ύφεση στην οποία οδηγούσε. Με αποτέλεσμα να επιμένουν τα μεγάλα ελλείμματα, αντί να τα μειωθούν δραστικά.
- Και τα υψηλά επιτόκια του πρώτου δανεισμού, που επιδείνωσαν και το πρόβλημα του χρέους!
* Και τα τρία αυτά μειονεκτήματα τα επισημάναμε από την αρχή. Αυτή ήταν η διαφωνία μας με το πρώτο Μνημόνιο: Ζητούσαμε επίμονα την αλλαγή τους. Αλλά ψηφίζαμε στη Βουλή όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πολλές εμείς τις προτείναμε μάλιστα), όλες τις περιστολές σπατάλης κι όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (που οι περισσότερες ήταν δικές μας προτάσεις). Ποτέ αντιπολίτευση δεν ψήφισε τόσο πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης όσο εμείς την περίοδο 2010- 2012...
Τελικά τα σφάλματα του πρώτου Μνημονίου, που εγκαίρως επισημάναμε, τα παραδέχθηκε και το ΔΝΤ! Κι έτσι φτάσαμε στο δεύτερο Μνημόνιο. Με το οποίο η προτεραιότητα πέρασε από τη συνεχή αύξηση των φόρων στη μείωση της σπατάλης. Επιτέλους!
Ήταν τότε που με το PSI μειώσαμε και το συνολικό χρέος (κατά 105 δισεκατομμύρια σε ονομαστική τιμή, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε και άλλα 20 δισεκατομμύρια με την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012) και παράλληλα μειώσαμε δραστικά και τα επιτόκια στο υπόλοιπο χρέος.
Πράγματι, το 2011 η χώρα είχε έλλειμμα 9,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 19 δισεκατομμύρια! Απ’ αυτά, τα 10 δισεκατομμύρια περίπου ήταν τόκοι και τα υπόλοιπα πρωτογενές έλλειμμα. Το 2013, το 2014 και φέτος (και τις επόμενες χρονιές) οι τόκοι που πληρώνει η Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 10 δισεκατομμύρια περίπου ετησίως! Αποκλειστικά από το PSI του 2012 οι Έλληνες γλίτωσαν ως τώρα πάνω από 30 δισεκατομμύρια μόνο από πληρωμές τόκων που αλλιώς θα επιβάρυναν το χρέος...
Αλλά και το πρωτογενές έλλειμμα είχε εξαλειφθεί μέχρι το 2014! Είχαμε βγάλει επί δύο συνεχείς χρονιές πρωτογενή πλεονάσματα! Μια σημαντική μείωση σπατάλης επί πλέον κατά 4,5 δισεκατομμύρια το χρόνο.
Για το 2015, πέρσι όλοι προέβλεπαν μηδενικό συνολικό έλλειμμα, δηλαδή πλήρη δημοσιονομική εξυγίανση! Το ΔΝΤ διαφωνούσε ελαφρώς με την πρόβλεψη αυτή. Αλλά η «διαφορά» περιορίστηκε τελικά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ (από το οποίο καλύψαμε το 1 δισεκατομμύριο περίπου με το περιβόητο email Χαρδούβελη). Αυτή η «διαφορά» (λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ) ήταν που εμπόδιζε το κλείσιμο της τελευταίας «αξιολόγησης» πέρσι τέτοιον καιρό...
Δηλαδή, σε δυόμιση χρόνια η κυβέρνησή μας είχε μειώσει το συνολικό έλλειμμα κατά 18 με 19 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 10 περίπου ήταν μειωμένοι τόκοι! Τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή, είτε σε απόλυτους αριθμούς είτε σε ποσοστά του ΑΕΠ, δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν σε υπερχρεωμένη χώρα. Πουθενά στον κόσμο!
* Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων τόσο η γενική κατάταξη της Διεθνούς Τράπεζας όσο και η αντίστοιχη κατάταξη του ΟΟΣΑ, παραδέχονταν ότι η Ελλάδα είχε επιτύχει, επί της δικής μας διακυβέρνησης, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά πολλές δεκάδες θέσεις! Από κοντά στην 100η θέση διεθνώς, όπου βρισκόταν ως το 2012, τη φτάσαμε περίπου στην 50η το 2014! Τέτοια βελτίωση ανταγωνιστικότητας σε τόσο σύντομο χρόνο επίσης δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν!
Φυσικά, και η 50η θέση είναι ακόμα χαμηλά. Πρόθεση μας ήταν να φέρουμε την Ελλάδα στις πρώτες βαθμίδες και της Ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας! Αλλά δεν γίνεται να αλλάξουν σε δυόμιση μόλις χρόνια όσα έπρεπε να αλλάξουν και δεν άλλαζαν επί δεκαετίες.
Ακόμα και το τελευταίο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, του 2014, εποχή για την οποία επικράτησε η άποψη ότι η κυβέρνησή μας είχε τάχα «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα κι εκείνη την περίοδο έγιναν τέσσερεις τουλάχιστον μεγάλες τομές χωρίς προηγούμενο: Πέρασε από τη Βουλή το «σπάσιμο της ΔΕΗ» και η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (που ακόμα βασανίζει την κυβέρνηση Τσίπρα), ενοποιήσαμε την αρχή πληρωμής όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ξεμπλοκάραμε την πώληση του Ελληνικού (που στοίχειωνε επί 13 χρόνια) κι είχαμε προχωρήσει σε σύμβαση παραχώρησης για 14 περιφερειακά αεροδρόμια με τίμημα υπερτριπλάσιο απ’ αυτό που αναμενόταν (πέραν των επενδύσεων τοπικά).
- Μόνο αυτά τα τέσσερα αν είχαν γίνει απ’ οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση, θα θεωρούνταν «μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές».
- Μόνο αυτά αν κατόρθωνε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ φέτος (που τα σταμάτησε) θα θεωρούνταν μεγάλα «μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα»! Εμείς τα κάναμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 (μαζί με πολλά άλλα μικρότερα) όταν μας κατηγόρησαν ότι δήθεν... «είχαμε χάσει τη μεταρρυθμιστική μας ορμή»!
* Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι είχαμε ξαναβάλει τη χώρα σε ανάκαμψη! Μετά από έξη χρόνια ύφεσης. Για φέτος όλοι οι ξένοι οργανισμοί προέβλεπαν τότε ανάπτυξη κατά 2,5-2,9%. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ύφεση κατά 1-1,5%! Μόνο απ’ αυτό οι Έλληνες ήδη χάνουν φέτος 6 με 8 δισεκατομμύρια!
* Για το 2016 όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν τότε περαιτέρω ανάπτυξη κατά 3,7%. Σήμερα εξ αιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται στασιμότητα ή ύφεση και του χρόνου. Μόνο απ’ αυτό, οι Έλληνες θα χάσουν άλλα 13 με 15 δισεκατομμύρια το 2016!
* Και το πιο σημαντικό: Η κυβέρνησή μας είχε καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα προχωρώντας ταυτόχρονα σε μείωση φόρων. Χωρίς να ξεφεύγουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους, δηλαδή χωρίς να δημιουργούμε νέα ελλείμματα. Είχαμε μειώσει λοιπόν: το ΦΠΑ στην εστίαση, το φόρο στα ενοίκια, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τις εργοδοτικές εισφορές. Κι είχαμε αποτρέψει την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και την αύξηση του ΦΠΑ σε εκατοντάδες είδη καταναλωτή, Όπως είχαμε αποτρέψει την αύξηση και του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες.
Με το που θα είχαμε μηδενίσει το έλλειμμα φέτος, η μείωση φόρων μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς να δημιουργεί ελλείμματα. Με πρώτη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% σταδιακά όλα τα επόμενα χρόνια (άλλωστε είχαμε ήδη μειώσει το φόρο ακινήτων και μάλιστα δύο φορές: το 2013 και το 2014). Όπως προγραμματίζαμε και μείωση του φόρου επιχειρήσεων σταδιακά ως το 15%. Τώρα, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο φόρος επιχειρήσεων αυξήθηκε! Οι προκαταβολές φόρων αυξήθηκαν. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε. Όπως αυξήθηκαν και όλοι σχεδόν οι φόροι. Ακόμα κι εκείνοι που εμείς είχαμε προλάβει να μειώσουμε...
* Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις δυνάμεις που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Εκφράζει τις δυνάμεις που «ξεβολεύονται» από τις μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό θέλουν να τις ματαιώσουν. Εκφράζει το «παλιό» του κρατισμού και του πελατειακού κράτους. Το «παλιό» που κυνήγησε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα. Το παλιό που δεν θέλει ούτε να ακούει για ανταγωνιστικότητα...
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Μπορεί να πει τα πιο αδιανόητα ψέματα. Να αυτοδιαψευστεί άπειρες φορές κι όμως να συνεχίσει να ψεύδεται. Αυτή είναι η «δύναμή» του...
Δεν μπορεί, όμως, να κάνει τρία πράγματα: Δεν μπορεί να πει την αλήθεια. Δεν μπορεί να παραδεχθεί τα σφάλματά του. Και – κυρίως – δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις! Γιατί εκπροσωπεί όσους τις φοβούνται, όσους τις απεχθάνονται, όσους τις πολεμούν λυσσαλέα. Αυτή είναι η αδυναμία του...
Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων, για πρώτη φορά προχώρησε τόσο πολύ την τριετία 2012-2014. Στη συνέχεια ανακόπηκε. Αλλά μόνο προσωρινά...
Θα συνεχιστεί όμως. Όχι μόνοι γιατί το ζητούν οι εταίροι μας. Αλλά γιατί το χρειάζεται η χώρα, γιατί το καταλαβαίνει σιγά-σιγά όλη η κοινωνία, ακόμα κι εκείνοι που ξεβολεύτηκαν αρχικά. Γιατί το απαιτεί το μέλλον όλων μας.
Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν, όσο κι αν καρκινοβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν λυσσομανάνε οι κρατιστές, όσο κι αν πελαγοδρομεί ο κ. Τσίπρας, που δίνει απελπισμένο αγώνα οπισθοφυλακών.
Το πρόβλημα είναι απλώς πόσο θα κρατήσει και πόσο θα κοστίσει η σκιαμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το χθες. Στο οποίο κρατάει «αιχμάλωτη» μιαν ολόκληρη χώρα...
Το στοίχημα των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα θα το κερδίσει!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολοι ακολουθούν την Πολιτική Παπανδρέου (γιατί αυτή ήταν η μόνη δυνατή και σωστή για τη Χώρα) αλλά κανείς δεν έχει τα @ρχίδ@ να ζητήσει μια συγνώμη για την κατασυκοφάντηση του. ΚΡΙΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Θα μας τρελάνει ο Σαμαράς;
O πρώην πρωθυπουργός και ο πλέον μοιραίος πολιτικός της εποχής των μνημονίων Αντώνης Σαμαράς διάλεξε μέσω του άρθρου του στο Liberal με τίτλο "το κίνημα των μεταρρυθμίσεων" (ολόκληρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) πέρα του να δηλώσει παρών στην πολιτική ζωή του τόπου (το άρθρο μπορεί να διαβαστεί και ως έμμεση δήλωση νέου κόμματος) να μας τρελάνει, προβαίνοντας σε μια άνευ προηγουμένου ιστορική λογοκλοπή, προκειμένου να ευνοηθεί το δικό του αφήγημα για την επόμενη μέρα. Το τι θα κάνει πολιτικά ο Σαμαράς είναι αυστηρά προσωπικό του θέμα, αλλά η ιστορική αλήθεια μας αφορά όλους. Ειδικότερα:
Ο Σαμαράς αρχικά προβαίνει σε μια αξιολόγηση του πρώτου μνημονίου Παπανδρέου, λέγοντας χαρ/κα:
"Το πρόβλημα με το πρώτο μνημόνιο, ήταν τριπλό:

- Δεν περιλάμβανε σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Έδινε έμφαση κυρίως στη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή στη μείωση των κολοσσιαίων ελλειμμάτων.

- Και σε αυτό ακόμα υιοθετούσε πολιτικές κυρίως αύξησης των φόρων παρά μείωσης της σπατάλης. Το πρώτο «Πρόγραμμα» είχε υιοθετήσει «λανθασμένους πολλαπλασιαστές» που υποτιμούσαν την ύφεση στην οποία οδηγούσε. Με αποτέλεσμα να επιμένουν τα μεγάλα ελλείμματα, αντί να τα μειωθούν δραστικά.

- Και τα υψηλά επιτόκια του πρώτου δανεισμού, που επιδείνωσαν και το πρόβλημα του χρέους!

* Και τα τρία αυτά μειονεκτήματα τα επισημάναμε από την αρχή. Αυτή ήταν η διαφωνία μας με το πρώτο Μνημόνιο: Ζητούσαμε επίμονα την αλλαγή τους. Αλλά ψηφίζαμε στη Βουλή όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πολλές εμείς τις προτείναμε μάλιστα), όλες τις περιστολές σπατάλης κι όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (που οι περισσότερες ήταν δικές μας προτάσεις). Ποτέ αντιπολίτευση δεν ψήφισε τόσο πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης όσο εμείς την περίοδο 2010- 2012.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τα σφάλματα του πρώτου Μνημονίου, που εγκαίρως επισημάναμε, τα παραδέχθηκε και το ΔΝΤ! Κι έτσι φτάσαμε στο δεύτερο Μνημόνιο. Με το οποίο η προτεραιότητα πέρασε από τη συνεχή αύξηση των φόρων στη μείωση της σπατάλης. Επιτέλους!"

Ο Σαμαράς λέει τριπλό ψέμα γιατί:

1ον) Το συντριπτικότερο μέρος των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ΕΚΤΟΣ μνημονιακών υποχρεώσεων. 138 συνολικά "εξωμνημονιακοί" νόμοι ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου την περίοδο 2009-2011, όπου ενδεικτικά είναι:

-Καλλικράτης
- Διαύγεια
- Οικονομικός Εισαγγελέας
- Ενιαία Αρχή Πληρωμών
- Opengov
- Ανοιχτή Διαβούλευση Νομοσχεδίων με τη συμμετοχή των πολιτών πριν την κατάθεση
- Διπλή ανάγνωση Νομοσχεδίων στα Υπουργικά Συμβούλια
- Ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Αρχής
- Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης
- Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
- Μεταρρυθμιση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Εθνικό Επιχειρηματικό Πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
- Υπηρεσία «Εσωτερικών Υποθέσεων» στο Υπ. Οικονομικών
- Δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για το έλλειμμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης
- Άρση καμποτάζ
- Νομοθετικό Πλαίσιο για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη για την κατάρτιση, εκτέλεση και παρακολούθηση του προϋπολογισμου
- Αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή σε πλήρη έλεγχο απο τον ΑΣΕΠ
- Νόμος για την ιθαγένεια και τη συμμετοχή των νόμιμων μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ανώνυμος είπε...

2ον) Όσον αφορά στην προπαγάνδα ότι ο Σαμαράς το 2010 δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο επειδή ήταν λάθος οι πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, αρκεί να του υπενθυμίσουμε ότι κάτι τέτοιο βγήκε μετά από 3 χρόνια, άρα πώς γίνεται ο Σαμαράς να γνώριζε τον Μαϊο του 2010 ότι οι πολλαπλασιαστές θα βγουν λάθος 3 χρόνια αργότερα (βλ. παλαιότερο μας ποστ εδώ)

Τέλος 3ον) Όσο αφορά ειδικά τα επιτόκια δανεισμού του πρώτου μνημονίου, ο Σαμαράς ψεύδεται και πάλι ασύστολα, γιατί ο ίδιος ο Παπανδρέου έναν χρόνο αργότερο, τον Ιούλιο του 2011 κατάφερε και πέτυχε σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού του μνημονίου με παράλληλη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου στα 7,5 έτη.

Πάμε τώρα στο άλλο πολύ μεγάλο ψέμα που είπε ο Σαμαράς και δεν είναι άλλο από το PSI: Αναφέρει χαρ/κα:

"Ήταν τότε που με το PSI μειώσαμε και το συνολικό χρέος (κατά 105 δισεκατομμύρια σε ονομαστική τιμή, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε και άλλα 20 δισεκατομμύρια με την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012) και παράλληλα μειώσαμε δραστικά και τα επιτόκια στο υπόλοιπο χρέος".

Η παραπάνω παράγραφος συνιστά μνημείο ιστορικής λογοκλοπής, για δύο λόγους:

Πρώτον, το PSI και το νέο δάνειο έχουν υπογραφή Γιώργου Παπανδρέου, η περίφημη συμφωνία της 26η Οκτωβρίου 2011, την οποία υλοποίησε η κυβέρνηση Παπαδήμου 3 μήνες αργότερα, αφού βεβαίως μεσολάβησε η ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου λίγες μέρες μετά. Ο Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2012. Πώς είναι δυνατόν να έχει κάνει αυτός το PSI; Το PSI το υπέγραψε ο Παπανδρέου, το εφάρμοσε ο Βενιζέλος ως ΥΠΟΙΚ του Παπαδήμου και ο Σαμαράς το μόνο που έκανε ήταν να πάρει ακραία μέτρα λιτότητας τον Νοέμβριο του 2012, με τον ν. 4093/2012.

Δεύτερον, είναι γνωστό ότι ο Σαμαράς και η ΝΔ χαρακτήριζε "εθνικό έγκλημα" την Συμφωνία της 26 Οκτωβρίου 2011, την οποία μάλιστα είχε δηλώσει την πρόθεση να μην την ψηφίσει, ακόμη κι αν πήγαινε με 180 ψήφους. Παραθέτουμε μια σειρά screenshots από δημοσιεύματα εκείνης της εποχής:


Ο Σαμαράς λοιπόν δεν ήταν καθόλου υπέρ του PSI και της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου 2011, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι όσο κι αν το παίζει "φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής", δεν παύει να παραμένει ένας αθεράπευτος λαϊκιστής, που καπηλεύεται ιστορικά γεγονότα αποκλειστικά για προσωπικό του όφελος. Μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερό μας ποστ με τίτλο "Ο Σαμαράς πέρυσι καταψήφιζε το PSI, σήμερα καταδικάζει τον λαϊκισμό" για του λόγου του αληθές.

Τέλος, ο Σαμαράς στο άρθρο του θέλει να μας πείσει ότι επί ημερών του έγιναν 4 πολύ μεγάλες "μεταρρυθμίσεις", οι οποίες ήταν:

"Ακόμα και το τελευταίο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς, του 2014, εποχή για την οποία επικράτησε η άποψη ότι η κυβέρνησή μας είχε τάχα «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα κι εκείνη την περίοδο έγιναν τέσσερεις τουλάχιστον μεγάλες τομές χωρίς προηγούμενο: Πέρασε από τη Βουλή το «σπάσιμο της ΔΕΗ» και η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (που ακόμα βασανίζει την κυβέρνηση Τσίπρα), ενοποιήσαμε την αρχή πληρωμής όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ξεμπλοκάραμε την πώληση του Ελληνικού (που στοίχειωνε επί 13 χρόνια) κι είχαμε προχωρήσει σε σύμβαση παραχώρησης για 14 περιφερειακά αεροδρόμια με τίμημα υπερτριπλάσιο απ’ αυτό που αναμενόταν (πέραν των επενδύσεων τοπικά)".

Ανώνυμος είπε...

Πέρα του ότι η σύγκριση των "μεταρρυθμίσεων" Σαμαρά με τις αντίστοιχες του Παπανδρέου απλά δεν αντέχουν σύγκρισης, αν ο ίδιος ο Σαμαράς θεωρούσε αυτές τις μεταρρυθμίσεις σπουδαίες, γιατί δεν τις υπερασπίστηκε όταν ο Τάκης Χατζής σε συνέντευξή λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εκείνος βρήκε να απαντήσει "Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχουμε κάνει είναι η συνειδητοποίηση του πολίτη ότι πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα μία κουλτούρα, μία παιδεία, που να θεωρεί την έννοια επενδύω, είτε αυτός είναι Έλληνας, είτε αυτός είναι ξένος, ως το φορέα αυτόν, το όχημα εκείνο, το οποίο θα σου φέρει νέες θέσεις εργασίας για να δουλέψει το δικό σου παιδί ή του διπλανού"

Αλλά τι να υπερασπιστεί ο Σαμαράς; Είναι δυνατόν οι ιδιωτικοποίησεις (ειδικά οι αναφορές για τα περιφερειακά αεροδρόμια ή "ξεμπλοκάρισμα" του Ελληνικού προκαλούν θυμηδία) να θεωρούνται "μεταρρυθμίσεις"; Είναι δυνατόν ένα άρον άρον ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας να βαφτιστεί ως "μεταρρύθμιση"; Απίστευτα πράγματα να τα πιστεύει κανείς, όχι όμως για τον Σαμαρά, που δεν έχει να επιδείξει ούτε ΜΙΑ μεταρρύθμιση στα 2,5 χρόνια της πρωθυπουργίας του.

Καταληκτικά, ο Σαμαράς μπορεί να επιδιώκει ότι θέλει για τον εαυτό το πολιτικά, αλλά δεν μπορεί να λέει ότι θέλει για την πρόσφατη ιστορία του τόπου. Το ποιος είναι ο Σαμαράς και το ποιες ιστορικές ευθύνες έχει για την πορεία του τόπου τα τελευταία 5,5 χρόνια είναι ξεκάθαρες και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που πρόσφατα δήλωσε ότι η ΝΔ έπρεπε να είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο του 2010. Επειδή ακριβώς η θητεία Σαμαρά ως πρωθυπουργού ήταν απλά η υλοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων που θα μπορούσαμε να τις υλοποιήσουμε πολύ νωρίτερα, αν δεν είχε οδηγήσει την χώρα στην αντιμνημονιακή υστερία και δεν εκβίαζε για εκλογές το 2012, προσπαθεί ο ίδιος να καπηλευτεί πολιτικά επιτεύγματα άλλων, που αυτός τα υπονόμευσε.

Το ότι ο Σαμαράς βγαίνει τόσο ξεδιάντροπα και νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους, προσπαθώντας να συσπειρώσει ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ακροατήριο που ψάχνει για πολιτική εκπροσώπηση, αποτελεί κι ένα καμπανάκι για τον χώρο που έκανε αυτές τις μεγάλες επιλογές για την χώρα, που είτε δεν τις υπερασπίστηκε όσο έπρεπε, είτε επέδειξε μια αμφιθυμία, χωρίς να μοχθήσει για την ενότητα του πολιτικού και ιστορικού αφηγήματος. Κι αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί για πολύ..

Το Προφίλ μας