Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Εικόνα διάλυσης της διοικούσας παράταξης του δήμου Σερβίων-Βελβεντού

Εικόνα διάλυσης παρουσίασε η πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου Σερβίων-Βελβεντού στη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2015, με τις αποχωρήσεις 4 συμβούλων -αντιδήμαρχου Σταύρου Παπαδόπουλου, συμβούλων Φώτη Ζυγούρη, Παπαγεωργίου Θεόδωρου και Παπαστέργιου Θωμά -, πλέον των δυο που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί και επίσης αποχώρησαν (Δισερής, Κυριακίδης), που με τις απουσίες του δημάρχου Θανάση Κοσματόπουλου (αιτιολογία η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών στην Αθήνα), του αντιδημάρχου Παύλου Γεμενετζίδη και του συμβούλου Δημητρίου Ζάκη
(προσήλθε στη συνεδρίαση με σημαντική καθυστέρηση), περιόρισαν τη διοικούσα παράταξη των 16 συμβούλων (επί συνόλου δήμου τους 27), στον αριθμό των επτά (7) ή οκτώ (8) συμβούλων(!), ενώ και από της πλευρά της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει -για τους δικούς τους λόγους- άλλοι δυο σύμβουλοι (Μπάκανος, Λαζαριώτης).
Το χρονικό των …αποχωρήσεων (8 σε αριθμό!) είχε ως εξής:

Με την έναρξη της συνεδρίασης αποχώρησε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Φώτης Ζυγούρης «ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραμονή του αναπληρωτή δημάρχου (κ. Τέτου) στη θέση του και θα ήθελα να λάβει σοβαρά ο δήμαρχος τις προτάσεις που έκανα στην προσυνεδρίαση της παράταξης…». Για τον ίδιο λόγο αποχώρησε μαζί του και ο σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Στη συνέχεια και στην κατάθεση από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλη Κωνσταντόπουλου για συζήτηση με τον χαρακτηρισμό του «κατεπείγοντος» του θέματος που έχει προκύψει, για την ενδεχόμενη αντικατάσταση της εταιρείας λογισμικού διπλογραφικού συστήματος υποστήριξης του Λογιστηρίου του Δήμου ΟΤΙS IT, απεχώρησε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Μπάκανος, προτάσσοντας σαν αιτία τη συμπεριφορά επί του θέματος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ζήνωνα Παπαδημητρίου, αναφέροντας ότι «το βάλαμε και το ξαναβάλαμε το θέμα, υποσχεθήκατε την προηγούμενη φορά ότι θα έρθει σαν τακτικό θέμα, τώρα που το ξαναφέρνει γραπτά ο Κωνσταντόπουλος, λέτε ότι δεν έχει υπογραφές συμβούλων, γι αυτό το λόγο αποχωρώ».
«Σειρά» είχαν οι ανεξάρτητοι και προερχόμενοι από την πλειοψηφία σύμβουλοι Ευθύμιος Δισερής και Θεόδωρος Κυριακίδης, με τον πρώτο να αναφέρει σαν αιτία ότι «δεν μου δώσατε το λόγο να ρωτήσω διευκρινιστικά σε ποιες περιπτώσεις αντικαθίσταται ο δήμαρχος».
Αιχμηρή και επεισοδιακή ήταν και η επόμενη αποχώρηση, αυτή του αντιδημάρχου Σταύρου Παπαδόπουλου που ανέφερε ότι «έχουν φύγει πέντε σύμβουλοι γιατί δεν αποδέχονται τον αναπληρωτή του δημάρχου. Αυτό είναι ανησυχητικό και -απευθυνόμενος στον αναπληρωτή του δημάρχου αντιδήμαρχο Νίκο Τέτο- δεν θα έπρεπε να γελάτε. Σας βλέπω και γελάτε. Έχω ένα σωρό θέματα -ήταν εισηγητής σε 4 θέματα της ημερήσιας διάταξης-. Έχετε την εντύπωση ότι θα περάσω με 4 άτομα της διοίκησης του δήμου τόσο σοβαρά θέματα; Τόση ώρα γελάτε». «Είστε αλλήθωρος», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή δημάρχου, που ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες στην αίθουσα. Στη δεδομένη στιγμή αποχώρησε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νίκος Λαζαριώτης που ακούστηκε να λέει «τι πράγματα είναι αυτά», όπως βέβαια και ο Σταύρος Παπαδόπουλος.
Ο κύκλος των …αποχωρήσεων -συμπληρώνοντας τις οκτώ (8) συνολικά - έκλεισε αργότερα στη συζήτηση του θέματος περί «Αποδοχής διαφόρων ποσών και κατανομή πιστώσεων», με τον σύμβουλο και επικεφαλής της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θωμά Παπαστέργιο να αποχωρεί διαμαρτυρόμενος για την ποσοστιαία κατανομή της πίστωσης μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου (55-45% αντί της παγιωμένης 60-40%).
Πάντως, «σωσίβιο» για την έναρξη της συνεδρίασης επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, έριξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Κωνσταντόπουλος, που είχε απειλήσει με αποχώρηση -φάνηκε να τον ακολουθούν τουλάχιστον 2-3 ακόμη σύμβουλοι της παράταξής του- αν δε συζητούνταν σαν «έκτακτο» το θέμα της αντικατάστασης της εταιρείας λογισμικού του λογιστηρίου του δήμου, ο οποίος τελικά παρέμεινε στην αίθουσα (αν αποχωρούσε ο ίδιος και ένας ακόμη σύμβουλός του δεν θα υπήρχε πλέον απαρτία και θα ακολουθούσε αναβολή της συνεδρίασης), για συζήτηση των «απαραίτητων» θεμάτων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απουσία του δημάρχου που επαναλαμβάνεται. Τελικά συζητήθηκαν τα 9,5(!) από τα 19 θέματα της Η.Δ. και τα υπόλοιπα αναβλήθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση, που πιθανότητα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου. Και εδώ η εικόνα δεν ήταν καθόλου καλή, αφού π.χ. στη συζήτηση του θέματος περί «Έγκρισης τροποποίησης προϋπολογισμού έτους 2015 του ΝΠΔΔ», άλλα στοιχεία παρέθετε ο εισηγητής Βαγγέλης Χαραλαμπίδης και άλλα είχαν διανεμηθεί στους συμβούλους.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πολυδεύκης Λιάκος καυτηρίασε τη συμπεριφορά των συμβούλων της πλειοψηφίας, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται, τα προβλήματα της παράταξης να τα λύσετε στις προσυνεδριάσεις σας. Αν θέλετε να διαλύσετε την παράταξη, διαλύστε την».
Ο σύμβουλος της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γεωργακόπουλος, στάθηκε περισσότερο στα θέματα της Η.Δ. που αφορούσαν προϋπολογισμούς ή απολογισμούς παρελθόντων ετών, τα οποία και καταψήφισε, με το αιτιολογικό ότι στηρίζονται υποχρεωτικά σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που οδηγούν πολλούς δήμους σε χρεωκοπία, ελλείψει χρηματοδότησης από το κράτος.
Σημειολογικά, μια οφειλόμενη συγνώμη προς τους παρόντες δημότες στη συνεδρίαση «για την ταλαιπωρία», όπως ζητήθηκε από τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης Βασίλη Κουλιό, δεν δόθηκε ποτέ από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η θλιβερή εικόνα στη συνεδρίαση, με την προσχηματική επίθεση εναντίον του αναπληρωτή δημάρχου, κατέδειξε αναμφισβήτητα ότι η δημοτική πλειοψηφία διέρχεται μεγάλη εσωτερική κρίση, που συνεχώς βαθαίνει, δημιουργώντας μια παρακμιακή κατάσταση συνολικά για το δήμο Σερβίων-Βελβεντού, που καλείται να ανταπεξέλθει στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες της γενικότερης κρίσης, μέσα σε νοσηρό κλίμα που φρενάρει και τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης.
Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Ανώνυμος είπε...

τώρα ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος ο ζυγούρης ενας - ενας -ενας ξέρεις ποσοι σου μήναν δήμαρχε 13 και εποντε αλλες 2 ανεξαρτοποήσεις γλέντια και απαγοήτευση του κόσμου των Σερβ'ιων

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

τζάμπα τον ψηφίσαμε τον γιατρό , ιδέα δεν έχει απο διοίκηση .και εκείνος ο πρόεδρος του δημ συμβουλίου κάθεται στην καρέκλα και νομίζει είναι αυτοκράτορας για δε τον αντιδήμαρχο που παριστάνει τον δήμαρχο δεν έχω λόγια . κρίμα αλλιώς τα λέγανε προεκλογικά τώρα έδειξαν ποιοί είναι με γεια μας.Καλά Χριστούγεννα!

Το Προφίλ μας